.

Шанс за киноманите от „София Филм Фест за учащи” - младежко жури във Венеция

Шанс за киноманите от  „София Филм Фест за учащи” -  младежко жури във Венеция

За поредна година Домът на киното е избран от Европа Синемас да участва в селекцията на Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския!

 

2014 е петата година, в която се реализира тази инициатива. Стартирала през 2010 в партньорство с програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori), Европейския парламент и Наградата „LUX”, идеята на „28 пъти кино” е да събере представители, почитатели на киното на възраст между 18 и 25 години, от 28-те държави-членки на Европейския съюз, и да ги покани за специално жури в предстоящото 71-во издание на Венецианския кинофестивал през септември 2012 година.

 

България ще предложи трима кандидати за Журито на младите киномани. Те ще бъдат избрани сред зрителите, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното. Тази програма бе създадена през есента на 2009 г. с подкрепата на програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас като продължи да се реализира и развива през 2010, 2011, 2012 и 2013 година. ВСИЧКИ членове на общността и Клуба „София Филм Фест за Учащи” са поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за Журито на младите киномани във Венеция.

 

До момента трима представители на България посетиха Венеция като членове на младежкото жури „28 пъти кино” - Милена Панева през 2010, Анастас Пунев през 2012 и Милена Александрова през 2013 година. И през 2014 година аудиторията на Дома на киното и най-вече МЛАДАТА общност „София Филм Фест за учащи” ОТНОВО имат шанс да се докоснат до магията на един от най-авторитетните световни кинофестивали – Венецианския.

 

Участниците в журито ще получат акредитация със специален достъп до прожекциите на кино-форума, както и покриване на разходите им за път и нощувки.

 

Условия за кандидатстване:

 

1. Възраст между 18 и 25 години.

 

2. Посещение на прожекциите на „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното и попълнена анкетна карта.

 

3. Свободно владеене на английски език (четене, говорене, писане) за активно участие в обсъжданията на филмите.

 

4. CV (на английски език, с телефон и имейл за връзка) и снимка.

 

5. Мотивационно писмо (до 10 реда) защо кандидатът е подходящ за член на журито (на английски език).

 

6. Описание на 3 сцени от 3 европейски филма, гледани напоследък (на английски език, до 5 изречения за всяка сцена).

 

Избраните кандидати ще получат акредитация за фестивала във Венеция и приоритетен достъп до прожекциите. В замяна на това от тях се очаква да:

 

1. Изгледат всички филми от секцията Венецианските дни (Venice Days / Giornate Degli Autori) - около 15 на брой.

 

2. Изгледат филмите, които се съревновават за Наградата „LUX”, представени във Венеция. 2. Да участват в обсъжданията с авторите на филмите.

 

3. Да се включат със свои коментари в специално създаден за събитието блог.

 

4. Да се включат активно в уебсайтовете и социалните мрежи на Европа Синемас.

 

Всички детайли по документите, необходими за кандидатстване, може да получите в Дома на киното и в офиса на Арт Фест/София Филм Фест.

 

Краен срок за подаване на документи – 24 април! Одобрените 3-ма кандидати за Журито на младите киномани във Венеция ще бъдат обявени в края на месец април!

 

Документите се приемат в Дома на киното и в офиса на Арт Фест (пл. „България” 1, 13 етаж) и на имейл адреси: cinemahouse@sofiaiff.com и press@sofiaiff.com. Изпратените файлове адресирайте и до двата имейл адреса!

 

Венеция Ви очаква!

 

Европа Синемас е паневропейска верига от киносалони, показващи предимно европейски филми. Благодарение на подкрепата на Eurimages и Министерството на външните и европейски дела на Франция, влиянието на Европа Синемас се простира и в източно-европейския и балканския регион, както и в Турция. Европа Синемас подкрепя показа и разпространението на европейски филми в Азия, Латинска Америка и държавите в южния средиземноморски регион благодарение на Europa Cinemas Mundus. Равносметката за влиянието на организацията може да се обобщи с броя държави – 69 и градове – 682. Екраните, включени във веригата, са 3 194, а киносалоните – 1 182 на брой. Домът на киното е сред няколкото български киносалона, които членуват в организацията.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...