.

5 биографични филма, които трябва да гледате

5 биографични филма, които трябва да гледате
Снимка: http://outnow.ch/

Макар и с малко закъснение продължаваме с класациите на филми и този път сме ви подготвили един по-образователен и в същото време изключително полезен списък от филмови заглавия, които трябва да гледате. Днес под прожекторите ще бъдат биографичните филми, които са подценявани от тийнейджърите, но всъщност заслужават вниманието им. Наясно сме, че едва ли бихте си ги пуснали сами, затова се надяваме да успеем да ви подтикнем да го направите. А ето и заглавията:

 

 

Социалната мрежа

 

Facebook е неизменна част от живота ни и едва ли има някой толкова заблуден, че да отвърне с друго. Поради тази причина започваме именно с филма "Социалната мрежа", тъй като той е най-близо вас - тийнейджърите и сме сигурни, че ще ви бъде достатъчно интересен, че да ви накара да не пропуснете и другите заглавия от класацията. Лентата разказва за създаването на Facebook - най-революционния социален феномен на новия век, както и за противоречащите гледни точки на страхотно умни, млади мъже, всеки от които претендира, че е сред основателите. За финал само ще споменем, че режисьор на филма е Дейвид Финчър, което е гаранция за качество.

 

Линкълн

 

И от социалните промени се насочваме към законодателните и историята. Следващото ни предложение е историческата биографична драма, носеща името на шестнадесетия президент на САЩ - Ейбрахам Линкълн. Режисиран от безспорния талант Стивън Спилбърг и опиращ се на биографичния роман на Дорис Кърнс Гудуин "Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln", филмът ни пренася по време на гражданската война в САЩ. Тогава пред президента стои мисията да обедини американската нация и същевременно да прокара тринадесетата поправка, касаеща премахването на робството. Оставяща на заден план военната действителност, лентата се съсредоточава върху игрите, случващи се на политическата сцена. Филмът получава седем номинации и печели един "Златен глобус", както и две от наградите на "Американската филмова академия".

 

Недосегаемите

 

Със следващата лента ще прекъснем за момент филмите, отразяващи великите моменти, които влизат в историята, и ще отскочим в света на обикновените хора, който също има с какво да ни впечатли. Става дума за лентата, вдъхновена от реалната история на Philippe Pozzo di Borgo и неговия болногледач Abdel Sellou, носеща интересното име "Недосегаемите". Прочитайки тези няколко изречения, едва ли си представяте колко докосваща и в същото време забавна е лентата, демонстрираща ни колко лесно истинското приятелството размива всички социални и икономически различия. Нещото, с което се надяваме да ви привлечем, е фактът, че филмът съвсем не е в границите на биографичните драми. Той е една от онези филмови продукции, които трудно определяме жанрово, но това, в което сме сигурни е, че филмът е истински шедьовър.

 

Пиратите от Силициевата долина

 

Сигурно се предполагате за какво ще ни разкаже филмът, но за тези, които не се досещат, ще разкрием, че Силициевата долина е дом на едни от най-големите технологични компании в света. Да, това е един от първите и смеем да твърдим, един от най-добрите филми, проследяващи пътя на Стив Джобс и този на най-големия му конкурент – Бил Гейтс, които създават компаниите си – Apple и Microsoft. Години по-късно те се изправят един срещу друг на полето на корпоративния свят, за да проведат най-мащабната битка за надмощие в сферата на технологиите. Какво се случва след успеха и как се променят животите на създателите на Microsoft и Apple може да разберете, ако дадете шанс на филма.

 

Ганди

 

Едва ли има някой, който да не знае кой е Ганди, но интересното е, че  на повечето от нас ни е известно само името, но не и историята му, а тя заслужава вниманието ни. Ако и вие сте част от тези хора, то лентата "Ганди" е точно за вас. Започващ с убийството на мирния революционер чрез ретроспекция филмът проследява най-важните моменти от живота на Ганди, като следването в Лондон, акциите в Южна Африка и борбата срещу чуждото господство на британците в Индия. Филмът е високо оценен от зрители и критиката, като е номиниран за 11 награди Оскар, от които получава 8.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...