.

Австрийският архитект Фридрих Грюнангер и България

Австрийският архитект Фридрих Грюнангер и България

Австрийският архитект Фридрих Грюнангер е живял и работил в България.

Грюнангер е роден  в Шесбург, Румъния на 25 януари 1856 година. Той следва при проф. Фридрих фон Шмит в специализираната школа по архитектура при Академията за изящни изкуства във Виена.  Грюнангер е представител на късния историзъм,  на еклектичния стил и виенския барок и сецесион.

От 1879 г. той  е назначен в Дирекцията на обществените сгради към Министерството на вътрешните работи на България и е градски архитект на Разград,  а след това  и придворен архитект на княз Александър Батенберг и княз Фердинанд.

Грюнангер е  автор на многобройни забележителни жилищни и обществени сгради в България, като проектира и строи с прекъсвания предимно в София до 1914 г. През 1908 г. Грюнангер се пенсионира и се връща в Австро-Унгария,  като се установява в Залцбург.  В периода 1911-1914 г.  той идва отново в София, но Първата световна война прекратява дейността му в България.

Умира на  14 декември 1929 година в Залцбург.

По проекти на Фридрих Грюнангер са построени: Мавзолея  на руските воини  и  сградата на гимназията  в Разград; Окръжно управление в Русе /днес Регионален исторически музей/  - първата административна сграда в България, строена за тази цел след Освобождението, както и  първата флотска наблюдателна кула и метеорологична станция в България.

В София архитектът преустройва софийския конак  за царски дворец заедно с арх. Т. Леерс, Майербер.  Той пристроява североизточното триетажно крило на двореца (днес там се помещава Националният ентографски музей) и оформя днешния му вид с обща застроена площ от 2500 кв. м., 80 помещения и 20 дка двор, превърнат в парк; Духовната академия - Богословски факултет на Софийския университет с живописно оформление на фасадата на проф. Никола Ганаушев и украса на Рихард Харди и Анджело Филоти; къщата на адвоката Хараламби Самарджиев - български дипломатически агент във Виена /днес резиденция на турския посланик); Софийската духовна семинария, издигната заедно с църквата "Св. Ив. Рилски"  - първата му значима обществена поръчка; Синагогата; Централната минерална баня в София - идеен проект съвместно с арх. Петко Момчилов; паркът на територията на Военната академия; къщата на финансиста Димитър Яблански (до 1993 г. -  посолство на Китайската народна република); сградата на  Осигурително дружество "Балкан", пл. "Александър I" . По проект на  Грюнангер е издигната и мъжката гимназия във Варна, Педагогическото училище  в Костендил (днес сградата на Община Кюстендил);  къщата на търговеца Найден Марков  в Бургас, а се среща и недоказана теория, че е проектирал и Синагогата в града.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...