.

Kогато почувстваш, че няма как да стане по-зле [част първа]

Kогато почувстваш, че няма как да стане по-зле [част първа]
Снимка: Pixabay

Това не е наръчник за законите на Мърфи, нито прочувствено слово за мъката. Това е само статия с малко помощна информация за онези моменти, когато имаш чувството, че се намираш в някаква черна дупка, от която няма измъкване.

 

Няма да коментирам дали става дума за раздяла с половинката или със скъп човек; дали не си успял в някое начинание или просто днес не ти е ден и всичко ти се струва наопаки. Само едно нещо никога не бива да забравяш – че това положение се случва на всички и че колкото и зле да се чувстваш в момента, знай, че и това ще мине и всичко ще е наред.

 

 

Междувременно, докато чакаш нещата да се подредят, за да не седиш с празни ръце и за да не се самосъжаляваш, ето няколко неща, с които да си помогнеш:

 

Погрижи се за тялото си.

 

Бъди здрав и спортувай. Здрав дух – здраво тяло, нали помниш? Спортът и доброто психическо състояние вървят ръка за ръка. Как очакваш да се събереш и да намериш душевен покой, ако тялото ти страда? Ако е претоварено или ако му е тежко? Ако е пълно с всякакви токсини? Как да изчистиш съзнанието си, ако неговата обвивка – тялото – е в положение на своеобразен стрес? Няма да ти се получи, затова първо се погрижи за физическото си състояние, а после и душата ти ще намери своя мир.

 

Погрижи се за себе си.

 

Аналогично, нали когато си болен пиеш лекарства, почиваш си, хапваш витамини, за да си по-добре.. Така, когато емоционално не се чувстваш добре, погрижи се за себе си – фокусирай се върху това да си дадеш малко почивка, повече хубави емоции и приятни усещания. Достави си удоволствие. Прави нещата, които обичаш – подари си малко щастие, заслужаваш го! Когато поставяш себе си на първо място, това е повече от достатъчно, за да може душата ти да почувства очакваното и желано спокойствие.

 

Захрани тялото си.

 

Тук вече нямам предвид да си направиш кефа с любимия чипс и шоколадовия сладолед – имам предвид, че трябва да поставиш хубаво гориво в колата си, за да може тя да върви добре. Здравословните храни карат мозъка ти да работи по-добре. Ако хапнеш вкусни и полезни храни, определено ускоряваш процеса, през който душата ти се възстановява. Ако ти е трудно по принцип да се храниш здравословно, опитай поне за няколко седмици, най-добре за месец, колкото просто да внесеш разликата и тялото ти да я приеме, да я усети.

 

Прочисти живота си, буквално.

 

Някоя събота и неделя, отдели времето си, за да почистиш апартамента или стаята си – премахни всичко деградивно, което не ти носи хубава енергия и спомени. Такива преходни вещи нямат място в живота ти, или иначе казано – само заемат мястото на по-хубави и полезни неща, които могат да ти носят радости. Изхвърли всичко старо, което свързваш с неприятното минало. Направи място за новостите, които тепърва ще те зареждат с положителна енергия и удоволствие. Остави малко неща – само такива, които ползваш постоянно и такива, които те зареждат. Наистина, когато обстановката около нас е подредена и е в хармония, за нас е определено по-лесно и ние да приведем себе си в хармониращо състояние.

 

Признай си миналото.

 

Нужно е на самия теб да склониш глава пред миналото – точно в това се състои ценността. Минало е, отминало е, приключило е и това е. Сега е друго, ново, настоящо, и зависи от теб. Ако вниманието ти изцяло е насочено към миналото, никога няма да можеш да оползотвориш времето си и да създадеш бъдеще. Не се затваряй в спомените, гледай напред – седни, изброй пред себе си какво се е случило, какви са причините, какви са последствията, каква е платената цена, и затвори страницата. Нека това е един край на мъката ти, макар и символично. Всеки край е ново начало, не мислиш ли?

 

Разходи се.

 

Направи си екскурзия – сам или с приятели, за ден или за седмица, просто смени обстановката. Няма значение дали е на място, където си бил вече или на такова, което ти е изцяло ново. Идеята е да се разсееш, а понякога чистият въздух на различните места носи едно своеобразно ново спокойствие, което те вдъхновява да започнеш наново. Бонусът е, че ще усетиш свободата и чистотата на природата, ще ти олекне и ще можеш да се насладиш на малко от естествената красота на света.

 

Втора и трета част очаквай скоро, отново тук. :)


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...