.

Десетте урока, които НЕ ти преподават в училище

Десетте урока, които НЕ ти преподават в училище
Снимка: Pixabay

Днес си мислиш, че училището е гадно; че то няма смисъл и че никой на нищо не те учи там. Тук си и прав, и не си – защото училището те учи на конкретни систематични знания, които може би ще използваш в живота след това, но повече от всичко те учи на самия факт, че живота не спира и непрекъснато ти поднася нови предизвикателства.

 

Има и доста, даже твърде много неща, на които училището не те учи. Затова, ако искаш да си една идея по-подготвен за голямото представление на живота след това, ето няколко от тези уроци, които не идват в класната стая:

 

 

1. Животът не е справедлив. Възможно е да си подразбрал това още в училище, но истинската арена идва след това – справедливостта е чудесна, тя е нужна на теб и на околните, но за съжаление не всички хора смятат, че в нея има смисъл.. Или по-скоро, не си дават сметка за това. Наречи ги егоисти, но те не се интересуват от справедливостта, защото се интересуват основно и най-вече от себе си. От такива хора ти не можеш да очакваш и да търсиш справедливост, защото ако го правиш, винаги ще оставаш разочарован.

 

2. Всеки наоколо теб ще очаква нещо. Малко са хората, които наистина ще хи е грижа и ще проявяват разбиране – дали в университета, дали на работа – не е от значение, идеята е, че някакси се очаква от теб да постигнеш нещо, но никой няма да изчака това да се случва, когато се чувстваш добре. Светът си върви, а ти не бива да седиш на едно място, защото ще останеш твърде много зад него. Изоставайки, ти губиш, затова недей – старай се не да задоволяваш очакванията на хората около теб, а да задоволяваш себе си докато прогресираш в личен план.

 

3. След като завършиш, колкото и да си надъхан, няма да станеш милионер. Нека сме честни – и ти, и аз знаем, че образованието е нужно, просто за да бъдеш готов за работа. Не готов богаташ, а готова работна ръка. Ако наистина искаш за себе си един ден да имаш пари и възможности, ти сам трябва да направиш така, че това да се случи. Не се отчайвай, ако започваш от дъното – това не е нито срамно, нито отчайващо, напротив. Така победата ти после ще е още по-сладка. А самият факт, че ти си тръгнал от някъде, а после си стигнал мноооооого напред и нагоре, ами – това е достойно за уважение.

 

4. Не се ядосвай на учителите си, те са много мили в сравнение с потенциалния ти бъдещ шеф. На даскалите им се налага да бъдат строги, за да те калят за онова, което предстои – както стана ясно, след училище никой няма да те изчаква, нито да се съобразява с теб. Животът е като онази сладка реклама – „Виж кво, това е престиж – ядеш сега или гориш.“, само дето малко по-друго – става дума, че имаш един единствен шанс. Ако го оплескаш, изгаряш. И почти никога няма втори шанс, особено ако си зависим от някого, било то шеф, мениджър или дори приятел. Така че гарантирай сам за себе си, че си вършиш работата, за да няма неприятни изненади.

 

5. Ако мислиш, че днес завършваш и утре си вече шеф на световна корпорация – бъркаш. С единичните случаи на изключенията, бъди готов да започнеш от нищото. И ако се налага да правиш бургери или да продаваш на каса в някой мол, ами няма нищо срамно. Ти се трудиш и въз основа на часовете труд, които си дал от себе си, получаваш възнаграждение. Не харчиш чужди пари, не те носят на ръце – от какво се срамуваш тогава? Каква е разликата – да правиш бургери, да гледаш деца, да даваш уроци по английски? Все едно и също – трудът ти, срещу полагащото му се достойно заплащане.

 

6. Ако сбъркаш, недей да виниш другите. Дори и да са виновни наистина, ти какво получаваш в следствие на обвинението? Нищо, така че недей. Наистина няма смисъл. Грешки стават ежедневно и постоянно, затова не се притеснявай, не се ядосвай и не си го изкарвай на другите – това само те натоварва емоционално и психически. Вместо това, защо не опиташ или да поправиш грешката, или просто започни наново – кой знае, може този път не просто да успееш, а да постигнеш повече, отколкото си предполагал, че можеш.

 

7. Не бъди суров с родителите си – тя няма да са вечни. Колкото и да ти е тежко сега, колкото и да се карате, колкото и да ти се струват скучни – те не винаги са били такива. Все пак ти си тук заради тях.. Това доказва, че и те са били млади, и те са правили щуротии.. Помисли за колко неща от живота не знаеш, защото са ти ги спестили, и то не за да те ограничават, а за да не тежат тези неща и на теб.

 

8. В живота няма учебни срокове и семестри – трудно и гадно за възприемане, но не по-малко факт. Не свиквай на почивката от междусрочната ваканция – често по-натам ще ти се случва дълго време да нямаш почивка. Така е, живота те подхваща и не те оставя намира, колкото и да е клиширано. Ако искаш нещо за себе си, не чакай възможност – всяка секунда е такава, използвай на макс свободното си време. Малко или много, то поне си е твое – на никой нищо не дължиш по това време – забавлявай се.

 

9. Не приемай телевизията и киното като реалност – в живота не е толкова лесно, колкото на екрана. Готините пичове от филмите, които карат скъпи коли и харчат чужди пари, не са това, което по необходимост ще стане и с теб. Не можеш да си позволиш по цял ден да седиш в кафето, а цяла нощ после в дискотеката. Е, можеш, но за това, разбира се, трябва да имаш стабилен гръб и подкрепа от някой друг, който да успее да те задоволява финансово. Такава ситуация е малшанс – не се надявай, ако не си сигурен, че ще ти се случи.

 

10. Нямаш гаранция, нито хепи ендинг. Никой не знае какво ще ти поднесе живота утре, но това не е нито ужасяващо, нито плашещо – малките красиви неща в живота си ги прави сам, за да не се разочароваш от хората. Не се надявай на тях, надявай се на себе си. А всичко онова, което понякога ще бъде приятна изненада, ами, наслади му се и после се стягай отново. Всичко зависи от теб и е въпрос на гледна точка.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Monkata_luna97
преди 7 години
0.5
-0.5
!
Отговори
От Бил Гейтс.
Monkata_luna97
преди 7 години
0.5
-0.5
!
Отговори
Струва ми се, че това е от 11-те бащини съвета към учениците. ;))
Страница 1 от 1