.

Силата на руската класика се разгръща на страниците на „Разкази за Рождество"

Силата на руската класика се разгръща на страниците на „Разкази за Рождество
Снимка: изд. Изток-Запад

„Разкази за Рождество“ е красива и пленяваща книжка, която включва три разказа от големите класици на руската литература: Ф. М. Достоевски, А. П. Чехов и Н. В. Гогол. Изданието е прекрасен коледен подарък за всички ценители на стойностната литература.

 

Руската литературна класика със своя дълбок психологизъм и любов към човека вълнува и до днес читателите и продължава да бъде пример и вдъхновение за писатели, драматурзи, режисьори и различни творци. Разкази на трима от най-ярките й представители – Фьодор Михайлович Достоевски, Антон Павлович Чехов и Николай Василиевич Гогол – са подбрани от Огняна Иванова в луксозната книжка „Разкази за Рождество“.

 

 

Повестта „Нощ срещу Рождество“, с която започва книжката, е писана от Николай Гогол в периода 1831–1832 г. Действието се развива в село Диканка – на територията на днешна Украйна – по времето на Екатерина II. Любов, неочаквани обрати, поредица от забавни недоразумения, дяволи и вещици оживяват страниците на повестта. Изящното перо на автора прави четеното на повестта несравнимо с нищо удоволствие. Следва Достоевски, който пише разказа си „На елха при Христос“ през 1876 г. Сюжетът се развива на фона на големия град Петербург с неговото хладно – в буквален и в преносен смисъл – великолепие. Герой е малко бедно момченце – само, гладно и замръзнало в навечерието на идващия празник. Темата за участта на децата е една от водещите в творчеството на големия писател, а този разказ, написан с неповторимо майсторство, докосва сърцето и поставя въпросите за добротата и състраданието. Последният брилянт в „Разкази за Рождество“ е на Антон Чехов – разказът „Момчета“, написан през 1887 г. Двама гимназисти гостуват за Рождество в семейството на единия. Момчетата се увличат от историите за индианци и мечтаят да избягат в Америка. До какво ще доведе тяхното приключение? Този увлекателен разказ, написан с безкрайна симпатия и обич към децата, създава коледно настроение и усмивки.

 

Произведенията в „Разкази за Рождество“ са в превод на Огняна Иванова и Константин Константинов, а илюстрациите в книжката са дело на Светла Христова. Сборникът, който предоставя на читателите възможност да се насладят на красотата на творчеството на тези трима велики руски класици, е и прекрасен подарък за наближаващите коледни празници.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...