.

Нещата, които тийнейджъри искат техните родители да знаят

Нещата, които тийнейджъри искат техните родители да знаят
Снимка: iStock

Повечето родители се оплакват, когато децата им навлязат в пубертета. Те смятат, че младежите не знаят какво искат и какво да правят с живота си. Истината е, че тийнейджърите знаят много добре какво искат, какво изпитват и от какво имат нужда.

 

Въпреки че момчетата и момичетата от 13 до 19-годишна възраст се намират в „трудна възраст“, повечето от тях имат добри взаимоотношения със своите родители и са готови да разговарят с тях на най-различни теми, които ги вълнува.

 

Виж кои са 5-те най-често срещани неща, които тийнейджърите биха искали техните родители да знаят:

 

И това ще мине – всеки човек е бил тийнейджър. Да, всеки минава по различен начин през пубертета, но е нормално младежите да са по-буйни, своенравни и изнервени. Хубаво е родителите да показват на своите деца тийнейджъри, че ги обичат, че са зад тях и ще им помогнат да израснат и да се развият. Всеки тийнейджър, който е имал лоши моменти с родителите си, се надява скоро това да отмине и взаимоотношенията им да станат както преди.

 

 

Не си мислете, че знаете всичко за нас – повечето родители си мислят, че децата им са все още малки, че не са вече на 15-16 години, а са още на 10-11. Това, че все още гледат детски сериали и играят на различни игри, не означава, че не растат и не се вълнуват от нови неща. Родителите сякаш забравят, че децата се променят и с тях се променях и техните интереси, приятели, характера им и т.н.

 

Тийнейджърите обичат да експериментират и в пубертета интересите им се променят постоянно – една седмица искат да започнат уроци по тенис, другата вече се вълнуват от фитнес, на третата предпочитат разходките сред природата и т.н. Повечето младежи искат техните родители да се интересуват от тях, но от тях самите, а не от това какви оценки имат в училище и как вървят уроците по английски.

 

Не се дръжте с нас като с деца – голяма част от родителите се притесняват много за децата си и затова ги държат изкъсо. Те обаче имат нужда от свобода, за да им покажат, че не биха направили нищо безразсъдно. Много тийнейджъри страдат от това, че родителите им нямат доверие и че ако им се даде шанс да им покажат, че са пораснали, те с удоволствие биха доказали, че на тях може да се разчита. Когато родителите се държат сякаш децата им само чакат възможност да нарушат поставените правил, те го правят нарочно.

 

За нас приятелите са изключително важни – за повечето тийнейджъри приятелите са по-важни и от самите родители. Този начин на мислене се променя с времето, но докато са в пубертета, повечето момчета и момичетата мислят така. Факт е, че тийнейджърите прекарват повече време със своите приятели, отколкото с родителите си и това е нещо напълно нормално. Младежите биха искали техните майки и бащи да разберат, че приятелите им са много по-важни за тях.

 

Винаги чуваме какво ни се говори, понякога просто не го показваме – всеки тийнейджър чува това, което му се говори, понякога просто се прави, че не слуша. Младежите смятат, че не е готино постоянно да слушат родителите си, затова от време на време се правят, че не чуват нищо.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...