.

Никога не казвай „Извинявай“ в тези ситуации (част първа)

Никога не казвай „Извинявай“ в тези ситуации (част първа)
Снимка: Pixabay

Случвало ли ти се е да се уловиш, че постоянно се извиняваш, или пък ако си видял, че някой твой приятел има склонността постоянно да се извинява за щяло и нещяло? Става доста неприятно, особено ако знаеш, че човекът, който го прави, наистина е чувствителен и взима негативите присърце..

 

По принцип, извинението и разкаянието са хубави качества, само че това правило важи, единствено когато са на място и в смислов контекст, и в качествен.

 

Има хора, които наистина приемат на плещите си чуждата вина, а никой не заслужава това. Ако ти си такъв човек, или ако познаваш някой, който отговаря на това описание, тази статия е за вас.

 

 

Ако попаднеш в тези 6 ситуации, никога не се извинявай, излишно е и не ти се отразява добре.

 

1. Ако не си направил нищо грешно или лошо.

 

Истината е, че извинението те поставя в позиция по-ниска от тази на другия човек. Това правило важи, особено ако имаш навика да се извиняваш дори и когато някой друг носи вината, а това ти е ясно. Недружелюбните хора имат склонността да използват слабостите на хората срещу тях. Ако някой се блъсне в теб и е агресивен като личност, а ти избереш да се извиниш вместо него, защото искаш да избегнеш конфликта или защото си по-възпитан, недей. Това е моментът, в който човекът, който ще агресира, ще се възползва от теб. Ти не знаеш кога и на какъв човек ще попаднеш, затова не си играй със съдбата. Ако си виновен, извини се, но няма нищо лошо в това, ако си потърпевш, да получиш нужното извинение.

 

2. Ако си по средата на някаква презентация.

 

Дори и ако си в нейното начало, със сигурност си репетирал достатъчно пъти, сам, пред огледалото, пред родители и приятели, независимо че се чувстваш несигурен, недей да се извиняваш – това играе ролята на ниско хвърлена топка. Ако излезеш пред дадени хора и започнеш с думите „Извинете, но да знаете, че това няма да се получи и само трябва да отбия номера..“, ами, реакцията няма да е много хубава, както и очакването на хората. Аналогично, дори и да се справиш добре, след ниско подадена заявка за това, което предстои да се случи, сам снижаваш шансовете си за успех. Колкото и да ти е притеснено, дори и да се чувстваш неловко, стегни се, сложи усмивка на лицето си и просто излез отпред, за да си свършиш работата.

 

3. Ако вече си се извинил неколкократно.

 

Такова действие определено ти отнема бонус точките. И един път е достатъчно, ако извинението е адекватно, искрено и на място. Затова вместо сам да се закопаваш все по-дълбоко и по-дълбоко, просто бъди адекватен, поеми отговорността си, извини се един път, както си трябва, и продължи натам. Ако човекът отсреща също е адекватен, той ще разбере ситуацията и ще приеме извинението ти, по човешки начин. Ако пък човекът не е такъв, и хиляда извинения няма да му стигнат, но няма и да са нужни, на първо място.

 

Втора част очаквай тук, съвсем скоро.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...