.

Какво трябва да знаеш, когато кандидатстваш за работа

Какво трябва да знаеш, когато кандидатстваш за работа
Снимка: freedigitalphotos.net

Днес за съжаление се налага дори прекалено младите хора да работят. Те съответно не са много запознати с процедурата при кандидатстването за работа. Ето малко полезна информация по този въпрос.

 

Само едно CV достатъчно ли е? Много хора, когато тръгнат да си търсят работа си правят едно CV, които използват универсално за всякакви обяви. А в повечето случаи дори това универсално CV не съдържа достатъчно информация – няма подробности за отговорностите, задълженията и постиженията. Най-важно е да се опише подробно каква дейност си извършвал/а, след това някои допълнителни функции, които си изпълнявал/а, има ли някакво уникални качество у теб и т.н. А за тези, които нямат опит и излизат директно от училище, например, е хубаво да напишат дали са взимали участие в някакво извънкласно занимание, или да напишат едно хубаво мотивационно писмо, което да има функцията да убеждава, че този млад човек е готов да се развива и т.н.

 

 

Телефонното обаждане не винаги е покана за интервю. Мнозина работодатели с телефонното обаждане целят да проверят дали си заслужава да се видят с кандидатстващия за по сериозен разговор. Обикновено питат откъде кандидата е научил за обявата. Това говори доста за него – дали е разбрал за работата от познат или сам е попаднал на нея, търсейки. Може да се направи заключение дали човекът е практичен и използва всичките си ресурси за намиране на работа, включително мрежата си от контакти, но понякога може да се разбере, че не е достатъчно самостоятелен и разчита на другите. Общо взето чрез такъв разговор се разбира дали кандидатът е подходящ.

 

Само професионалните качества ли са важни? Когато те поканят на интервю за работа със сигурност трябва да си облечен/а адекватно и да бъдеш точен/а. Важно е цялостното поведение на кандидата. Не е добре да се държиш прекалено любезно (ще си личи, че е пресилено, което граничи с подмазването), но не е хубаво и да се долавя грубост. Най-приятно е, когато се заформи разговор между кандидата и интервюиращия. Все пак важното е взаимно да си бъдете от полза, а така най-добре се преценява. Трябва да бъдеш спокоен/а и да не се вторачваш в най-дребните детайли/думи. Притеснението винаги изиграва лоша шега. Бъди себе си, нататък ще стане каквото трябва.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...