.

Как да спестиш малко парички

Как да спестиш малко парички
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки ден, преди още да излезеш от вкъщи, вече си похарчил/а мислено джобните си най-малко за  козметичната и химическата промишленост. Ето няколко идеи как да спестиш малко пари.

 

Сутринта си използвал/а шампоан, лосион, душ-гел, интимен гел, пяна за вана, паста за зъби, тоалетен сапун, крем за бръснене, пяна за стилизиране на косата, дезодорант и т.н. Наред с продуктите за разкрасяване, вече си свикнал/а да мислиш, че трябва да ти останат пари и за закуска в училище или някакви, които да оставиш на родителите си, ако си студент/студентка и все още живееш при тях.

 

 

Откажи се от продуктите, които са с най-много химически съставки. Спомни си за сапуна със зехтин, розовата вода и маската за коса с яйце. Сравни и съставките на продукти от един и същи тип (лосиони за коса и тяло, да речем), както и на различните марки, и ще видиш, че те са доста сходни, само дето някои са по-скъпи. Придържай се към натуралната козметика, не се увличай с отделни продукти за всяка част на тялото. Водата например е достатъчна за интимната хигиена, а и е по-безопасна от някои интимни сапуни/гелове, които може да нарушат баланса на  микрофлората в тази деликатна област.

 

Оцетът, содата за хляб и лимоновият сок пък ще заместят успешно химическите препарати за почистване. Забрави за освежителите и обезмирисителите за въздух. Вместо тях нарежи лимонови и портокалови кори и ги сложи в купичка на масата - ето ти натурален ароматизатор. Изхвърли антибактериалните кърпички, които всъщност не са много а по-ефикасни от горещата вода и сапуна, а а могат да увеличат риска от развитие на резистентност към антибиотиците.

 

Също така вместо да купуваш излишна козметика, яж плодове и зеленчуци. Те имат повишено водно съдържание и спомагат за задържане влагата на кожата. Заложи на ябълките, морковите, гроздето и горските плодове. Хубаво е да консумираш и ядки. Но това вече е друга тема. Целта е да изглеждаш добре и същевременно да спестиш пари.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...