.

Някои от най-култовите филми, посветени на тийнейджърите [част първа]

Някои от най-култовите филми, посветени на тийнейджърите [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Любовни триъгълници, странни прически и постоянни мисли за секс – това са мозъчните импулси, които владеят главите на тийнейджърите от не едно и две поколения. Ще спрем вниманието си върху най-култовите филми, посветени на тийнейджърската възраст.



Номер десет: „Щури времена в Риджмънт Хай”, с оригинално заглавие “Fast Times at Ridgemont High”. Филмът от 1982г. е екранизация по книгата на Камерън Кроу, който прекарва една година в гимназия, когато е на възраст от 21 години. Героят е пълнолетен по американските стандарти, а  в същото време се преструва, че е тийнейджър. Докато описва преживяванията на съучениците си в любовта и живота, неусетно пренася атмосферата на филма около зрителите.

 


На девета позиция е Juno / Джуно (2007). Със сладките си, макар и странни герои и почти гениални диалози, Джуно е истински шедьовър. Приятен и забавен, направо не е за вярване как във филма се засяга тежката тема за бременна тийнейджърка. Лентата засяга мотивите за вземането на важни решения в живота, справянето с родителите и съзряването, като в заключение е произведение, което си заслужава да се види, не само от публиката между тринайсет и деветнайсет години, но и от техните майки и бащи.

 


Осмо място е за Grease / Брилянтин (1978). Кой би помислил, че 30 години след създаването си този филм все още би бил гледан? Кино-творението носталгично завладява бивши тийнейджъри и  вдига на крака настоящите младежи – принуждава те да танцуваш и да пееш. Въпреки, че нито един от актьорите не е тийнейджър по време на снимките, успешно се представя живота на подрастващите от ерата на Елвис и Нийл Седака.

 


Филмът на седмо място е с оригинално заглавие Sixteen Candles (1984). Шестнайсет свещички на тортата. Какво ли би било да навършваш 16 и  никой да не си спомни за това, под предтекст, че е  зает с по-важни занимания? Това вероятно не е непознато за някои тийнейджъри. В този филм изгрява и звездата на Джон Хюз.



6. Superbad / Суперяки (2007). В ревюто на Роджър Ибърт за този филм, той го описва като тийн-драмата на момчетата от провинциалното градче. Сценарият комуникира толкова добре с публиката си, защото е написан от Сет Роугън и Евин Голдбърг когато били на 19 години. Други опорни точки са щурите партита, постоянната младежка сексуална възбуда и експериментирането с алкохол. Тези мотиви са представени във весела и безболезнена форма, като филмът не натоварва, а забавлява.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...