.

Тя лежа гола на леда пред всички...

Нещо за болката, която сами си причиняваме

Тя лежа гола на леда пред всички...
Снимка: Instagram

Марина Абрамович е сръбска създателка на перформънси.

 

Тази професия представлява вид изкуство, което има за цел чрез връзката между изпълнителя и аудиторията, да изследва границите на човешките възможности – на тялото и ума.

 

Тя създава нова представа за идентичността, като работи върху „справянето с болката, кръвта и физическите граници на тялото“ пред публика.

 

Едно от нейните забележителни представления се нарича „Thomas Lips”. В него Марина използва нож за бръснене, за да изреже формата на звезда в корема си.

 

 

Абрамович изпълнява това гола пред аудиторията, плаче, показвайки болката си и попивайки кръвта си с кърпа. Като фон се чува руска народна песен.

 

 

След това тя се спуска върху блокове лед, но дали това е облекчение за нейната болка или ново предизвикателство?

 

Публиката не очаква нещо по-малко от дръзката Абрамович. В края на представлението тя става, изяжда една лъжица мед и пие червено вино, като показва, че завършекът е мирен и положителен.

 

 

Средствата и съдържанието на този перформънс, отговарят изцяло на стила й. В нейната работа няма никакви ограничения върху манипулациите на тялото.

 

В това представление Марина Абрамович има за цел да представи идеята за самоунищожението на едно човешко същество.

 

Докъде може да стигне човекът, поемайки грешен път и разрушавайки здравето и морала си?

 

„Няма такова нещо като логичен завършек на борбата с болката. Аз показвам възможностите на тялото да се бори с изпитанията. Искам да стигна до границата и да разбера пътя до там“, казва Марина.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
pipinana
преди 6 години
0
1
!
Отговори
za dA spestia unijenia na mujut , kogoto obojavam i 4akam , sum go pravila i pak moga da go napravia , naistina go obi4am
Страница 1 от 1