.

Осъдиха Шакира

Осъдиха Шакира
Снимка: Reuters

Шакира има доста хитове, но наскоро стана ясно, че не всичките са нейни. Нюйорския съд постанови, че световноизвестната певица е изплагиатствала хита си от 2010 „Loca“ от доминикански автор, който написал оригиналната версия на песента още през 1998 година, предаде Франс прес.

 

В съдебната присъда, която е с обем 40 страници, федералният съдия Алвин Хелърстийн прецени, че творбата „Loca“ е била нелегално копие на произведение на композитора и певец Рамон Ариас Васкес.

 

 

Съдебното дело бе с продължителност 11 дни. Свидетелски показания даде и музикантът, чиито авторски права бяха нарушени. Ариас твърди, че е написал песента „Loca con su Tiguere“ между 1996 и 1998 година и дори я изпя на едно от заседанията в съда.

 

През 2007 година бил направен римейк от друг певец с псевдоним Ел Ката, който станал хит в Доминиканската република. Този музикант също си приписал авторските права.

 

В албума на Шакира „Sale el Sol“ са включени две версии от изпълненията на Ел Ката, в които той пее някои от вокалите. Компанията "Маимба мюзик", която държи авторските права на Рамон Ариас Веласкес, даде на съд за плагиатство "Сони корп ъф  Америка". Съдът прецени, че английската версия на "Loca", също в  изпълнение на Шакира, не е нарушила авторските права на Ариас,  уточнява агенцията.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...