.

10 въпроса, които да попиташ семейството си, докато вечеряте

10 въпроса, които да попиташ семейството си, докато вечеряте
Снимка: Pixabay

Докато вечеряш със семейството си е чудесно време да научиш нещо повече за близките си. С тези 10 въпроса можеш да попиеш житейската мъдрост на поколенията или да разчупиш леда.

 

1. За какво сте благодарни? – възрастните хора имат достатъчно време да премислят целия си живот и да намерят истинската ценност на всичко. Те могат да ти помогнат да видиш неща от живота, които сам не би могъл да прозреш в момента. Могат да те научат да оценяваш всички неща, от най-малките до най-големите.

 

2. Коя е най-голямата ви лична гордост? – различните хора са способни на различни неща, те имат различни ценностни системи. Преживяли са различни изпитания – няма нищо по-ценно от това да почерпиш информация от някой, който наистина е преживял нещо специално.

 

 

3. Кой беше най-щастливият момент в живота ви досега? – казват, че споделеното щастие е двойно по-голямо, а споделената мъка – два пъти по-малка. Разбирайки какво е щастие за един човек, ти разбираш личността му.

 

4. Кой беше най-трудният момент в живота ви досега и как се справихте с него? – трудности изпитва всеки и ако има някой, който да ти даде съвет как да се справиш ти с твоите, значи със сигурност ти прави услуга. Възползвай се.

 

5. Кои са най-важните уроци, които научихте в живота си? – това са онези ситуации, които изтерзават душата, когато седиш и се питаш „Защо на мен?“, „Няма ли да се приключва вече?“, „Някога ще се оправя ли с това?“. И въпреки това, те отминават и после с усмивка си спомняш за тях.

 

6. Как бихте описали себе си от времето, когато бяхте деца? Бяхте ли щастливи? – това е носталгичен въпрос за онова време, в което всеки е безгрижен, спокоен, невинен и чист. Всичко е игра и всичко е позволено. Споделянето на спомени от това време е доста приятно и носи много положителни емоции.

 

7. Кой е човекът, който се е отнясял най-добре с вас? – хубаво е да отдаваш заслужено уважение на всеки, който е доказал, че заслужава. Не бива неща да остават неизказани, защото иначе те имат склонност да тежат – понякого малко, понякога много, понякога доживот.

 

8. Как искате да бъдете запомнени? – отговорът на този въпрос е нещо като ултимативната цел на всеки, онова, което всеки иска да постигне в живота. Едно мечтано Аз, което е личен идеал на човека. По него често можем да разберем доста за някого, независимо дали е успял да постигне желаното Аз или не.

 

9. Ако можехте да предадете някаква мъдрост на пра-пра-внуците си сега, каква би била тя? Какво искате да им кажете и на какво искате да ги научите? – това също показва ценностната система на хората; колко са различни хората и кой на какво държи, какво цени и какво иска да може да зспази.

 

10. Ако можехте да уважите един човек (жив или починал вече), да изслушате историята им, кой би бил това? Какво бихте го попитали и защо? – обикновено човекът, който седи зад този въпрос, е образът на авторитет. Той служи за вдъхновение на онзи, към когото е отнесен въпросът.

 

Тези въпроси и ти можеш да зададеш на себе си, даже може да си ги задаваш периодично или пък да си направиш дневник, в който да записваш периодично отговорите. Някога след време, или на една и съща дата всяка година, отваряй и препрочитай всичко, ще се изненадаш колко и как бързо сам ти си се променил и колко много си се развил като личност.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
ДОТА
преди 7 години
0
0
!
Отговори
Тате, как се крадат коне ?липсва
Страница 1 от 1