.

Как да се чувстваш добре през напрегнатия ден

Как да се чувстваш добре през напрегнатия ден
Снимка: freedigitalphotos.net

Най-вероятно денят ти е доста напрегнат и стресиращ. Имаш толкова много задължения, че не ти остава никакво време за странични занимания? Ние ще ти дадем няколко съвета как поне да се чувстваш добре по време на тези напрегнати дни.

 

Прогони напрежението. Когато се случи нещо, което всява смут и паника, намери време да се затвориш за няколко минути в помещение, в което няма никого. В този момент мозъкът ти е извън контрол, афектиран/а си, но всъщност ситуацията не е толкова непоправима колкото изглежда. Трябват ти няколко минути, за да се успокоиш и да премислиш случилото се. За целта направи следните упражнения: вдишвай дълбоко със затворени очи и задръж дъха си. Стегни всичките си мускули толкова силно, колкото можеш, и се постарай да не мислиш за нищо. Отпусни се, издишвайки максимално дълбоко, после разтърси ръце и крака. След тежи упражнения ще можеш да мислиш трезво.

 

 

Успокояващо дишане. Някой те е изнервил и имаш нужда да се изолираш малко? Отиди на стълбището на сградата, в която се намираш. Започни да слизаш по стълбите и след това да ги изкачваш. Докато слизаш по тях, вдишвай бързо на първото стъпало и издишвай бавно на следващите три. Докато се изкачваш, вдишвай на първите три стъпала и издишвай на четвъртото.

 

Направи си релаксиращ масаж на лицето. Той ще ти помогне да се отпуснеш физически и психически. Прави малки кръгове с върховете на пръстите, започвайки от основата на носа, преминавайки през веждите и слизайки до челюстите по контура на лицето. Кръговете трябва да са само в една посока – отвътре навън. Погали с пръсти затворените си клепачи – от вътрешните ъгли на очите до слепоочията. Направи същото под очите и под устните си (чак до края на челюстите). Наведи глава назад и плъзни пръсти от мястото по брадичката до меката част на ушите. На финала масажирай скалпа си с глава между ръцете.

 

Прави сутрешна гимнастика. Навий алармата си 20 минути по-рано и вместо за сън, отдели това ценно време да правиш някакви упражнения. Физическите „натоварвания” рано сутрин помагат да се настроиш за работа/училище/университет и да тонизираш тялото си. По този начин ще се освободиш от напрежението и ще вършиш задълженията си по-успешно.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...