.

Как да се превърнеш от мълчаливец в дърдорко?

Как да се превърнеш от мълчаливец в дърдорко?
Снимка: iStock

Някои хора са в състояние да водят неангажиращи разговори с всекиго. На теб обаче това определено не ти се отдава. Нямаш против да се запознаваш с нови хора, но усещаш, че сякаш има преграда помежду ви. Истината е, че са малко хората, които се раждат с умението да общуват с лекота с околните, без да се притесняват и без да създават конфликти. Повечето, които го умеят това, са се научили с течение на времето.

 

Ако искаш да започнеш да общуваш с лекота с околните, без значение с кого и в каква ситуация си поставен, трябва да започнеш да тренираш. Да, дори общуването с непознати изисква редовни тренировки.

 

 

Като за начало е добре да разшириш кръга си на познати, като започнеш да проявяваш интерес към другите хора. Всеки ден влизаш в кварталния магазин, нали? Там е най-лесно да се заговориш с някого – с касиерката, с момчето, което мери плодовете и зеленчуците или с някой човек, който си купува от любимия ти шоколад, например. След като заговориш някого в магазина, може да опиташ със съседите, които виждаш редовно, но само се поздравявате. Попитай ги как се чувстват днес, дали ще ходят някъде на море и т.н. Опитай се в рамките на няколко дни да общуват с 40-50 познати и непознати души. В началото най-вероятно ще ти е трудно и притеснено, но след няколко дни ще се разчупиш и общуването ще ти стане по-приятно.

 

За да се запознаеш с нови хора, които имат същите интереси като теб, може да се запишеш на някакъв курс – по танци, по чужд език, по планинско ориентиране и т.н. Не си общувай само с хора, които са на твоята възраст, може да намериш много общо, както с по-млади, така и с по-възрастни от теб.

 

Хората се делят на два типа – приказливци и мълчаливци. Ако си от първите, постарай се да говориш по-малко и да слушаш повече. Проявявай търпимост към околните и ги изслушвай докрай. Опитай се да не си винаги център на внимание, за да може да наблюдаваш спокойно събеседника си.

 

Ако пък си от мълчаливите, ще трябва да правиш точно обратното – да говориш повече и да слушаш по-малко. Това, разбира се, не означава, че трябва да прекъсваш и да се държиш невъзпитано, просто не старай да не си през цялото време в ролята на слушател, както си свикнал да бъде.

 

Хубаво е да престанеш да се притесняваш, когато се запознаваш с нови хора. При някои запознанства началото е с по-официален тон, но после нещата се отпускат и обикновено се минава на „ти“. Няма нужда да се държиш прекалено сериозно и официално, когато общуваш с хора, с които си на екскурзия, с колеги от работата, които не познаваш добре или с майсторите, които са дошли у вас да поправят водопровода.

 

 

На хората, които не умеят да си общуват с лекота с околните, обикновено им е доста трудно да измислят подходяща тема за разговор. Като се замислиш това не е толкова трудно – винаги може да обсъдите някаква актуална новина, променливото време навън, някой event, концерт, книга или нещо подобно. Определено ще ти бъде по-лесно, ако знаеш интересите на събеседника ти, но и да не ги знаеш, може да обсъждате всякакви актуални новини и събития. Ако си добър в разказването на вицове, разкажи един, за да развеселиш и разчупиш обстановката.

 

За да успееш наистина да подобриш комуникативните си умения, трябва от време на време да излизаш от зоната си на комфорт. Също така обръщай внимание на събеседника си – изслушвай го, наблюдавай движенията на тялото му. Не бива да се критикуваш и да бъдеш прекалено взискателен към себе си. Ще ти е нужно време, за да се отпуснеш и от един притеснителен мълчаливко да станеш дърдорко. Но, ако имаш желание, ще успееш!

 

Как да бъдеш добър събеседник?

 

- представи се веднага, без да чакаш да те попитат за името ти;

- отговаряй на въпросите, които ти задават, без да изпадаш в излишни подробности;

- задавай въпроси, на които събеседника ти не може да отговори само с „да“ или „не“, за да ви е по-лесно да поддържате някакъв разговор;

- опитай се да проявяваш чувство за хумор, без да прекаляваш;

- дори да ти стане скучно по време на разговора, в никакъв случай не го показвай;

- гледай често събеседника в очите и му се усмихвай;

- опитай се да привлечеш вниманието на събеседника ти, като споменеш няколко свои интересни черти на характера, които притежаваш;

- попитай го какви интереси и хобита има. Хората обичат да говорят за нещата, които харесват;


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...