.

За какво трябва да следиш, когато си търсиш лятна работа

За какво трябва да следиш, когато си търсиш лятна работа
Снимка: iStock

Сезонната работа е изборът на много студенти и ученици, които искат да си спестят пари и да прекарат едно забавно лято. Разбира се, това има много предимства – няма да ти е скучно, ще срещнеш нови приятели и ще си изкараш пари. Проблемът е, че работодателите често пъти се възползват от наивността на младежите и ги мамят. Как да се предпазиш?

 

Трудов договор. Задължително е да подпишеш граждански или трудов договор. И двата вида договор те подсигуряват, че работодателя ще ти изплати уговорената заплата. Хубаво прочети договора преди да го подпишеш. Внимавай с клаузите за напускане и обезщетенията. Някои работодатели изискват неустойка при напускане без предупреждение.

 

 

Трудова характеристика. Задължително е да настояваш да подпишеш трудова характеристика заедно с договора. Там подробно трябва да е описано какви задължения имаш и какво работно време трябва да спазваш. Можеш да откажеш да правиш нещо, което не е вписано в длъжностната ти характеристика, а работодателят ти го изисква.

 

Заплащане. Добре е да се запознаеш как точно ще се осъществява заплащането – един път месечно или два пъти. Освен това, често работодателите дават основна заплата и бонус, който получаваш при определени условия. Трябва да знаеш, че това може да е лесен начин за манипулация. Много от работодателите си измислят причини, поради които да не ти дадат бонуса и да не изплатят цялото ти възнаграждение.

 

Масова практика е да не се спазват регламентираните почивки, да се работи без почивен ден, служителите да се осигуряват на заплащане, различно от реалното или изобщо да не се изплаща работна заплата. Трябва да знаеш, че можеш да подадеш сигнал в Инспекцията по труда и да се направи проверка на некоректния работодател.

 

Лица под 18 години. Ако все още не си пълнолетен/на, също можеш да си намериш работа. За лицата над 16 годишна възраст е разрешено да работят, но при облекчен режим. Те не могат да дават нощни смени, могат да работят само до 22:00 часа. Изисква се и писмено съгласие от родител, без което няма как да започнеш работа.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...