.

Дебютният роман на Ю Несбьо за пръв път на български

Дебютният роман на Ю Несбьо за пръв път на български
Снимка: изд. ЕМАС

"Прилепът" е дебютният роман на вече световноизвестния норвежки писател Ю Несбьо, в който се срещаме за пръв път с неподправеното бунтарство на инспектор Хари Хуле.

 

Несбьо ни отвежда далеч от студената и сдържана Норвегия, под изгарящото слънце на далечна Австралия. Хуле е изпратен там, за да подпомогне разследването на зверско убийство. Жертвата е млада и красива норвежка, работила като барманка в Сидни. Местният полицейски шеф "съветва" Хари да не се меси прекалено, но той постепенно се отдава на пороците си и съмнителните му методи го превръщат в главна фигура и двигател на действието. Въпреки замъгленото си съзнание, с безпогрешния си нюх той надушва връзки и зависимости, които убягват на австралийските му колеги. 

 

Убийството на норвежката се оказва поредното от серия брутални престъпления над жени по цялата територия на Австралия и полицията тръгва по петите на опасен маниак. Стеснявайки обръча около психопата, Хари обаче се убеждава, че си имат работа с крайно опасен противник, способен да посегне и на разследващия екип. Същевременно новите му австралийски приятели му разказват аборигенски легенди и сказания, които май целят не само да го запознаят с местната култура, а и да му подскажат кой е мистериозният убиец…

 

Вълнуващо е да прочетете писателския дебют на Несбьо и да се срещнете с първообраза на саморазрушителния Хари, който читателите вече познават толкова добре. В „Прилепът“ той е млад и още по-необуздан от обичайното; разбираме какво е предизвикало демоните на неговите зависимости. Макар навлизайки в книгата първоначално да е неестествено да си представяме действието на фона на Австралия, вместо Норвегия, Несбьо и тук създава усещането, че това не е просто място, а участник в събитията. Гради наситена атмосфера, което и в следващите романи е характерно и е част от майсторството на неговото писане. Още в дебюта му става ясно, че изгрява звезда.

 

Животът на Ю Несбьо като съзнателен човек започва в един от най-големите футболни отбори на Норвегия. Мечтата му да стане професионален спортист обаче умира, когато на 18 години получава контузия на коленните връзки. Записва се в армията, където наваксва уроците от гимназията и успява да завърши. След това учи финанси, а в университета се запознава с няколко момчета и заедно формират бъдещата хитова група „Ди Дере”. Достигат първите места на класациите, като в един момент дори държат рекорда за най-продаван албум в норвежката история. В една година Несбьо има 180 участия по клубове и зали и в същото време успешно работи и като финансист на фондовия пазар. В един момент свръхнатовареният график му идва до гуша и през 1996 той хваща самолета за „другия край на света”, който се оказва Австралия, и избягва, за да си почине. Още във въздуха започва да се оформя първият му роман – „Прилепът”, и се ражда полицейският инспектор Хари Хуле. И започва новият му луд график – награди, интервюта, срещи с читатели…

 

Оттогава Ю Несбьо е писал за десет случая на неспокойния инспектор Хари Хуле, има и самостоятелни романи, дори и детска поредица. Книгите му са издадени в повече от 40 страни, спечелил е вече множество награди и признания. Читателските клубове гласуват неговата „Червеношийка” за най-добрия криминален роман на Норвегия. Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Кара колело с генералния секретар на НАТО. Екранизацията на романа „Ловци на глави” печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм. Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а сериали ще стартират по NBC и HBO. През есента на 2017 г. се очаква по кината екранизацията на „Снежния човек” с участието на Майкъл Фасбендер, Вал Килмър, Дж. К. Симънс, Шарлот Генсбур, режисирана от Томас Алфредсон и с изпълнителен продуцент Майкъл Скорсезе.

 

Четейки за постиженията на Ю Несбьо, човек не таи никакво съмнение, че освен безумно талантлив, писателят е и невероятен късметлия. Днес е на 56, но от биографията му изглежда, сякаш е живял не един, а няколко живота.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...