.

Градината на горещите извори

Пътуване до далечна Исландия

Градината на горещите извори
Снимка: Pixabay

Исландия е островна държава в Европа и се намира в северната част на Атлантическия океан. Територията на страната е заета от планини, ледници и множество гейзери и вулкани. Това е най-големият остров в света, възникнал изцяло в резултат на вулканична дейност.

 

Столицата на Исландия е Рейкявик. Любопитен факт е, че там промишленото и битово отопление се осигуряват изцяло от термални води.

 

Някога местните са приготвяли хляба и храната си в дупки в земята, тъй като темературата на последния слой земна кора там е много висока.

 

Градчето Хверегерди, което е в близост до столицата е наречено Градината на горещите извори.

 

Там има оранжерии, които се затоплят от термални води - ето защо въпреки студения климат, населението се радва на банани, грозде и всякакви зеленчуци и растения.

 

Снимка: Pixabay

 

Синята лагуна

 

Синята лагуна в Исландия е един от най-популярните и красиви горещи извори в Европа. Огромните водни басейни са пълни с геотермална солена вода, която е много полезна за кожата, а гледката определено си заслужава.

 

Лагуната има площ около 5 000 кв. км. и съдържа 6 милиона литра вода, която се подновява на всеки 40 часа. Тя извира от 2 000 метра и има много висока концентрация на сол и сицилий.

 

В резултат на тези водни запаси, Исландия работи почти изцяло на възобновяема енергия. Тя е класирана като една от най-развитите държави с природосъобразен начин на живот.

 

Снимка: Pixeles


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...