.

Големите грешки, които допускат тийнейджърите

Големите грешки, които допускат тийнейджърите
Снимка: iStock

Вече си достатъчно голям и знаеш, че безгрешни хора няма. Мъжете и жените трупат опит през годините и правят все по-малко грешки с напредване на възрастта. За разлика от младежите, които все още нямат богат опит, подложени са на изключително напрежение и са затрупани от професионални очаквания, финансови натиск и сложни любовни взаимоотношения. И докато се лутат из тези неща, младежите нямат достатъчно време за най-важното, а именно да разберат кои са те, какви са техните ценности и какво искат да постигнат в този живот.

 

Виж кои са най-често допусканите грешки сред младите:

 

Мислят, че успехът и парите ще им донесат щастие – скъпите коли, елегантните часовници и марковите дрехи определено изглеждат добре отстрани, но това не означава, че носят щастие на своите притежатели. Истината е, че колкото повече пари печели човек, толкова повече харчи, а това често води до все повече и повече работа, за да има все повече и повече пари. И така в един момент работата е най-важното за теб и е единственото, което имаш.

Ако не внимаваш, копнежът за богатство може да се превърне в един безкраен капан, който да погълне живота ти напълно.

Не забравяй, че има неща на този свят, които са в пъти по-важни и ценни от парите и успеха. Това са здравето, връзките със семейството и приятелите, възможността да цениш малките неща и да се радваш на живота.

 

 

Искат връзка, вместо да насочат вниманието си към своето самоусъвършенстване – в днешно врече повечето хора сякаш имат страх да бъдат сами и благодарение на Facebook и други приложения за запознанства, лесно си намират другар в живота, макар и за кратък период от време.

Непрестанната нужда от връзка с виртуални или реални познати ни отнема от свободното време, което може да прекарваме със себе си и да се самоусъвършенстваме.

Вместо да правиш всичко възможно да намериш половинката си, обърни повече внимание на себе си и започни да се развиваш като личност. Поддържай се във форма като спортуваш редовно и ходи на уроци по чужд език, компютри или нещо друго, което ще ти бъде полезно след години.

 

Постоянно търсят одобрение в интернет – социалните мрежи си имат своите плюсове и минути. Повечето хора имат лошия навик да отидат някъде и вместо да се забавляват и наслаждават на момента, да се опитват да си направят яко selfie, което да качат във Facebook. Тоест за тях е по-важно одобрението на другите и техните like-ове, отколкото да си прекарат хубаво и да си създадат незабравими спомени. В днешно време онлайн присъствието е основна част от живота ни, но това не означава, че то трябва да определя нашата стойност и да отнема възможността ни да се наслаждаваме на хубавите моменти в живота.

Ако искаш да бъдеш истински щастлив и да имаш самочувствие, излез от виртуалния живот и влез в реалния.

 

Вярват, че трябва да бъдат най-добри поне в едно нещо – колкото и да искаш да бъдеш най-добър в една област, винаги ще се намери някой, който ще е по-добър от теб. Може да не е сега, може да е след година, но такъв човек ще се намери. Разбира се, че това не означава, че не бива да се развиваш и да ставаш все по-добър и по-добър, означава, че трябва да живееш в реалността и да не се разочароваш, когато се намери някой по-добър от теб.

 

Мислят, че талантът и образованието са предостатъчни, за да бъде човек успешен – успешните личности обикновено не са особено талантливи, а са хора, които работят ежедневно за подобряване на своите умения. Човек може да постигне всичко, което си пожелае, стига да бъде последователен, решителен и да има достатъчно търпение нещата да се случат. Хубавите неща стават бавно.

 

Обвиняват околните за нещата, които не им харесват – нито родителите, нито учителите, нито приятелите са виновни за живота, който имаме и хората, които сме. Ти си такъв, защото така си преценил. Спри да обвиняваш околните за твоите грешки и за нещата, които не си направил по една или друга причина. Колкото по-бързо разбереш, че ти си единственият виновник за своите неуспехи, толкова по-бързо ще върнеш контрола върху живота си и ще започнеш да се развиваш.

 

Живеят в миналото и не планират своето бъдеще – човешкият им има един огромен минус – той се учи от миналото и планира своето бъдеще, като по този начин не е тук и сега, не е в настоящия момент. Има много хора, които сякаш са заседнали в миналото, преживявайки отново и отново своите най-добри моменти и други, които имат график за бъдещето си, в който са включени кога трябва да минат под венчилото, кога да си имат деца, кога да си сменят жилището и т.н.

Разбира се, че няма нищо лошо да се учиш от миналото си и да го анализираш, както и да бъдеш подготвен за бъдещето, но концентрацията над което и да е било от двете, може да ти създаде проблеми.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...