.

„По-тихо от мрак“ – историите на един художник, който рисува с думи

„По-тихо от мрак“ – историите на един художник, който рисува с думи
Снимка: изд. Изток-Запад

Озъбилият се живот, човешкото зло и дебнещият отвсякъде страх са сред основните теми в сборника с разкази „По-тихо от мрак“ на Христо Кърджилов – втората книга от новата поредица за модерна българска литература, наречена „Гравитация”.

 

След завладяващия роман „Самира“, който постави началото на „Гравитация” – новата поредица за модерна българска литература на издателство „Изток-Запад“ – идва ред и на следващо допълнение към нея: сборникът с разкази „По-тихо от мрак“ на художника и писател Христо Кърджилов.

 

 

Магически самоубийства, скелет в шахтата и провиснал от тавана балон с киселина се преплитат със злокобни планове за сладки отмъщения, изпепелени и забравени, но неприключили истории, които далеч не са леки, приятни и развлекателни, а напротив – тези истории не представят живота розов и усмихващ се, а по-скоро озъбен. Човешкото тук е по-често зло, отколкото смирено, а страхът винаги е близо до нас и диша във врата ни, особено когато наоколо е по-тихо от мрак... В тези тъй наситени разкази историята, с която се започва, често е само прелюдия към ярката същина; същината, която разголва човешката същност за секунди, отмята без капка съжаление всички прикрития, които се трупат с годините и с разочарованията. В „По-тихо от мрак“ авторът набляга на вечната максима, че който копае гроб другиму, сам пада в него. В тези творби Кърджилов разгръща целия си талант да чете душите ни, да ги обрисува със силни, контрастни краски, да подбира от палитрата на живота сюжети, които сякаш са се случили на съседната пряка, но носят и нещо специфично, нещо необичайно, което ни привлича неустоимо. Дори и с думи, а не с четка, описанията на художника са достатъчно увлекателни и красноречиви, издаващи творческата личност, която се крие зад тях.

 

Кърджилов е роден през 1952 г. в София. През 1978 г. завършва специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ в Национална художествената академия, София. Същата година взима участие в основаването на първото българско списание за комикси „Дъга“. Участва в почти всички издания на графични биеналета в света и е получил редица награди от най-престижните сред тях: награда на журито на XVII салон – Вил дьо Вилньов ла Гарен, Франция (1990); втора награда на II Международно биенале на графиката – Дьор, Унгария (1993); първа награда на III Международно биенале на графиката – София (2001) и др. Кърджилов е автор и на още две книги – хумористичния роман „Свински парчета“ и сборника с разкази „Котки в квартал Страх“.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...