.

5 трика, които ще ти помогнат да помниш нови имена по-лесно

5 трика, които ще ти помогнат да помниш нови имена по-лесно
Снимка: iStock

Колко пъти ти се е случвало да се запознаваш с нови хора и да си толкова съсредоточен да кажеш собственото си име, че да не чуеш техните? Или пък да ги чуеш, но няколко минути по-късно да не ги помниш.

 

Доказано е, че имената на хората не са приоритет за ума ни. Той е еволюирал дотолкова, че да помни ключови детайли, които засягат оцеляването ни като лицето на врага или мястото на разпространение на храна. Но не и имената на хора, с които току-що сме се запознали.

 

Ако все пак не искаш да правиш лошо впечатление, като не знаеш имената на хората около себе си, виж няколко трика, които ще ти помогнат да помниш по-лесно имената на непознати:

 

1. Не се шашкай. Повечето хора не помнят нови имена, защото предварително имат нагласата, че това ще се случи. И то наистина се случва. Вместо да се притесняваш излишно, си кажи, че ще трябва да запомниш имената на поне двама души и ти ще се справиш с тази задачка.

 

 

2. Намали темпото. Напълно нормално е да не успееш да запомниш новите имена, защото се намираш на място, където има голяма активност. Шумните купони, ресторантите и конференциите допълнително затрудняват задачата ти. Затова се опитай да се абстрахираш от шума около теб и се увери, че чуваш името на човека срещу теб правилно. Повтори си го наум, докато гледаш другия в очите. След това кажи своето име.

 

3. Задавай въпроси. Измисли 1-2 въпроса, свързани с името на човека, с когото се запознаваш. Ако има интересна фамилия, попитай го какъв ѝ е произходът, дали някой дядо не се е казвал така и т.н. По този начин ще ти е по-лесно да запомниш имената, а и ще оставиш у другия впечатление, че наистина се интересуваш от него.

 

4. Използвай името. Ако повториш името на човека поне няколко пъти по време на разговор, ще ти е в пъти по-лесно да го запомниш. А и събеседникът ти ще се чувства добре, когато чува своето име. Ако е по-дълго, попитай го дали има някакво кратко обръщение, което предпочита да използваш.

 

5. Използвай зрителната си памет. Опитай се да създаваш картини в ума си, да изградиш визия, свързана с името на човека. Понякога е лесно, когато името му се свързва с нещо, например Страхил Първанов. Може да си представиш един човек, който го е страх от мечки и първи започва да бяга, когато вижда такава в гората. Така ще ти е по-лесно да запомниш името му, нали?


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...