.

Какво може да скапе екскурзията ти?

Какво може да скапе екскурзията ти?
Снимка: thinkstockphotos.com

Когато човек организира своята екскурзия, той има намерение да отиде на ново и непознато място, да види най-интересното и да си изкара добре. Понякога обаче плановете ни се променят и вместо да имаме само положителни емоции, появяват се и негативни. Виж кои са нещата, които НЕ бива да правиш, когато си на екскурзия:

 

Не пропускай местното ядене - колкото и да си традиционалист и да не обичаш да опитваш нови и непознати места, не бива да пропускаш местните специалитети. Пробвай традиционните храни, колкото и да не са ти по вкуса, може пък да останеш приятно изненадан от техния вкус. Предварително в интернет може да провериш кои ресторанти са добри и хората ги препоръчват, за да си сигурен и спокоен, че отиваш на място, където храната ще бъде качествена и вкусна.

 

 

Не пренебрегвай местните обичаи – на доста места по света има интересни обичаи, които си струва да видиш и да участваш в тях, ако това е възможно. За някои места обаче трябва да имаш подходящи дрехи, защото има храмове, църкви и джамии, където няма да те допуснат с къси панталонки и потниче. Добре е предварително да проучиш културата на мястото, където отиваш и да видиш с какви обичаш може да се запознаеш.

 

Нека разглеждането на забележителности да не се превръща в досадно задължение – има места, които наистина си заслужава да видиш, но има и такива, пред които се вият километрични опашки, а вътре като влезеш започваш да се чудиш защо си чакал цели два часа, вместо да правиш нещо по-интересно. В никакъв случай не бива да се ядосваш, ако не си успял да посетиш дадена забележителност. Така ще имаш повод да се върнеш на същото място след известно време и да наваксаш пропуснатото.

 

Не прекалявай със снимките - има хора, които ходят постоянно с фотоапарат в ръка и снимат абсолютно всичко, което видят. По този начин те не могат да се потопят в атмосферата на мястото и се връщат с огромно количество снимки, но не и с хубави спомени. Направи си готини снимки по време на екскурзията, но не я превръщай в маратон по снимане.

 

Не избягвай местните – по-добре си наеми апартамент в центъра на града, където отиваш, отколкото да се изолираш в някой all inclusive комплекс, където със сигурност ще пропуснеш атмосферата на мястото, където си. Когато човек пътува едни от най-приятните и запомнящи се неща определено са културата и атмосферата.

 

Не прекалявай с музеите – добре е да отделиш внимание на по-известните и интересните от тях, но не си поставяй за цел да обиколиш всичките, освен ако не си някакъв маниак на тази тема и това не е наистина най-важното за теб от една екскурзия. Много по-добре ще усетиш местната атмосфера, ако изпиеш едно кафе в някое квартално бистро или отидеш на бар вечерта заедно с местните.

 

Не тръгвай, без да си се подготвил – не е нужно предварително да знаеш всичко за мястото, където отиваш, но в никакъв случай не бива да си неподготвен, дори да пътуваш с организирана екскурзия. Информирай се предварително какво трябва да видиш, каква храна трябва да опиташ и какво е работното време на местата, които искаш да посетиш.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...