.

Как да разбереш, че шефът иска да те уволни и какво да правиш?

Как да разбереш, че шефът иска да те уволни и какво да правиш?
Снимка: iStock

От известно време имаш усещането, че шефът ти иска да те уволни. Но не знаеш дали си внушаваш или наистина шестото ти чувство ти подсказва правилно. Има няколко ясни знака, които показват, че шефът ти наистина в най-скоро време ще дойде при теб и ще те помоли да напуснеш. Кои са те?

 

Избягва да те гледа в очите – гледането в очите показва наличието на уважение и искреност между двама души. Повечето хора се затрудняват да гледат някого, докато го лъжат. Има, разбира се, и такива, които са се научили да го правят. Когато шефът ти е наясно, че в най-скоро време ще трябва да ти съобщи за уволнението ти, той започва да избягва контакт с очите и личните срещи и търси начини за индиректна комуникация, като mail-и, например.

 

 

Поздравява те различно – от известно време забелязваш, че шефът ти си е променил начина, по който те поздравява. Ако вече се държи по-официално с теб, по-студено, рядко те гледа в очите и избягва личните разговори, то най-вероятно съвсем скоро ще ти съобщи, че си уволнен.

 

Възлага ти обучение – внимавай, ако шефът ти те е помолил да обучаваш нов човек или колега за неща, които са сходни с твоите или се припокриват със задачите, които вършиш на работното си място.

 

Интересува се от личния ти живот – може да ти се стори странно, но някои шефове започват да проявяват интерес и загриженост към служителите си, когато искат да ги уволнят. Това се случва, защото подсъзнателно те изпитват чувство за вина и отговорност.

 

Не е доволен от това, което вършиш – в последно време шефът ти те критикува постоянно, дори за нещата, които си сигурен, че си свършил добре. Ако задачите, за които отговаряш ти, започнат да бъдат давани на твой колега, то най-вероятно шефът ти иска да те уволни и ще го направи в най-скоро време.

 

Вече знаеш кои най-често срещаните признаци за предстоящо уволнение, а сега е време да разбереш как да се държиш и какво да правиш, за да го избегнеш.

 

Като за начало е много важно да направиш всичко възможно да избегнеш директната конфронтация. В никакъв случай не искай от шефа ти обяснения за неговото държание, защото това само ще вложи нещата.

Някои хора правят грешката да си подават оставката сами, когато усетят, че „мирише на уволнение“. Постарай се да не се поддаваш на емоциите си, защото може шефът ти да няма никакво намерение да те уволни и да направиш ужасна грешка, като напуснеш сам. Уволнението, когато има някаква форма на обезщетение, е значително по-добрия вариант в сравнение с доброволното подаване на оставка.

 

И ако имаш някаква надежда, че решението на шефа не е взето напълно, то коригирай поведението си и се превърни в служител – мечта за всеки шеф. Имай обаче предвид, че понякога крайното решение не се взема от шефа, а от някой, стоящ над него.

 

Ако все пак се стигне до уволнение и сте запазили добри взаимоотношения с шефа си, то той има желание да ти напише добра препоръка, която ще ти помогне при намирането на нова работа. Затова, колкото и да ти е трудно, запази добрия тон!


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...