.

Император Тит Флавий Веспасиан

Император Тит Флавий Веспасиан

Император Тит Флавий  Веспасиан управлява Римската империя от 79 до 81 г. Представител е на династията на Флавите. Той е първият император, който наследява трона от баща си.

Тит е роден на  30 декември 39 година и е най-големият син на император Веспасиан. Възпитанието си получава в двора на Цезарите и е близък приятел с Британик, сина на император Клавдий. Тит се отличава не само с воински умения, но и владее ораторско майсторство, гръцки език, музика е поезия. Той заема  длъжността квестор и служи в римската армия като военен трибун в провинциите Германия и Британия.

Тит участва в потушаванито на бунтовете в Юдея,  заедно с баща си Веспасиан. Когато бащата е издигнат за император през 69 г., Тит става негов префект, пръв помощник и съуправител с титлата цезар. Като такъв той ръководи окончателното смазване на въстанието в Юдея и  превземането на Йерусалим. Под негово командване римляните разрушават храма на юдеите в Йерусалим.

За да ознаменуват края на гражданската война и победата в Юдея, Веспасиан и Тит празнуват този грандиозен триумф в Рим, където е издигната величествената Арка на Тит, близо до Форума.  През управлението на баща си, Тит споделя с него повечето правомощия, включително трибунска и консулска власт. Той е едновременно цезар и преториански префект. След смъртта на Веспасиан на 23 юни 79 г., Тит наследява императорската титла, заедно с по-младия си брат Домициан - като цезар.

Начело на империята, Тит продължава позитивните начинания на баща си, макар и по-предпазливо, а управлението му остава в историята като един кратък, но изпълнен с надежди период. През 80 г. за пръв път човек роден в провинция става консул, факт ознаменуващ нарастващото значение на провинциите. При Тит римляните предприемат настъпление в Британия, водени от Агрикола.

В чест на династията се изгражда Храм на Веспасиан и Тит,  завършен при Домициан. По времето на Тит е завършен строежа на Колизеума,  започнат от баща му.. Огромната сграда е проектирана да побира над 55 хил. зрители. Тържествата и представленията по случай откриването му продължават 100 дни.

Управлението на Тит е съпроводено и с трагични събития. Едно от тях е изригването на вулкана Везувий,  който залива с лава градовете Помпей и Херкулан. Към трагичните събития през краткото управление на Тит, може да се добави и големият пожар в Рим продължил три дни,  както и разразилата с епидемия, вероятно от антракс.

Тит се стреми към популярност и добри отношения както със Сената, така и с народа на Рим.  През управлението си се прославя със своята щедрост и добронамереност. Въпреки първоначалната му лоша слава, дължаща се на неговата жестокост като пълководец и преториански префект, след смъртта си Тит бива обожествен и възхваляван като един от най-благородните и добродетелни императори.

Умира мистериозно и неочаквано, на 13 септември 81 г., вероятно от треска.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
Concussion
преди 12 години
1
0
!
Отговори
Браво, много ми хареса!
Страница 1 от 1