.

Казуари - най-опасната птица в света!

По-добре избягвайте срещите с нея

Казуари - най-опасната птица в света!
Снимка: Pixabay

Чували ли сте за третата по големина птица в света? Казуари достига до 2 метра височина и тежи около 60 кг., което е теглото на един средностатистически човек. Това е най-опасната птица в света!

 

Казуари може да скочи на 2 метра във въздуха и да бяга с 50 км/ч. Тези му качества, както и размера го правят много добър в битките. Един от ноктите му е дълъг 5 см. и той го използва като оръжие - не може да лети, но това никак не го спира в агресивните атаки.

 

Всяка година се регистрират над 200 нападения над хора, но за щастие явно те са се научили да избягват нападателната птица, защото последната жертва е от далечната 1926г., когато мъж бил нападнат и убит от Казуари.

 

Често оприличавана на голяма пуйка, птицата никак не изглежда смешна, когато се разгневи. Има много случаи на атаки над кучета и други домашни любимци, но коронният номер на Казуари е да влиза с взлом в домовете на хората през прозореца!

 

Най-много нападения над хора има, защото добросъвестните граждани проявяват желание да дадат храна на опасното животно. Но за съжаление то не проявява благодарност към щедрите жестове, а минава в безмилостна атака.

 

Името произлиза от индонезийската дума "Casuarius", което означава "рогата птица". Кръстена е така заради силно изразената кост на черепа. Обитава тропическите гори на Нова Гвинея и се храни с плодове, семена, насекоми и дребни земноводни.

 

Има мнение, че Казуари може да бъде приеман като вид динозавър, защото има типична форма на тялото, ярки цветове и силно развит череп, но учените се скептични, че което и да е животно може да се нарече динозавър.

 

За съжаление не се знае много за начина му на живот и размножаване, поради буйния му нрав, който не позволява наблюдение от близо.

 

Снимка: Pixabay


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...