.

Книгите, които ще те променят [част трета]

Книгите, които ще те променят [част трета]
Снимка: freeimages.com

Ето, че дойде време да сложим край на класацията си за книги, които се надяваме до толкова да ви докоснат, че нещо там вътре да трепне и да ви промени. Да светне лампичката, която ще пропъди мрака и страховете и ще ви помогне да осъзнаете колко невероятен е светът и вие самите. Ето и последните книги от класацията ни, която далеч не претендира да е обективна, но за сметка на това се надяваме чисто субективно да изпълни своята цел.

 

 

Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет

 

Историята на баща и син, които прекосяват Америка през лятото на мотоциклет, е всъщност история за едно философско пътуване. Разказът за пътешествието е изпълнен с фундаментални въпроси като как да живеем живота си и разговори между баща и син. На пръв поглед сюжетът е елементарен: мъж и неговият дванайсетгодишен син предприемат пътешествие с мотоциклет през Америка. Постепенно разказът прераства във вълнуваща одисея в търсене на истината за същността на битието, в един модерен епос, където откриваме фундаменталните въпроси и отговори за това как да живеем.

 

Човекът в търсене на смисъл

 

Издадена през 1946 г., книгата е написана от Виктор Франкъл, който разказва за преживяванията си в концентрационния лагер Аушвиц през Втората световна война. Изпълнен с пълноценно разбиране на психологическите ефекти у затворниците, Франкъл размишлява върху смисъла на живота и лошите и добри човешки същества.

 

Изкуството да обичаш

 

В тази изумително искрена и откровена книга, Ерих Фром показва, как това необикновено чувство може да промени целия ни живот. Повечето от нас не успяват да разбият способността си да обичат по единствения истински значим начин — любовта, почиваща върху зрелостта, самопознанието и смелостта. Също както при усвояването на всяко друго изкуство, за да се научим да обичаме ни е необходима практика и целеустремеността. Но тук нуждата от истински проницателност и разбиране е дори по-голяма, отколкото при другите изкуства. Това е поразителна книга. Фром разглежда любовта във всичките и аспекти — не само романтичната любов, заобиколена с толкова погрешни концепции, но и любовта на родителите към децата, братската любов, еротичната любов и любовта към Бога.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...