.

„Убийци на фазани“ от новото явление в скандинавското криминале Юси Адлер-Улсен

„Убийци на фазани“ от новото явление в скандинавското  криминале Юси Адлер-Улсен
Снимка: изд. ЕМАС

Комисар Карл Мьорк завежда Специален отдел „Q“, създаден с амбициозната цел да се справи с натрупаните през годините случаи, неразрешени от датската полиция. Във втората част от серията на Юси Адлер-Улсен комисарят се изправя пред убийството на брат и сестра от преди двайсет години. Папката мистериозно попада най-отгоре на купчината върху бюрото на Мьорк, въпреки че в затвора лежи човек, признал, че е убил Лисбет и Сьорен Йоргенсен.

 

Комисарят и загадъчният му асистент Хафез ал-Асад започват да разнищват обстоятелствата около случилото се и става ясно, че нещо не е съвсем наред с разследването от 1987-а. Изглежда, че извършителите на бруталното престъпление са все още на свобода...

 

В центъра на „Убийци на фазани“ стои банда, състояща се от шестима ученици в елитен пансион. Сега, двайсет години по-късно, трима от тях са милионери и видни имена в областта си, един е направил самопризнание и излежава присъдата си. Едно от момичетата загубило живота си в странен инцидент, а другото – Кими – държи ключа към разкриването на случая.

 

Макар че животът на богаташката дъщеря Кими е бил постлан с възможности, тя се е научила да живее на улицата, да променя личността и външността си, да се крие умело от полицията и от бившите си съученици. Тя знае, че притежава силата да срине привидната им сигурност, но тази сила застрашава живота ѝ. Дали Карл Мьорк ще успее да стигне пръв до нея?

 

„Убийци на фазани“ е забързан, мрачен трилър, който пренася читателя на улиците на Копенхаген и в живота на богатите и привилегированите. Старите приятели разчитат парите и лоялността един към друг да ги опазят, но докато Кими е жива и Отдел „Q“ рови из миналото, бъдещето е неясно...

 

Юси Адлер-Улсен решава изцяло да се отдаде на писането чак на 47 години – преди това е минал през множество сфери, натрупал е огромен опит и идеи. Роден в семейството на виден сексолог и психиатър, Юси дълго търси своето поприще. Следва осем години – медицина, социология, политология, киноизкуство. Свири на китара в няколко датски рок групи, композира песни, работи като редактор и стига до директор на издателство, след което основава свое издателство, работи като мениджър в различни компании, занимава се с енергийна ефективност и недвижими имоти. И така до 1995 г., когато сяда да напише първия си криминален роман. Което прави и до днес.

 

Юси Адлер-Улсен се е утвърдил като най-успешният датски криминален автор, а звездата му изгрява с поредицата за Отдел „Q”, начело с комисар Карл Мьорк, чийто безотказен полицейски нюх понякога успява да разсее тоталното му нежелание да работи. Мьорк – означава „мрак” – е немотивиран, разочарован от живота и просто иска да дреме в кабинета си и да реди пасианси. Първата книга от поредицата го заварва след престрелка, в която един негов колега губи живота си, а друг е парализиран. Вината на оцелелия го смазва. В разследванията му помага неговият асистент Асад – сириец с неясно минало и блестящи моменти на гениалност, който не го оставя да бездейства.

 

Първата част от серията – „Жената в капан” – получи наградата „Бари” за най-добър криминален роман на 2012 година, издаден в САЩ и Канада. Преди да стане хит там, обаче, Адлер-Улсен вече бе звезда в Европа. Само в Германия романите му достигаха двумилионни тиражи и се задържаха по 60 седмици на върховете на класациите. Откакто Отдел „Q” е стъпил в САЩ, всеки том става бестселър на „Ню Йорк таймс”, а продажбите му вече минават 15 милиона екземпляра. Сред множеството му престижни награди е и „Стъклен ключ”, връчван на автори като Стиг Ларшон и Ю Несбьо.

 

Юси Адлер-Улсен, обявен от лондонския „Таймс” за новото явление в скандинавския криминален роман, ще бъде гост на Софийския международен литературен фестивал по време на Коледния панаир на книгата в НДК. Неговото представяне в рамките на фестивала ще се състои на 13.12. (събота) от 18:30 в Мраморното фоайе с модератор Андрей Захариев. Преди това, от 17:00 часа, читателите ще имат възможност да се срещнат с него отблизо на щанда на издателство „Емас” на Панаира на книгата.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...