.

Вековни тайни, магьосници и дракони се срещат в „Шифърът на крал Карл”

Вековни тайни, магьосници и дракони се срещат в „Шифърът на крал Карл”
Снимка: изд. къща ЕМАС

Средновековна Прага, XIV век. Чешките земи процъфтяват под вещото управление на могъщия крал Карл IV. Няколко сърцати юноши – кралският син Вацлав, младият пекар Матей и техните другари – прекарват времето си в труд и забавления, изучават тънкостите на архитектурното изкуство при прочутия майстор Парлер, изживяват първите си любовни трепети. Но ето че зловеща угроза надвисва над кралството. В двореца и околностите му започват да се случват странни и опасни неща. Необяснимо сияние излиза от катедралата „Свети Вит“, река Вълтава тече противно на природните закони, безглав рицар препуска по пражките мостове, манастирски библиотекар е зловещо убит… Принцът, храбрите му приятели и техните любими девойки се впускат в куп главоломни приключения, за да разкрият пазена от векове тайна и да спасят Чешкото кралство от гибел. В благородната мисия им помагат старинни книги, магьосници, духове, митични дракони. Накрая правдата, доброто, приятелството и любовта възтържествуват.

 

Днес Рената Щулцова е известна детска писателка в родината си. Романите й разказват за минала слава, за хора, живели, трудили се, властвали, обичали в отколешни времена, и носят неповторимата романтика на Стара Чехия.     

 

Детството на всеки човек оставя незаличими следи в съзнанието му за цял живот, а нерядко и предопределя интересите и светогледа му. Така е станало и с Рената Щулцова. Родена през 1969 г. в градчето Раковник, тя израснала в сърцето на историческата област Чехия, където според легендата бил спрял праотецът Чех със своя народ и сложил началото на нова държава. В дълбоките гори се крият крепостите и замъците на чешките крале, в околностите на градчето археолозите открили менхири - големи, дялани каменни късове още от келтско време. А наблизо е и свещената планина Ржип, обвита в легенди.      

 

Именно магията на този край събудила от най-ранно детство интереса на малката Рената към преданията и историята. А щом се научила да чете, тя попаднала на Жул Верн, Карл Май, Александър Дюма и приключенията станали нейна втора страст. От тези автори се учела подсъзнателно да съчинява вълнуващи, напрегнати сюжети и един ден, когато станала на девет години, я осенила мисълта да стане писателка и да пише истории. Но не тръгнала да пише веднага и да участва в писателски конкурси, а само си измисляла историите за собствено забавление. Този продължителен "тренинг" в съчиняването на увлекателни завръзки се оказал много полезен след време, когато започнала да пише истинските книги.      

 

Дошло време да следва и Рената записала не история или литература, а... математика. (Неслучайно във всичките си книги тя използва кодове, математически задачи, схеми.) Но явно математиката се оказала недостатъчна за интересите й, защото след това завършила и английска филология. И станала учителка - по математика и по английски. До днес Рената Щулцова учителства в своя роден край и всеки ден е сред своята публика, децата.        

 

Вече с образование и професия, Рената се върнала към легендите за Стара Чехия и на 30 години се заела с осъществяването на своята детска мечта. Така се родил нейният първи роман "Замъкът Неметонбрук" в три части. Трилогията разказва за четирима братя и сестри от времето на славяните. Книгата се харесала не само на младите читатели, но и на специалистите и получила най-престижните отличия за детско-юношеска литература на Чехия - "Златната лента" и Наградата на учителите.       

 

Оттогава авторката не е спряла да пише книги, свързани с историята на своята страна, в които умело сплита реалността с преданията. Написала е дори хроника на Великоморавия, в която присъстват братята Кирил и Методий. Разказана е от името на самия Константин Философ и продължена от името на неговия ученик Горазд.       

 

А "Шифърът на крал Карл" - нейната втора книга, която избрахме за нашите млади читатели, й донесла най-много награди: "Нощ с Андерсен", Наградата на книжарите, Наградата на Полабския панаир и била включена в каталога на най-добрите книги на годината "Бели гарвани", съставян от специалистите в Международната библиотека за детско-юношеска литература в Мюнхен.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...