.

Съвети къде и как да си търсиш нова работа

Съвети къде и как да си търсиш нова работа
Снимка: iStock

Може да се каже, че в днешно време едно от най-големите предизвикателства е да си намериш работа по специалността след завършване на гимназията или университета. Повечето работодатели искат стаж, а ти нямаш такъв, защото току-що си завършил. И така изведнъж се оказваш с диплома за средно или висше образование, с достатъчно познания по специалността, но без опит. Разбира се, рано или късно ще си намериш някаква работа, ако търсиш упорито, но ще се озориш доста, ако искаш работа, която да удовлетворява повечето ти изисквания. Ще ти бъде трудно, но не е нещо невъзможно.

 

Повечето младежи, които все още не са си търсили работа, смятат, че мечтаната от тях позиция е на един клик разстояние и че единственото нещо, което трябва да направят е да си напишат CV-то, да измислят набързо едно мотивационно писмо и да отидат на интервю за работа. Да, ама не!

 

Може би не си забелязал, но е факт, че престижните работни позиции, които имат добро заплащане и нормирано работно време дори не попадат в сайтовете за търсене на работа. В подобен тип сайтове обикновено има обяви за позиции, които са подходящи за повечето хора без значение какво е тяхното образование – касиерка, стюардеса, сервитьорка, продавач-консултант и т.н.

 

 

Ако наистина искаш да си намериш хубава работа, която да е по специалността ти и да ти доставя удоволствие, трябва да проявиш упоритост и активност. Наистина е важно да бъдеш упорит и да не се отказваш, защото малцина са тези, които са си намерили нова, хубава работа за кратко време. Другите са опитвали отново и отново, докато се доберат до така желаната позиция, затова, ако се откажеш по някое време, защото ти е писнало да ходиш на интервюта и да не те наемат, то е сигурно, че скоро няма да си намериш работа, която да ти допада.

 

Къде да търсиш мечтаната работа?

 

Като за начало те съветваме да разпиташ познатите си. Това е доста стар метод, който се е доказал с времето. И тук не говорим за добре познатата в България шуробаджанащина, а за това да разпиташ работещите си приятели и близки дали в тяхната фирма нямат нужда от нови кадри. Напълно възможно е да търсят човек, но да не искат да пускат обява в сайт за търсене на работа. От същите тези хора може да получиш ценна информация като какво ще бъде заплащането, дали е редовно, дали компанията е коректна и т.н. Ако в момента никъде не търсят нови служители, не пречи да помолиш по-близките си приятели да предадат CV-то ни HR-а на фирмата и един ден, когато си търсят нови кадри, да те поканят и теб на интервю, ако те харесат.

 

След като завършиш университета, може да разпиташ за работа своите бивши преподаватели, както и колегите ти, които вече са се реализирали. Вторите може да те предложат във фирмата, в която работят и така лесно да си намериш нова работа в сферата, която ти допада. Ако преподавателите ти не могат да ни помогнат с намирането на нова работа, то поне могат да ти дадат ценни съвети и насоки.

 

Ако си от по-смелите, съветваме те директно да се свържеш с фирмата, където искаш да работиш. Гарантираме ти, че няма по-добър начин да се откриеш от всички останали желаещи от това директно да се свържеш с желания работодател. Вариантите да го направиш са два – единият е да звъннеш по телефона, да се представиш и да му кажеш, че си кандидатствал за свободна позиция, а другият е лично да си занесеш документите в отдела по Човешки ресурси. Който е от двата начина да избереш, вече си крачка пред останалите, защото личният контакт прави добро впечатление и ще те представи в пъти по-добре и от най-добре оформените CV и мотивационно писмо.

 

В България не е практика, но определено ще ти бъде полезно, ако потърсиш фирма за подбор на кадри. Преди да се появят интернет сайтовете за търсене на работа, повечето хора си намираха ново работно място именно благодарение на такава фирма. И въпреки ерата на интернет, тези фирми все още съществуват. Те представляват посредници между търсещите и предлагащите работа и могат да ти спестят доста време от ходене по интервюта за позиции, които не са подходящи за познанията, които имаш или за които си прекалено квалифициран. Положителното при тези фирми е, че още в самото начало твоят посредник се запознава в детайли с опита, който имаш до момента (ако имаш такъв изобщо) и желаната от теб позиция. Във фирмите за подбор на кадри има такса, но тя е символична и определено си заслужава.

 

Форумите за кариерно развитие също може да ти бъдат от полза при търсенето на работа. Предприемачите посещават специализирани изложения, където разширяват кръга си от контакти и привличат нови клиенти. Именно там търсещите работа може да се възползват от специално организираните за целта събития, където да се срещнат със своя потенциален бъдещ работодател. Хубавото е, че атмосферата на подобни изложения е с една идея по-неформална отколкото по време на интервю за работа и това ще ти помогне да се отпуснеш и да се представиш в максимално добра светлина.

 

 

В днешно време използваме социалните мрежи за какво ли не, но определено едно от най-добрите им приложения е намирането на нова работа. Доста фирми ги използват за обявяване на работни места и ако именно оттам кандидатстваш, то твоят бъдещ работодател ще види, че не влизаш в социалните мрежи само за да си убиваш свободното време, а просто използваш всички възможни канали за връзка с тях. Социалната мрежа LinkedIn, например, съществува от доста време и нейната основна идея е разширяване кръга от професионални контакти и търсене на работа. Така че, ако все още нямаш профил там, време е да си направиш.

 

Добре е да знаеш, че доста фирми нарочно обявяват свободните работни места само на фирмените си уебстраници. Тяхната идея е при тях да кандидатстват само хора, които се интересуват от тях или от нещата, които пишат. Затова е добре редовно да следиш страниците на фирмите, които те интересуват и където би работил.

 

Освен гореспоменатите идеи за търсене и намиране на работа, има и още, но ти гарантираме, че тези са най-успешните. И нека ти напомним отново, че когато си търсиш нова работа трябва да бъдеш упорит, много упорит!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...