.

Няколко стъпки, чрез които да осъществиш идеята си

Няколко стъпки, чрез които да осъществиш идеята си
Снимка: Pixabay

Нека позная – случвало ти се е да ти хрумне някоя иновативна идея, която споделяш с приятел или родител, но никой не оценява наистина колко оригинална и интересна е тя.. И ти сдухваш. Разбираемо е, не се притеснявай. Потърсил си някой, на когото да споделиш, но никой не е погледнал на теб сериозно.

 

 

Е, вместо да се самосъжаляваш, ето ти няколко начина, по които да осъществиш идеята си и да я реализираш, и то без чужда помощ:

 

1. Направи проучване. Знаеш, че нищо не пада от небето, затова вместо да се чудиш как да стане, просто потърси информация по темата. Виж идеята си в конкретен контекст – дали мислиш за нещо в дългосрочен план, или пък за нещо доста по-дребно; дали са ти нужни други хора, или можеш да се справиш напълно сам; дали имаш нужда от някакъв конкретен ресурс.. Всичко, което ти се иска е идея, въпросът е да направиш така, че тя да се превърне в реалност. Колкото повече информация имаш по темата, толкова по-лесно ще се справиш.

 

2. Помисли за финансите. Не винаги се налага, но доста често са нужни финанси, за да постигнеш това, което искаш. Просто света е такъв – всичко се продава и може да се наложи да си закупиш нещо, от което имаш нужда. Преди да започнеш да развивап идеята си, направи си сметка дали ще имаш възможност да покриеш всички необходими за нея разходи. Ако можеш, чудесно, но ако не можеш – може би сега не е точният момент, в който да започваш въобще. По-добре да бъдеш подготвен в началото, отколкото да ти се наложи да зарежеш идеята си, заради липса на средства.

 

3. Постави си конкретна цел. Всяка идея по своята същност е много широкообразна. Твоята цел трябва да бъде нещо доста конретно, за да е осъществимо. Опитай се да си представиш образ или план на това, което искаш. По този начин нищо няма да ти убегне, а това е поне-малка гаранция за успех.

 

4. Радвай се на малките победи. Не можеш да очакваш, че от днес за утре ще постигнеш желанието си. Ако все пак ти се иска, би било добре да разбереш, че колкото по-систематично работиш, толкова по-бързо ще успяваш във всичко, с което се заемеш. Не претупвай нещата, за да стават по-бързо – напротив, макар и бавничко, но просто работи по въпроса, за да не изпускаш темпото си. Всяка стъпка по пътя към целта е малка победа – радвай се на такива, защото те те водя до целта ти, а тя е точно това, което искаш, нали?

 

5. Потърси неутрално мнение. Когато напреднеш в развитието на идеята си, потърси неутрално мнение – дали ще бъде мнението на тези хора, които те отрязаха в началото, дали ще бъде мнението на някой напълно незапознат досега с идеята ти, това няма значение. Целта ти е някой да види развитието на идеята ти, за да разбере, че не е просто мимолетна прищявка, а наистина твоето желание. След като човекът отсреща види, че ти си прогресирал, няма как да не те погледне по-сериозно и да не обърне внимание на твоята идея.

 

6. Избирай внимателно. Докато работиш, ти ще бъдеш заобиколен от мнпожество различни варианти на продължение – ще ти идват нови идеи, ще гледаш идеята си в различни бъдещи посоки.. Никога не забравяй от какво си тръгнал, какво те е вдъхновило и какво си целял – така си гарантираш, че онова, което си искал да постигнеш в началото, наистина ще постигне целта си , и то напълно. Не всичко, което ти се иска ще си струва – внимавай, докато разглеждаш вариантите – може да сбъркаш в избора си и да изпуснеш някоя печеливша перспектива – ти не искащ това. Затова просто премисляй внимателно и избирай целенасочено.

 

7. Бъди търпелив. Отново, помни – онова, което искаш не става с магическа пръчица – не бъди припрян. Това може само да те забави. Търпението е сила – ако наблюдаваш прогреса си отблизо, ти ще виждаш как се развива идеята ти и няма да ти се налага да бързаш. Няма да ти се струва непоносимо, че тя няма да се реализира от днес за утре. Напротив, ще бъдеш спокоен и щастлив, че постигаш успех.

 

Накрая, ако успееш да издържиш на всички тези препятствия, ти със сигурност ще бъдеш успял. Тогава, разгърни идеята си в нейната реалност пред околните си – ти си постигнал целта си и вече можеш да ѝ се порадваш.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...