.

Как да се предпазим от икономическите зомбита?

Как да се предпазим от икономическите зомбита?
Снимка: изд. Изток-Запад

Подгответе се за едно пътуване през историята, последствията и сложната концептуална имплозия от идеи, които са се родили, съществували и загинали с времето – особено в периода на скорошната икономическа криза. Не се притеснявайте обаче – всичко това звучи сложно само на пръв поглед! Книгата „Зомби икономикс” е преди всичко за простите и гладни за свеж пазар схеми в един пост-кризисен свят, където въпросните мъртви идеи се надигат от гроба, за да бродят отново сред нас – в нови икономически параметри, но със стари пазарни характеристики...

 

 

Последната финансова криза извади наяве много от догмите на пазарния либерализъм – теорията, че основаните на пазара решения винаги са най-добри, независимо от това какъв е проблемът. В продължение на десетилетия защитниците на тази теория царуваха в полето на икономическата теория, а влиянието им доведе до формирането на система, в която безусловната вяра в пазара водеше до възприемането на спекулативните инвестиции като съвсем безопасни. На пръв поглед глобалната криза запрати в небитието всички тези идеи, но въпреки това те все още живеят в умовете на мнозина – представители на обществеността, анализатори, политици, икономисти и дори на онези, които трябваше да разчистят цялата бъркотия. В своето великолепно изследване „Зомби икономикс” Джон Куигин показва, че тези мъртви идеи все още бродят сред нас и ни призовава да открием начин да ги убием веднъж завинаги, тъй като иначе ни чакат нов, дори по-голям финансов Армагедон.

 

„Зомби икономикс” запознава читателя с корените, наследството и краха на онази система от идеи, чието време е вече отминало. Въпросните вярвания – че дерегулацията е овладяла финансовите цикли, че пазарът е най-добрият съдник за стойността на всяка една стока, че политиката, облагодетелстваща богатите, е от полза за всички – неведнъж са ни тласкали към бездната, а продължаващото им влияние заплашва да го направи отново. Тъй като тези идеи никога няма да бъдат прогонени, освен ако не бъде предложена тяхна алтернатива, „Зомби икономикс” поглежда също и в бъдещето, търсейки заместител на пазарния либерализъм. Според Куигин завръщането към икономическите теории на Джон Мейнард Кейнс и към държавата на благоденствието няма да бъде достатъчно – нито да убие зомби-идеите, нито да предотврати бъдещи кризи.

 

Брад Делонг от Калифорнийския университет в Бъркли описва книгата на Куигин по възможно най-красноречивия, ясен и точен начин: „Убиването на вампири и върколаци е лесна работа. Как обаче да убием икономическите зомбита – идеите, които отдавна са мъртви, но продължават да пъплят насреща ни? Въоръжен единствено с факти, Куигин си поставя за цел да изпрати в отвъдното тези идеи веднъж и завинаги. Неговата „Зомби икономикс” трябва да стане задължително четиво за онези, които рано или късно ще дръзнат да върнат към живот икономическите теории, които ни изправиха на ръба на разрухата”. Суперлативите не свършват дотук, разбира се; според Марк Тома от Орегонския университет трудът на Куигин е „неповторимо и изчерпателно обсъждане на идеите, които бяха разгромени от последната финансова криза. Ала това съвсем не е всичко. Предложеният от Куигин анализ на развитието на макроикономиката и икономическата идеология е не по-малко важен и интересен!” За финал бихме дали думата и на Андрю Лий от Австралийския национален университет, който смята, че „Куигин е умел писател, а предложеното от него съчетание на цитати, исторически разкази, теоретични анализи и еднозначно установени факти ще остави читателя без дъх!”


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...