.

Няколко съвета за прогрес в личен план [част втора]

Няколко съвета за прогрес в личен план [част втора]
Снимка: Pixabay

Втора част на съветите за прогрес в личен план:


Бъди търпелив. Търпението крие у себе си силата да показва истинските страни на нещата. Забелязал ли си как понякога онова, което най-много искаш, се оказва съвсем различно в действителност от това, което е било в представите ти? Тук се появява търпението – също като виното, колкото повече време минава, толкова повече нещата и хората се разкриват в истинската си същност пред теб. Ако бързаш рискуваш да сбъркаш в избора си или да изпуснеш цялото удоволствие от нещата. Търпението носи удоволствие.

 

Не се задоволявай, независимо какви успехи постигаш. Ако някой ден се събудиш с мисълта, че си направил достатъчно за себе си на този свят, значи нямаш стимул да продължаваш напред. Не допускай това. Всеки ден идва с нови възможности, с нови шансове и с нови идеи – използвай ги! Никога не знаеш какво ти носи утрото, затова не се задоволявай с прогреса от днес.

 

Грижи се за себе си, защото рядко друг ще го направи вместо теб. Винаги намирай начин да отделиш малко време за себе си, да си подариш малко спокойствие, малко щастие. Не е нужно всяка седмица да отиваш на почивка на Канарите, достатъчно е да се поглезиш с малките неща от живота – чаша домашно какао за домашен уют, вана с пяна за релаксираща вечер, пица и хубав филм на дивана за разтоварване.. Това е напълно достатъчно за да получиш дневната си доза удоволствие.

 

Не пилей времето си. Това е единственият ресурс, който наистина притежаваш, затова не бъди безотговорен към него. Часовникът не обръща ход, няма бутон за пауза – затова внимателно преценявай как да го запълниш и сведи до минимум губенето на време, защото веднъж изгубено, нямам как да го наваксаш. А всяка свободна секунда е само още една възможност да направиш от себе си нещо повече от преди малко.

 

 

Не приемай всяко нещо като фатално и непоправимо. Това е много пораженческо мислене – ако всеки проблем на пръв прочит в очите ти е нерешим, как очакваш някога да се справиш с него? Единственият начин да видиш самото решение, е да повярваш, че има такова. А веднъж видиш ли потенциалното решение, само от теб зависи дали и кога ще го реализираш. Точно затова е много по-добре, ако вместо първо проблем, във всяко нещо виждаш възможност.

 

Не бъди зависим от другите. Не очаквай от тях това, което ти би направил – хората са различни. Никой не заслужава да бъде поставян под общ знаменател – така ти му отнемаш правото да бъде себе си и го превръщаш в някой друг, някой който не е, в собсветните ти представи. Това е жестоко. Същото се отнася и до теб самия – ти зависиш само от себе си, от никой друг. Никой не ти е длъжен, както и ти не си длъжен на никого. Животът бачка на добра воля – ако ти искаш, ако друг иска, ако всеки човек иска, значи ще.. Никой не може да те накара насила, както и ти никого не можеш да накараш насила. Затова вярвай в себе си, разчитай на себе си и прави за себе си.

 

Ти носиш отговорност – запомни това, защото цял живот ще се убеждаваш в същото. Вземи живота си в собствените си ръце, усмихни се и се залавяй за работа. Хората казват, че няма безплатен обяд и не лъжат за това – всичко, което правиш провокира реакция у околните на теб. Ако направиш добро на някой, добро ще ти се върне. Ако направиш лошо – такова ще получиш от човека отсреща. Едно със сигурност е вярно – че първо трябва да осъзнаеш себе си, за да можеш да видиш всичко друго на света. Всяко твое действие създава редица последствия – затова бъди отговорен и смел във всяко свое решение.

 

Перфектното не съществува. Няма едно нещо, което всички да смятат за безгрешно, идеално или перфектно – колкото хора има на света, поне толкова различни мнения има и всяко едно от тях е равно по значение и стойност на останалите. Ако ти определящ нещо като идеално, рано или късно ще разбереш, че то не е такова и ще се разочароваш. Много по-коректно е да разбереш, че няма нищо перфектно, само така ще се научиш да оценяваш нещата по тяхната истинска стойност. Понякога малките дефекти в нещата и малките недостатъци са именно най-чаровните части от тях. Ти не искаш да живееш цял живот в непрестанни разочарования, напротив – искаш да живееш в постоянно щастие. То е възможно само ако нямаш очаквания. Перфектното е една идея, към която всички трябва да се стремим със знанието, че тя няма физическа реализация. Тя е просто амбиция.

 

Опознай себе си, обикни себе си и повярвай в себе си. Ти си това, което искаш да бъдеш, защото всеки ден се опитваш да се превърнеш точно в него. Ако знаеш в какво си добър и в какво не, ако знаеш какво можеш и какво не, какво харесваш и какво не, какво би могъл да понесеш и какво не – това определено ти носи доста бонуси в живота. Прави те по-интелигентен, по-адекватен, по-желан в която и да е комапния. Обикни себе си, и чертите, които харесваш в себе си, и онези, които не харесваш – радвай се на първите и работи по вторите. Това ще ти гарантира персонално израстване всекидневно. Повярвай в себе си, защото го заслужаваш. Ти си самата сила, защото ти можеш да направиш всичко, което поискаш. Стига да поискаш.

 

Очаквай по-малко. Ако все пак не можеш да живееш без очаквания, тогава поне очаквай по-малко отколкото ти се иска. Точно защото само ти зависишот себе си, затова не можеш да очакваш от другите да са теб. Не можеш да си сигурен, че те ще направят това, което на теб ти се иска. Решението е или да не очакваш нищо, или да очакваш нещо съвсем малко и елементарно – така няма да си разочарован, а напротив – ако някой ти поднесе повече, отколкото сам ти си очаквал, това ще бъде една приятна за теб изненада.

 

Първата част от статията четете тук:


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...