.

Нещата, които трябва да правиш при започването на нова работа

Нещата, които трябва да правиш при започването на нова работа
Снимка: iStock

В съвсем скоро време ти предстои да започнеш нова работа и искаш да се представиш максимално добре. На някои хора големите промени им причиняват дискомфорт, изнервят ги и ги карат да се чувстват несигурни. Особено стресиращо е, когато човек няма голям опит зад гърба си, както е при тийнейджърите и младите хора.

 

За да покажеш себе си като добър професионалист, трябва да обърнеш внимание на някои важни неща на новото работно място. Кои са те?

 

Обърни внимание на езика на тялото си – ако успееш да изглеждаш (а и да бъдеш, разбира се!) като уверен и амбициозен служител, както и като приятен и интересен колега, много по-лесно ще се харесаш на шефовете си. За да бъдеш уверен в себе си обаче трябва да усвоиш някои важни техники, свързани с езика на тялото. Добре е да се научиш как да се изразяваш, да жестикулираш, да седиш, да заставаш по време на презентация и т.н. Това са неща, на които на някои хора им идват отвътре, но други трябва да положат усилия, за да ги научат.

 

 

Обнови гардероба си – факт е, че хората посрещат първо по дрехите, а след това изпращат по ума. Затова е добре да имаш представителни дрехи в гардероба си, подходящи за новата ти работа, които се вписват в етикета. Благодарение на дрехите ще изглеждаш достатъчно професионално и околните ще гледат на теб сериозно.

 

Чети полезни книги, които ще ти бъдат от полза на работното място – не става дума за книги, свързани с естеството на работата, а по-скоро за такива, в които пише как да се държиш в обществото. Един опитен професионалист трябва да може учтиво да отказва, да знае как да убеждава хората, да разрешава конфликти и спорове на работното място и т.н.

 

Научи повече за фирмата и нейната политика – известно време ще бъдеш „заекът“ във фирмата, но за да се впишеш по-бързо в новия екип, трябва да бъдеш подготвен още от първия ден. Затова прочети повече за компанията, където започваш нова работа, ако е възможно говори с някой неин служител, задавай му информативни въпроси и т.н. След като започнеш работа, най-добре питай без притеснение колегите си за нещата, за които не си съвсем сигурен. Ако се справяш добре, след няколко седмици ще се чувстваш комфортно на новото работно място.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...