.

Топ 3: Най-горещи места на света

Студено ли ви е? На тези места определено може да се стоплите

Топ 3: Най-горещи места на света
Снимка: Instagram

Е, зимата най-накрая дойде и у нас, макар и с началото на пролетния сезон, но друго какво да очакваме от месец март с неговите променливи настроения? А в тези дълбоки преспи и ниски температури, сутрин, докато пътува в студа, всеки си мечтае за някоя топло и уютно местенце, където да сгрее душа.. Вижте кои са най-горещите места на света, където определено ще се стоплите:

 

1. Дащ е Лут

 

Ето го и най-горещото място на Земята. Пустинята Дащ е Лут, която се намира в югоизточната част на Иран има площ от 52 000 кв.м., като това далеч не я прави най-голямата пустиня, но е станала особено известна с невероятно високите температури, които са измервани там.

 

70,7о C – да, там наистина е много горещо. Местността е характерна и с много силни ветрове, които предизвикват ерозия в колосални размери. Ето защо Дащ е Лут е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разбира се, условията там не позволяват човешки живот.

 

 

2. Ал Азизия

 

Ал Азизия е град в Либия и голям търговски центът с население над 300 хил. жители.

 

Той е обявен за най-горещото населено място на земята, като на 13 септември 1922г. там е измерена невероятната температура от 58 о С на сянка!

 

Как ли живеят тези хора на температури над 50 градуса, които са съвсем нормални за летния сезон в този град? През зимата им става леко хладно – термометрите отчитат само 32 о С за декември…

 

 

3. Долината на смъртта

 

Това е пустинна долина в Източна Калифорния. С дължина 225 км. и ширина между 8 и 24 км. Тя е част от пустинята Мохаве. Там е измерена най-високата температура в САЩ и трета в света - 56,7 о С, тя е много ниска точка с надморска височина -86 м.

 

В момента това е необитавана зона, но не винаги е било така. Преди около 3 000 години индианските племена Саратога населявали района, като по това време езерата, които преди това е имало в Долината на смъртта вече били пресъхнали.

 

Преди години в тази местност имало стотици мини, като се добивали мед, злато, олово и сребро. Поради нечовешките условия много работници намирали смъртта си там, а днес долината е обявена за национален парк на САЩ.

 

Снимки: Instagram


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
pipinana
преди 6 години
1
0
!
Отговори
izglejda lo6o
Страница 1 от 1