.

Какво да избереш - редовна или задочна форма на обучение в университета

Какво да избереш - редовна или задочна форма на обучение в университета
Снимка: freedigitalphotos.net

Скоро предстоят матурите и баловете, някои кандидатстудентски изпити вече минаха, а други предстоят в разгара на лятото. Сега е време да се отдадеш на забавление покрай бала си, но и на сериозна подготовка за изпитите. И все пак пред много млади хора стои изборът – редовна или задочна форма на обучение. Кое да избереш?

 

Редовната форма на обучение ще ти даде студентски живот. Няма защо да се лъжем – задочната форма на обучение не може да ти осигури студентски живот, какъвто ще имаш, ако следваш редовно. Ще срещнеш много нови хора, ще имаш колеги, с които ще прекарваш почти по цял ден и ще изградиш нови приятелства. Ще се веселите заедно и ще се забавлявате. Това не може да се случи при задочното обучение. Там ще виждаш колегите си рядко, ще прекарвате малко време заедно и няма да се опознаете добре. Повечето от тях ще работят и няма да имат време за купони.

 

Още малко...

Задочната форма ти позволява да работиш. Повечето младежи, които нямат големи финансови възможности, избират задочното обучение. То е чудесен вариант, ако родителите ти нямат възможност да те издържат и трябва да изкарваш парите си сам. Така ще получиш висше образование, а същевременно няма да товариш семейството си с разходи за теб.

 

Редовната форма ти позволява да избираш между по-широк кръг от специалности. Не всички специалности могат да се изучават задочно. Има такива, които са само в редовна форма на обучение. Всичко зависи и от университета, в който кандидатстваш, но ако твърдо си решил/а да учиш задочно, трябва да се съобразиш с това, че желаната от теб специалност, може да я няма в такава форма.

 

Задочното обучение е по-евтино. Таксите в университетите изобщо не са ниски и за много семейства, те са непосилни. Задочниците плащат по-ниски такси за обучение. Това е вариант за теб, ако работиш, защото ще можеш да си покриваш сам/а семестриалната такса.

 

Когато учиш редовно, имаш повече време за себе си. Това е факт, който няма как да бъде оспорен. Ако учиш редовно, ще ходиш на лекции, ще излизаш с приятели и ще имаш време за себе си. Ако учиш задочно и работиш, ще се съобразяваш изцяло с работните си ангажименти и ще си много по-зает/а.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
tonybadams
преди 8 години
1
3
!
Отговори
Редовна е добър вариант първата година ,след това може да се премине и към задочна по желание
Страница 1 от 1