.

Настоятелността се отплаща

Настоятелността се отплаща
Снимка: Pixabay

Малко е като нахалството и приляга на наглите хора, но има и друга дума, с която можем да заменим „настоятелност“. Упоритост.

 

Упоритите хора често постигат желания резултат. Дали защото на другите им писва да се борят с инатлив екземпляр, или просто оценяват постоянството зависи от ситуацията и дори и тогава не е много ясно. Но ефекта е на лице – колкото повече се буташ, толкова повече влизаш. Без мръсни интерпретации.

 

Упоритостта се цени. Подобно на положителните качества като съпричастност, добрина, способност да изслушваш и прочее, упоритостта също се приспада към плюсовете ти. Темата може да се дебатира, понякога не е за добро да бъдеш толкова упорит, но в крайна сметка хората обичат да виждат човек, който не се отказва. Изглежда добре, показва силен характер и определено не е качество за изхвърляне.

 

Понякога обаче може да бъде дяволски досадно. Защото както вече покрихме, упоритостта има няколко синонима и не всичките са с положителна конотация. Например за упорит минава и човек, който е много настоятелен, а  това може да е много секси и готино, чак впечатляващо до момента, в който здраво не ти омръзне. Нахалните хора също са много упорити. Искат каквото искат и не се „спират пред нищо“ докато не го получат. Въпросът е, че тук вече не е забавно. Когато „не“ означава „не“, но някой упорит другар реши да напира и напира с цел да получи своето не си особено склонен да оцениш постоянството в желанията му и способността да му да се бори до края. Именно в такива моменти този човек получава каквото иска просто, за да го разкараш от главата си. Това си е направо влизане в личното пространство.

 

 

Но постоянството също се брои за упоритост. А това е важно качество за хора, които имат мечти, правят планове и искат нещо специфично от себе си или бъдещето си. Похвално си е, честно казано и тотално непознато за хората, които махат с ръка, когато нещата им се получават. И понеже много хора правят именно  това – зарязват, когато не тръгне на тяхната и повече не се занимават – постоянните хора са гледани с повече от добро око. Прави впечатление и определено блестят по-ярко от останалите. Полезно е човек да е малко упорит за това и онова. Показва силно желание, воля и няма място за отказване. Не всеки го може до края, но пък всеки може да опита.

 

В края на краищата постоянния човек получава това, което иска. А може би по-правилно би било да кажа, че го постига. И това е наградата за хората, които не се отказват. Постигната цел, полученото желание. Чувството от подобно изживяване трябва да е нещо специално, не че има от къде да знам. Но от опит не боли, а и да боли, винаги има какво да се извлече от неуспеха. И това не са просто празни приказки. Научи се да взимаш от всяко нещо, по нещо малко или по-скоро по нещо от това, което ти трябва и упоритостта ти ще бъде заменена с ранна мъдрост. И това е нещо, мисля си… 


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...