.

Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш котка? [част първа]

Какво трябва да знаеш, преди да си вземеш котка? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Много е хубаво да имаш домашен любимец, който да обичаш и да му се радваш всеки ден. Така се учиш и на грижа и отдаденост към същество, което не може да се оправи само и ти трябва да полагаш постоянни грижи за него. Днес ще си поговорим за котките. Ако искаш да си вземеш коте, има някои неща, които трябва да знаеш.

 

Осиновяване? Винаги можеш да си купиш породисто коте, но не е ли по-благородно да си осиновиш? Има хиляди бездомни животни, които можеш да спасиш от улицата и да им осигуриш дом. Дори ако си вземеш породисто коте, може да се окаже, че всъщност си платил скъпо за животинче, което не е съвсем чисто като порода. Ако си вземеш коте от улицата спестяваш пари и спасяваш живот.

 

Едно коте или две? Ако си любител на котките, вероятно се чудиш дали да не си вземеш две, защото особено като бебета, са много сладки. Все пак не забравяй, че котките изискват своите грижи. Макар да са по-самостоятелни животни от кучетата, също имат нужда от внимание. Замисли се дали имаш достатъчно пространство, време, пари. Ако отговорът е „да”, тогава няма проблем да вземеш и две котета.

 

 

Подготви условия за новия член на семейството. Преди да вземеш котето, трябва да си сигурен, че то има всички необходими принадлежности. Трябва да си набавиш котешка тоалетна, клетка, в която да пренасяш котето, котешка храна, играчки и още някои неща. Преди да вземеш котето, трябва да обезопасиш къщата, защото то може да направи бели, да счупи нещо и да се нарани.

 

Вкъщи или навън? Много ветеринари препоръчват котките да се отглеждат вкъщи, защото така живеят по-дълго. Ако си решил/а да отглеждаш котето вътре, постарай се да обезопасиш прозорците и да вземеш играчки на новия си приятел.

 

Наистина ли трябва да взимаш котешка храна? Докато котето не навърши годинка, то има нужда от три пъти повече калории в сравнение с възрастна котка. Потърси специална храна, която е направена за малки котета. Храни домашния си любимец според указанията на ветеринаря, за да порасне котката ти здрава и силна. Консултирай се с лекаря относно сухите гранули и консервите, за да знаеш какво точно да даваш на животинката и какво - не. Ако имаш и куче, трябва да пазиш храната на котката си от него, защото тя може да разстрои стомаха на кучето.

 

Вода. Винаги трябва да слагаш много чиста и прясна вода на котето си. Сложи няколко купички из къщи, за да може то винаги да има вода на близо. Ако забелязваш, че котето не пие вода, може би не си избрал/а подходяща паничка. Когато котетата са малки могат да изпитват трудности с размерите на паничката.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
martini
преди 10 години
0
0
!
Отговори
Имам котка от 13 години и тя много рядко пие вода и не защото не е прясна или паничката не и харесва. Явно някои котки не обичат да пият вода, не е толкова страшно.
sara_29VT
преди 10 години
0
2
!
Отговори
Имaт предвид дa сменяш всеки ден водaтa и дa не зaмърсенa, зaщото имa и тaкивa :)
Страница 1 от 1