.

Как и къде да откриваш щастието [част първа]

Как и къде да откриваш щастието [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето хора са щастливи, но всъщност изобщо не обръщат внимание на това, което имат, тъй като се вглъбяват в нещата, които нямат. Съсредоточават се върху тях и се опитват да ги постигнат. Когато обаче не успяват, се отчайват и въобще не разбират, че явно така е трябвало да се случи и е по-добре, че не са получили това, което искат, защото после може би ще ги направи нещастни. А когато им се случи нещо наистина лошо, осъзнават какво са имали, но не са го оценявали. Ето обстоятелствата, които влияят на щастието ти.

 

 

Тъжните неща, които могат да ти донесат радост. Раздяла. Връзката ти е приключила или все още нямаш партньор, а никак не искаш да си сама. И напълно си убедена, че няма как да си щастлива, докато не си намериш гадже. Приеми, че така е трябвало да стане и е било за добро, както всъщност е. Факт е, че първите месеци след раздяла повечето момичета не са много щастливи, но също така е вярно и че започват да се срещат с мъже много по-скоро отколкото са очаквали. Необвързаните момичета могат да имат много ползи от този статус – повече време за срещи с приятели и други приятни занимания. Така се изграждат и много нови приятелства. За да се чувстваш добре, освободи се от идеята на всяка цена да си намериш приятел. Направи живота си пълноценен, развивайки собствената си личност и следвайки собствените си интереси и желания. Съсредоточи се върху себе си, но изобщо не се дърпай от нови познанства и бъдещи контакти. Именно те могат да бъдат причината да ти се случи нещо, което да те направи щастлива. А именно щастливите и уверени хора имат по-голям шанс да намерят любовта. Плюс това не забравяй, че първо трябва да бъдеш щастлив сам със себе си, за да бъдеш с някой друг.

 

Болест. Дори и само мисълта за това, че ти или някой от близките ти може да се разболее, те ужасява и си сигурна, че не би могла да си щастлива, ако подобно нещо стане факт. Истината обаче е по-различна – защитните  механизми на психиката почти винаги намират начин да ти помогнат да преодолееш опасенията си и отново да бъдеш щастлива. А опитът показва, че именно появата на по-сериозна болест може да инициира процес на личностно израстване и да те научи да се радваш на живота и да ценим хората, които имаш. Дано не се случва на никой, но това е факт. Всъщност потокът от негативни мисли и чувства, които заливат човек при научаване на неприятна диагноза, имат своята жизненоважна функция. Гневът помага да се смекчи истината и мотивира за борба със заболяването, а тъгата – да осмислиш ситуацията и да проявяваш разбиране, факт е, че хората, които са преживели сериозни проблеми, успяват впоследствие да са по-щастливи от тези, които не са се сблъсквали с толкова големи трудности в живота си


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...