PDA

View Full Version : Въпроси относно ваксината срещу рак на маточната шийкаkalpazanka
11-17-2007, 18:56
Вируси на човешкия папилом (HPV)
Стефан Ковачев

Под названието “вирус на човешкия папилом” (НРV) се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Към тези вируси спадат причинителите на обикновените брадавици по ръцете и на кокошия трън.
Част от типовете HPV се предават по полов път. Те се заселват в кожата на пениса, вулвата, ануса и скротума. Могат да се разпространят към влагалището, маточната шийка и ректума. В зависимост от типа НРV, проявите им варират от генитални брадавици (наречени “остри кондиломи”) до предракови или ракови промени в засегнатите клетки. В зависимост от способността им да предизвикват рак, типовете НРV се разделят на нискорискови и високорискови. Най-чести причинители на остри кондиломи са нискорисковите типове 6 и 11. Способност да предизвикват рак имат около 60 типа HPV. Типове 16 и 18 се приемат за най-високорискови.

Честота
HPV са най-често срещаните полово-предавани вируси. Над 630 милиона души по света са заразени с НРV, а броят на новозаразените се увеличава с 5-6 милиона годишно. Една десета от мъжете и жените са имали кондиломи поне веднъж през живота си. Над 40 милиона са с предракови изменения, които в около 10 % от случаите се превръщат в рак. Мъжете и жените са еднакво засегнати. Близо две трети от половоактивното население на света задължително се среща поне с един от типовете НРV. Най-висока е честотата на инфекцията с НРV при младите хора.

Начин на заразяване
НРV се предават чрез вагинален, орален и анален секс, както и чрез директен кожен допир. Кондиломите се развиват 3 седмици до 6 месеца след полов контакт, това обаче може да стане и след години – в зависимост от състоянието на имуната система. Бременна жена, инфектирана с НРV, може да предаде вируса на бебето при раждането му. При заразени с НРV бебета са описани кондиломи в гърлото и носоглътката.

Симптоми
При близо 80 % от инфекциите с HPV симптоми липсват. Вирусът живее в кожата и лигавиците, но няма външна изява. Заразените не знаят за своята инфекция и продължават да предават вируса на своите сексуални партньори.
В останалите случаи вирусът предизвиква
поява на остри кондиломи, които не болят, но понякога сърбят и обикновено се забелязват от заболелия или от партньора му
дискретни изменения по маточната шийка и влагалището, които се откриват при наистина внимателен гинекологичен преглед, а понякога – само с помощта на оптически уред (колпоскоп). Някои от тях се наричат "папиломи", а други -- не.
НРV предизвиква характерни изменения в засегнатите клетки. Тези изменения се установяват под микроскоп. Те могат да са налице и тогава, когато липсва каквата и да било промяна, видима с просто око.

Диагноза
Ако НРV са се проявили във вид на изменения, видими с просто око или колпоскоп, диагнозата се поставя по време на преглед от гинеколог или дерматолог. Дори и в такива случаи често се налага взимане на тъканна проба (биопсия), която единствена е в състояние да разпознае със сигурност предраковите изменения в тъканите.
Характерните изменения в засегнати от HPV клетки се установяват и чрез цитологично изследване. На практика това става по два основни начина:
чрез широко известната “профилактична цитонамазка” (РАР-тест) от маточната шийка
чрез изследване на клетки в течна среда – един метод, който все още не е масово внедрен в България.
Всяка здрава жена, която води полов живот, трябва да прави профилактична цитонамазка от маточната шийка поне веднъж на две-три години. Ако се открият изменения в клетките, на пациентката се предлагат две последващи диагностични процедури – оглед с оптика (колпоскопия) и взимане на тъканна проба (биопсия).
Най-съвременият метод за откриване на HPV е извършването на ДНК-тест. Той категорично доказва инфекция с НРV в маточната шийка. Нещо повече, методът позволява точното определяне типа на вируса – нискорисков или високорисков – което е безкрайно важно за по-нататъшното поведение. ДНК-тестът е скъпо изследване и това е единственият му недостатък. До този момент не е разработен ДНК-тест за откриване на НРV при мъжа.

Лечение
Засега не е открит начин за унищожаване на НРV с лекарства. Установено е, че при добра имунна система човек сам се преборва с вируса. Това обуславя приложението на лекарства-имуномодулатори, които подобряват защитните сили на организма.
Промените по кожата и лигавиците (остри кондиломи) подлежат на отстраняване. Съществуват няколко начина за това, в зависимост от размера и разположението на кондиломите.
замразяване с течен азот
изгаряне с електричество (електрокаутеризация) или друг вид енергия, например лазерен лъч
унищожаване с органични киселини.
Пациентките с патологично променена цитонамазка и тези с доказано наличие на НРV в маточната шийка трябва незабавно да потърсят помощта на гинеколог.

Профилактика
HPV безусловно спадат към болестните причинители, предавани по полов път. Това означава, че всички методи и средства за предпазване от полово-предавани инфекции са приложими и за предпазване от НРV. Такива методи и средства са
половото въздържание
моногамното сексуално поведение (от страна и на двамата партньори)
редовното използване на презервативи.
Същинската профилактика на заразяването с HPV стана възможна от 2006 година с появата на ваксина срещу тези вируси. Тя е модерен продукт, който ефективно предпазва срещу най-разпространените типове НРV. При някои ваксини това са само високорисковите типове (16 и 18), при други са включени и нискорискови типове (напр. 6 и 11). Ваксината е предназначена основно за момичета на възраст между 9 и 15 години, преди започване на първите полови контакти. Ваксинацията се извършва чрез мускулно инжектиране по определена схема. Тя създава траен и устойчив имунитет срещу типовете вирус, за които е предвидена.
Ваксинацията е само предпазна мярка. Тя не лекува нито рак на маточната шийка, нито предракови изменения, нито остри кодиломи. Ваксинирането не замества профилактичния гинекологичен преглед, защото не осигурява имунитет срещу всички вируси, причинно свързани с развитие на рак.

**********

Изразът „раничка на шийката на матката” е особено разпространен сред пациентите. За съжаление не малко лекари допринасят за продължаващата популярност на този архаизъм. В следващите редове ще се опитам да обясня какво обикновено се крие зад израза, какво значение има, каква е връзката с рака на маточната шийка и какво пациентът да очаква от своя лекар като поведение.

В същност в големия си процент „диагностицираните” „ранички” представляват нормално състояние. При преглед се установява по-голям или по-малък зачервен участък на маточната шийка. Той се дължи на това, че при жените между юношеството и менопаузата, под влияние на високото ниво на половите хормони, лигавицата, която покрива вътрешната част на матката достига малко извън нея. Маточната лигавица, за разлика от тази покриваща влагалището, е много тънка – представена от един слой клетки. Поради това през нея прозират кръвоносните съдове, които са с червен цвят. По такъв начин този участък, където тя е разположена на маточната шийка контрастира отчетливо с околната тъкан (снимката). Без при това да става въпрос за никаква раничка! Когато това състояние е по-изразено и обхваща по-голяма част от маточната шийка се обозначава с медицинския термин ектропион. При жени с хормонални нарушения водещи до ниско ниво на половите хормони този феномен не се наблюдава и може да даде първоначална ориентация на лекаря. След менопаузата (спиране на менструациите) „тънката” лигавица се премества навътре към маточната кухина – това е причината при жените от тази възраст „раничките” да изчезват.

При обикновен преглед с невъоръжено око освен да се констатира това зачервяване, което както се разбра в повечето случаи е нормален феномен, не е възможно категорично да се заключи дали има или не болестни изменения. За това на помощ идват цитонамазката и колпоскопията. Извършването им е важно, защото чрез тях се диагностицират промените, които предшестват рака на маточната шийка или началния рак. Ясно трябва да се подчертае – ектропионът не е причина за рак! Днес има безспорни данни за връзката на рака с човешкия папиломен вирус (HPV) – предаван по полов път. За щастие трансформацията на нормална към ракова тъкан изисква време – често десетилетие, през което се извършват промени в клетките. Тези промени могат да се установят от опитен лекар (цитолог) при изследване на цитонамазка. Вземането на цитонамазка е безболезнена манипулация представляваща „обърсване” на маточната шийка с памучно тампонче, четчица или специална щпатула. Така събрания секрет се разстила на тънко стъкло и фиксира. След необходимата обработка цитолога се произнася дали клетките са „нормални”. У нас все още се използва система, при която резултатите се категоризират в пет групи, някои с подгрупи. Най общо ПАП 1 и 2 са напълно нормални, 3 междинна – изискваща уточнение, 4 и 5 – има явни болестни изменения. На всяка жена се препоръчва не по-късно от три години след започване на полов живот веднъж годишно да се взема цитонамазка – до 70 г. възраст. При наличие на три последователни цитонамазки с нормален резултат изглежда безопасно интервала на изследване да се удължи на две години. Ако нямате оплаквания, лекарят ви е казал, че имате раничка, от цитологичното изследване всичко е наред – например ПАП 1 или 2 и ви предлагат”раничката” да се „обгори” (с ток, лазер или лекарство) – най-добре потърсете второ мнение, обгарянето вероятно ще е безцелно и потенциално вредно! При наличие на цитонамазка от ПАП 3 до 5 следващата стъпка, която обичайно се прави е колпоскопия – също безболезнено изследване, при което се оглежда маточната шийка с уред наречен колпоскоп – той представлява оптична система и светлинен източник даващ увеличен образ на тъканите. Така може да се забележат нарушения, които да ориентират лекаря, от къде да вземе биопсия (частица тъкан). Вземането на биопсия причинява минимална болка (а често и никаква), практически не изисква обезболяване. Това обаче е изследване „златен стандарт”, с което категорично се преценява има или не болестни изменени и тяхната степен. За успокоение на пациентките ще спомена, че в големия си процент цитонамазките от група ПАП 3 се дължат на възпалителни промени или неподходящ момент на вземането им. В такива случаи е достатъчно съответното лечение и последващ контрол. Безразборното „обгаряне” на „ранички” освен стрес и дискомфорт на жената, може да се окаже далеч по-вредно. Първо – дава фалшиво чувство за сигурност на пациентката, че е решила бъдещи проблеми с маточната и шийка и тя престава да прави ежегодните цитонамазки. Второ – след обгарянето премествайки границата между лигавиците навътре към кухината на матката, тя става недостъпна за наблюдение и по-трудна за цитологично изследване, което би могло да забави ранната диагностика на рака. Защото HPV вирусите могат да атакуват и участъци разположени в канала на шийката на матката.

В какъв случай обгарянето е полезно?

Диатермокоагулация или лазеркоагулация (форми на унищожаване на тъканта със специален ток или лазер) се правят, когато има предраково изменение на тъканите. Медицинския термин е дисплазия. Изборът на метод зависи от степента на дисплазията и нейното място. По принцип се предшества от изследване на тъкан (биопсия) Възможно е деструкция („обгаряне”) да се извърши и на ектропион, при условие, че секрецията от него е причина за неповлияващо се по друг начин влагалищно течение. Това обаче е рядко и обгаряния правени без цитологични или хистологични промени по принцип са безсмислени.

Както по-горе стана въпрос, като основен виновник за рака на маточната шийка се смята HPV. Този вирус има множество типове, като само някои от тях причиняват рак. Това е причината в някои случаи да се налага освен цитонамазка да се определи и типа на вируса. Така лекарят по-точно може да прецени потенциалната опасност и да предложи оптималното лечение. Особено при млади жени, които тепърва ще раждат. Изследването е по-скъпо от цитонамазка и не се заплаща от здравната каса, но е осъществимо и у нас.

И накрая няколко думи за профилактиката. Както повечето пациенти знаят, вече има ваксина против рака на маточната шийка. До сегашните изпитания са повече от обещаващи. Ваксината създава имунитет срещу четири от най-опасните типа HPV. Ефикасността и е пряко свързана с ранното и приложение – още преди жената да се е срещала с вируса. За това подходяща възрастова група са момичетата и жени от 9 до 26 години. Ще направя само две уточнени: първо – ваксината не предпазва 100% от рак. Тя предпазва почти 100% само срещу четирите типа човешки папиломни вируси, които наистина са най-чести причинители, но не единствени. Второто уточнение: сравнително краткия период на тестване. За цялостна оценка на ефекта и ще е нужно още време.

Така че, ежегодните посещения при лекар и цитонамазката като метод за ранна диагностика са повече от препоръчителни.

********************

Ваксини срещу рак на маточната шийка: трудните отговори
Никола Василев

Опитах се да поднеса това четиво в максимално подреден вид, под форма на въпроси и отговори. Оказа се, че въпросите винаги бяха лесни, а отговорите – не винаги.

Въпрос: Вярно ли е, че е открита ваксина срещу рак ?
Отговор: ДА ! Това е епохално откритие, нов хоризонт в медицината. Всъщност, ваксината не е точно срещу рак, а срещу два вируса, за които е доказано, че могат да предизвикат рак. Това са тип 16 и тип 18 на вируса на човешкия папилом (HPV).

Въпрос: Тези вируси предизвикват рак на маточната шийка, нали?
Отговор: Да. С тези два типа се свързва появата на 70 % от случаите с рак на маточната шийка. Освен това, HPV могат да предизвикат и рак на пениса. Не знам в колко процента от случаите с рак на пениса причинителите са тип 16 и 18, но този рак и без това не спада към широко разпространените тумори. Има данни, че НРV могат да предизвикат и рак в други органи, например в устната кухина.

Въпрос: А защо се казват „вируси на човешкия папилом”, а не „вируси на рака на маточната шийка, пениса, устната кухина и т.н.”?
Отговор: HPV могат да предизвикат както папиломи, така и рак. Папиломите на маточната шийка, предизвикани от НРV, представляват предраково заболяване.

Въпрос: Значи, НРV тип 16 и 18 първо предизвикват папиломи, а след това тези папиломи се превръщат в рак?
Отговор: Не точно. НРV, независимо към кой тип спадат, могат и да не предизвикат нищо – нито папиломи, нито рак. Те прекарват известно време във влагалището и маточната шийка и доста често изчезват безследно. Налице е явлението „самоизлекуване”. Ако не настъпи самоизлекуване, някои НРV (например – тип 16 и 18) могат да предизвикат папиломи. Могат да предизвикат и други предракови изменения. Част от папиломите и другите изменения понякога се превръщат в рак. Изглежда, че в част от случаите НРV предизвикват направо рак, без процесът непременно да минава през предраково заболяване.

Въпрос: Има ли други вируси, които предизвикват рак на маточната шийка?
Отговор: Да. Около 60 типа НРV могат да предизвикат рак на маточната шийка. И не само НРV. Дълги години се търсеха доказателства за канцерогенно действие на херпес-вирусите. Напоследък сме ги позабравили – за сметка на HPV – но все още не сме ги оневинили напълно, напротив. Не се сещам за други вируси-причинители на рак на маточната шийка, но науката напредва непрекъснато. :-))

Въпрос: Не беше ли възможно да се създаде ваксина срещу всички вируси-причинители на рак на маточната шийка?
Отговор: Очевидно не – поне засега.

Въпрос: Значи днес разполагаме с ваксина, която унищожава папиломните вируси тип 16 и тип 18?
Отговор: Не. Ваксината, с която разполагаме, не унищожава вирусите. Тя е профилактична ваксина. Кара организма да изработи собствени белтъчни вещества, с които да обезвреди вирусите, ако те понечат да се заселят в него. Ако вирусите вече са заселени в организма, докато прилагаме ваксината, тя няма да помогне.

Въпрос: Нищо ли не помага, когато вирусът вече се е заселил в организма?
Отговор: Напротив. На първо място, организмът очевидно е в състояние да се справя успешно с НРV без чужда помощ. Доказателство е явлението “самоизлекуване”. За съжаление, самоизлекуването понякога настъпва, а понякога не настъпва. Можем да му съдействаме, като стимулираме имунните процеси с препарати от рода на изопринозин. Ефект от такова съдействие има, но не винаги. Не можем безрезервно да разчитаме на него. Сигурно средство за унищожаване на вируса, в крайна сметка, може би ще се окажат пак ваксините, но други ваксини – не профилактични, а лечебни. Те атакуват вируса, когато той вече се е настанил в организма. Подобна ваксина е противобясната -- тя се прилага, след като кучето те е ухапало. В момента се разработват лечебни ваксини срещу отделни типове НРV.


Въпрос: Лечебните ваксини ще могат ли да лекуват рака на маточната шийка?
Отговор: Не. Вирусът дава начало на раковото превръщане, но ракът, веднъж започнал развитието си, напредва и в отсъствие на вирус. Лечебните ваксини няма да лекуват рака, а предраковите заболявания, причинени от определен тип НРV – папиломи и подобни.

Въпрос: Докъде е стигнало разработването на лечебни ваксини срещу НРV?
Отговор: До клинични проучвания в трета фаза.

Въпрос: Колко фази имат клиничните проучвания?
Отговор: Четири. Но след приключване на третата фаза продуктът може да се пусне на пазара.

Въпрос: А колко трае една фаза на клиничните проучвания?
Отговор: Различно. Прекият ефект на продукт като лечебната ваксина се отчита за около една година. Следват години на проследяване(!), но тези години обикновено не забавят внедряването на продукта(!). В днешно време клиничните проучвания протичат по изключително сложна процедура и струват много, много пари. Фирмите-производителки влагат в тях милиони. Затова и цената на продуктите не е никак ниска.

Въпрос: Нека говорим за ваксината, която е на пазара в момента, т.е. за профилактичната ваксина. Може ли да се твърди, че ако една жена се ваксинира сега, до края на живота си тя няма да се разболее от рак на маточната шийка?
Отговор: Не. След ваксинацията в организма на тази жена няма да се заселят НРV тип 16 и 18. Казахме, че тези вирусни типове са отговорни за 70 % от случаите с рак на маточната шийка. Но ако в организма на същата жена вече е налице НРV тип 16, ваксинацията ще я предпази само от отсъстващия тип 18. Обратно, ако в организма й е налице тип 18, ваксинацията ще я предпази само от отсъстващия тип 16. И в двата случая процентът става доста под 70. Ако в момента на ваксинацията жената е заразена и с двата типа НРV, ваксината няма да промени риска на тази жена от развитие на рак на маточната шийка. Този риск винаги съществува, независимо дали жената е ваксинирана или не – все пак, остават цели 30 % от случаите, когато ракът не е предизвикан нито от тип 16, нито от тип 18. Но при ваксинирани жени, които по време на ваксинацията са носителки и на двата типа НРV (16 и 18), рискът ще бъде еднакъв с този на неваксинираните.


Въпрос: Бихте ли препоръчали масова ваксинация срещу коклюш или детски паралич, ако съществува риск ваксинираният все пак да се разболее?
Отговор: Не. Но при коклюша и детския паралич не съществува възможност за откриване на предшественици на заболяването, чието лечение напълно да предотврати появата на самото заболяване. А точно тази възможност съществува при рака на маточната шийка. Става дума за масовата профилактика чрез изследване на цитонамазки. В страните, където тази профилактика се провежда както трябва, ракът на маточната шийка е далеч по-рядко заболяване, отколкото у нас. Предполага се, че в тези страни ваксинацията почти ще ликвидира рака на маточната шийка. Ако липсва организирана масова профилактика, какъвто към днешна дата е случаят с България, резултатите от ваксинацията – дори тя да стане задължителна в национален мащаб – ще са по-скромни.

Въпрос: Има ли начини да установим със сигурност дали в маточната шийка се е заселил вирус и точно към кой тип спада той?
Отговор: Да. Но трябва да сме наясно, че изследвания като цитонамазка и биопсия не могат да бъдат категорични в това отношение. Сигурност дава само изследването за вирусна ДНК. ДНК-тестовете са достъпни в различни варианти. Някои от тях установяват дали в клетките от маточна шийка има или няма НРV, без да разпознават точния тип. Такъв тест се нарича “скринингов” и струва петдесетина лева. Други ДНК-тестове установяват типа на НРV. Има тестове за високорисковите типове 16 и 18, за нискорисковите типове 6 и 11 (струват около 70 лева), за повече типове HPV. Едно изследване, което идентифицира дванадесет високорискови типа НРV, включително 16 и 18, в момента струва около 80 лева.

Въпрос: За да сме сигурни, че по време на ваксинацията жената не е заразена с НРV тип 16 или 18, трябва ли да правим ДНК-тест на всички кандидатки за ваксинация?
Отговор: Не. НРV прониква във влагалището и маточната шийка чрез полов контакт. Ако жената никога не е водила полов живот, вероятността да е заразена с НРV е практически равна на нула. Затова е разумно да бъдат ваксинирани всички момичета на възраст от 10 до 15 години, които не са водили полов живот. Ако сега започне поголовно ваксиниране на този контингент (по подобие на BCG-ваксинирането срещу туберкулоза), има шанс след 30-40 години да бъде отчетен значим спад в заболеваемостта от рак на маточната шийка. Уви, много е трудно подобен аргумент да достигне до съзнанието на онези, от които зависи регламентирането и финансирането на имунизациите в страната. Те са свикнали да мислят в рамките на значително по-кратки отрязъци от време – например, в рамките на един парламентарен мандат.

Въпрос: На колко е равна вероятността да е налице заразяване с НРV, ако жената е имала само две-три полови сношения? Или повече, но само с един партньор?
Отговор: Приема се, че всеки следващ полов партньор повишава риска от заразяване с НРV с 15 % – и при жената, и при мъжа. Следователно, ако госпожица Х има само един полов партньор, с когото е положила начало на половия си живот и който никога не е имал друга партньорка освен нея, рискът е нулев. Ако, освен с този партньор, госпожица Х е имала дори единствен полов контакт с още някого, рискът вече е 15 %. Ако, освен това, партньорът й е имал полов контакт с още една жена, рискът за госпожица Х става 30 %. Ако партньорът е имал полов контакт с общо три партньорки, включително госпожица Х, а самата тя – с още двама партньори, рискът от заразяване за госпожица Х възлиза на цели 60 %. Разбира се, става дума за риск от заразяване с НРV изобщо, не непременно с типове 16 и 18.

Въпрос: Ако при контактите си госпожица Х и партньорът й са използвали презерватив, това променя ли статистиката?
Отговор: Разбира се. Променя я в благоприятна посока, при това доста осезаемо.

Въпрос: Така описаната госпожица Х подлежи ли на ваксинация?
Отговор: Понякога. Ако към момента на ваксинацията в маточната шийка на госпожица Х са налице и двата типа НРV (16 и 18), ваксинацията е безсмислена. Но такава комбинация е изключително рядка, някъде към 1 %. Ако само един от двата типа НРV е налице и липсва предраково заболяване (папилом или друго) госпожица Х може да се ваксинира. Ваксинацията ще я предпази от заразяване с отсъстващия тип НРV. Госпожица Х би трябвало да се въздържи от ваксинация, ако НРV – независимо кой тип – вече е успял да предизвика предраково заболяване (папилом или друго). След излекуване на предраковото заболяване (например, чрез конизация или по друг начин) и в отсъствие на поне един от двата типа вируси, към които е насочена ваксината, госпожица Х може да се ваксинира.

Въпрос: Приемаме, че една жена е провела успешно лечение на предраково заболяване на маточната шийка -- например, чрез конизация. Каква полза ще има тя от ваксинация след лечението и какви са рисковете, които ще поеме?
Отговор: Не знам.

Въпрос: Има ли смисъл да настояваме за масово ваксиниране на жените, отговарящи на описанието на госпожица Х?
Отговор: Зависи кой плаща ваксината.

Въпрос: Каква е сумата, която трябва да се плати?
Отговор: Около 750-800 лева за една жена. Не са изключени бъдещи колебания в цената на ваксината, било поради промени в ценовата политика на фирмите-производителки, било по силата на други механизми.

Въпрос: В момента се говори за две ваксини. Коя бихте препоръчали?
Отговор: Всяка от двете фирми-производителки на ваксини срещу НРV залага на нещо, с което да привлече купувач на стоката си. Едната ваксина предпазва не само от високорисковите типове 16 и 18, а и от нискорисковите типове 6 и 11. Типове 6 и 11 на НРV не предизвикват рак на маточната шийка, а така наречените остри кондиломи – грозни и неприятни, макар и доброкачествени израстъци по половите органи на жената и мъжа. Този разширен диапазон на предпазване дава основание на фирмата да препоръчва ваксиниране и при двата пола. Другата ваксина предпазва само от типове 16 и 18, но фирмата-производителка набляга на определено вещество, което е добавила към активните компоненти на ваксината. Това вещество не предизвиква имунитет към каквото и да било, но прави имунитета към НРV тип 16 и 18, предизвикан от активните компоненти, по-силен и по-дълготраен.

Въпрос: Достатъчно ефикасни и напълно безопасни ли са ваксините срещу НРV?
Отговор: Не знам. Едва ли някой може да твърди, че е в състояние да отговори на този въпрос безпристрастно и на базата на неоспорими аргументи. Данните, с които разполагаме, ни дават много основания да отговорим с “да”, но право на окончателен отговор ще имаме след време.

Постарах се да сглобя темата с възможно най-разбираеми материали. Надявам се да е от полза за всички.

tujnata_mimi
11-17-2007, 19:55
lubopitno mi e taq vaksina kude se bie v shiikata ili v rukata ????

foreverr
11-17-2007, 20:23
Тази тема е много полезна и важна :wink: -по добре я направи важна!Но и аз искам да питам-къде се бие тази ваксина и възможно ли да имаш рак на маточната шийка като не водиш полов живот???

krem4et0
11-19-2007, 12:06
Беше ми приятно да науча, че рискът да имам нещо такова е нулев, защото нито аз, нито партньорът ми сме имали други полови контакти. а мен това живо ме вълнуваше.................

mimencety_
11-22-2007, 21:10
vaksinata se bie v rakata i mislq 4e ako nqma6 higiena sy6to moje6 da se zarazi6 dori i da ne si vodil polov jivot

mon-bonbon
11-23-2007, 15:36
Ваксината се закупува от аптеката и съдържа общо 3 ваксини всяка по 60 лв.180 са 3те и се бият през месец,но ваксината не покрива всички вагинални болести....тоест може да те предпази на 75%..но не и на 100%.Това пак е нещо,но не се знае може да се заразиш с останалата част от вирусите,от които тази ваксина не предпазва. :roll: \:D/

tujnata_mimi
11-25-2007, 18:24
pri devstvenite tova ne vaji, a za higienata neznam to basi ot si4ko moje da lepneme neshto vajnoto e da e s predpazni merki ,da se pazi dobra higiena i da se hodi redovno na ginekolog!Jelaq vi momi4eto da 4ukam na durvo da ne vi se sluchva i mersi za infoto ,mislq skoro da mi q kupi maika da mi q biqt :) :-$

ico88
12-03-2007, 15:46
Беше ми приятно да науча, че рискът да имам нещо такова е нулев, защото нито аз, нито партньорът ми сме имали други полови контакти. а мен това живо ме вълнуваше.................

А следната опция има ли я ?
Приятеля ти е бил заразен при раждането от майка му и после ти се заразяваш от него :?:

batkodoki
12-15-2007, 18:59
Беше ми приятно да науча, че рискът да имам нещо такова е нулев, защото нито аз, нито партньорът ми сме имали други полови контакти. а мен това живо ме вълнуваше.................

много оптимистично заключение е това :)

опита обаче показва, че то е най-често е погрешно доколкото касае два индивида

krem4et0
12-21-2007, 12:24
Аз съм сигурна в това, че и двамата не сме имали никога полови контакти от каквото и да е било естество с други хора. А колкото до майка му или майка ми дали са болни от това или не.............не мога да дам гаранция.

kaulitzgirl
01-26-2008, 14:48
Аз съм чувала че не е доразработена и дори е имало смъртни случаи в САЩ.

kalpazanka
01-26-2008, 19:54
Аз съм чувала че не е доразработена и дори е имало смъртни случаи в САЩ.
Неслучайно съм подчертала някои изречения от статията, като например това:
Следват години на проследяване(!), но тези години обикновено не забавят внедряването на продукта(!).

hottie
03-13-2008, 12:12
niakoi vaksiniral li se e ot vas? Niakakvi strani4ni efekti? Za6toto na men mi predstoi da se vaksiniram mnogo skoro.

kalpazanka
03-14-2008, 18:29
А цитонамазка прави ли? А типизация? Ако да, къде?

hottie
03-15-2008, 09:49
Здравей! Всичко си правих при моята гинеколкожка в София.Каза , че при следващото ми идване ще ми постави ваксината

kalpazanka
03-15-2008, 10:15
Супер :) Значи не те е пращала в Националния център по заразни и паразитни болести :) Бтв ако някой го знае къде се намира, да ми обясни, моля. :)

hottie
03-15-2008, 13:21
Не :-D на теб били ли са ти ваксина?

Vermo
04-01-2008, 07:18
Тъй като ваксините са 3 и срока между първата и последната е 6 месеца, може ли през това време да се прави секс?

kalpazanka
04-04-2008, 13:38
По-добре кротувай, че ако си навлечеш типове 6, 11, 16 и 18, няма да има файда от ваксината. Язък за 800-те лева

hottie
04-04-2008, 18:37
Тъй като ваксините са 3 и срока между първата и последната е 6 месеца, може ли през това време да се прави секс?

Може разбира се :) но ползвай презерватив

smile4eto1
04-12-2008, 20:33
Супер :) Значи не те е пращала в Националния център по заразни и паразитни болести :) Бтв ако някой го знае къде се намира, да ми обясни, моля. :)
Eми тоя център се намира близо до 1 Англииска Гимназия ако я знае6 което 6е ре4е близо до ЦУМ ама е по близо до гимназията

kalpazanka
04-17-2008, 11:57
Мерси!

TopTa
05-21-2008, 19:57
niakoi vaksiniral li se e ot vas? Niakakvi strani4ni efekti? Za6toto na men mi predstoi da se vaksiniram mnogo skoro.

as se vaksinirah! kurs ot tri injekcii v rukata, mai be6e pres 6 meseca vsqka. nikvi strani4ni efekti osven normalnoto shva6tane na rukata ot kvato i da e injekcia :) silno preporu4vam momi4eta da se vaksinirate. da, ne e eftino no zamislete se ot kakvi ujasii vi predpazva!

kalpazanka
05-23-2008, 08:22
Не са ли 3 инжекции за 6 месеца общо? :-o

silno preporu4vam momi4eta da se vaksinirate. da, ne e eftino no zamislete se ot kakvi ujasii vi predpazva!

А и като се замислите, че ваксината е пусната в третата фаза, т. е. няма данни все още за действието й върху хора...

Update: тук има малко по-нова информация
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=309685.0
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=309684.0

ThunderGoddess
07-30-2008, 11:33
Мен ме интересуваше къде я бият. Научих. Чудесно!

DJEB
08-24-2008, 08:57
lubopitno mi e taq vaksina kude se bie v shiikata ili v rukata ????
v rykata .Spox pyrvonachalno i az si mislih che se bie na drugoto mqsto :oops: No inache razbrah che tazi vaksina imala mnogo ne priqtni stranichni efekti :-o

kalpazanka
08-28-2008, 19:27
Рак на шийката на матката
Какво е рак на шийката на матката?Това е заболяване засяга пряко маточната шийка - конусовидният орган, свързващ матката и влагалището. Нормалните клетки от лигавицата на маточната шийка променят своята структура и функция и започнат да се делят неконтролируемо. Най-често това се дължи на действието на човешкия папиломен вирус (HPV - вирусът). В резултат на това се образува плътна маса от ракови клетки – тумор. Обикновено туморът има злокачествени характеристики - нараства бързо и дава разсейки (метастази) по хода на лимфната и кръвоносната система.
Връзката между рака на маточната шийка и HPV е забелязана преди повече от 30 години. След проведените мащабни вирусологични, епидемиологични и клинични проучвания стана ясно, че основен причнител на заболяването в 95 - 99.7% от случаите е HPV - вирусът, две трети от които се падат на т.нар. високорискови типове - 16 и 18.

Каква е статистиката?

Ракът на шийката на матката е втората по честота причина за смърт от злокачествени заболявания сред жените след рака на млечната жлеза. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.
Потърпевши са сравнително младите възрастови групи, като 80% от случаите са в развиващите се страни.
У нас всяка година заболяват над 1000 и умират около 400 жени, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.


Какви са симптомите на рака на шийката на матката?

Предраковите състояния и ранните стадии на заболяването обикновено не предизвикват болка или други клинични симптоми. Най-често ракът се проявява едва когато е в напреднал стадий и на това се дължи високата смъртност.
Най-честите прояви на едно напреднало заболяване са:


Кървене
Кървене извън периода на менструация
Кървене по време на полов акт или гинекологичен преглед
Менструацията е по-продължителна и по-обилна
Кървене след менопаузата
Болка в таза
Болка по време на полов акт
Цялостно отслабване на организма
Късни клинични белези в резултат на усложнения са: метастази в белия дроб, костите, черния дроб и мозъка; разпространение на тумора в околните тъкани и уретерите, с развитие на различни симптоми от страна на отделителната система.
Появата на каквато и да било клинична картина е белег на един напреднал карцином. Ето защо е изключително важно да се обърне внимание на профилактиката - ежегодни гинекологични прегледи с цитологично изследане и ваксиниране срещу основния причинител - човешкият папилома вирус.

Кой е застрашен
Кой е застрашен от рак на шийката на матката?

Основен причинител на рака на шийката на матката е човешкият папилома вирус. Неговото присъствие в раковите тъкани е задължително. За да се превърне един доброкачествен патологичен процес в рак са необходими и други увреждащи фактори, наречени кофактори:

Тютюнопушене - смята се, че намалява значително локалния имунитет и способността на клетките на имунната система директно да унищожават вирусите.

Ултравиолетова радиация - уврежда генетичния материал на клетките, което води до развитие на рак.

Бременност

Дефицит на фолиева киселина - вещество от групата на витамин В

Отслабена имунна система - жените, които поради една или друга причина имат намален имунитет (HIV - инфекция, лечение с някои лекарства и др.) имат значително по-голям шанс да развият злокачествен процес.
Кои са рисковите групи?

Жените с ранно начало на сексуалния живот
Жените, които често сменят половите партньори
Боледуващите от полово предавани болести
Жени с лоша интимна хигиена
Жени с много раждания
Жени, родили в много ранна възраст
Жени, които използват орални контрацептивни средства

Предракови състояния
Кои са предраковите състояния на маточната шийка?
HPV инфекцията е най-честото полово предавано заболяване. То се среща обикновено във възрастта между 20 и 25 години. При повечето пациентки инфекцията е преходна и протича без оплаквания.
Маточната шийка е най-често засегнатият орган. Това се дължи на голямата възприемчивост на епитела (най-външния тъканен слой) към инфекцията. При попадане на папиломните вируси в клетките на този слой, след различно дълъг период настъпват промени във външния вид и функцията им. Част от тези прояви изчезват спонтанно с времето, а други се елиминират от имунната система на организма. Друга, по-малка част, след достатъчно продължителен период водят до развитие на определени заболявания:
Кондиломи на маточната шийка. Това са образувания, приличащи в голяма степен на брадавиците по външните полови органи. Могат да бъдат плоски, леко надигнати или разположени във вътрешността на стената. Цветът им обикновено е бледорозов , а повърхността - гладка или зърнеста.
CIN (Цервикална интраепителна неоплазия). Това е хистологична диагноза - получена при изследване на тъканите на маточната шийка.
Предраковите изменения не предизвикват никакви оплаквания, затова трябва да се търсят активно чрез редовни гинекологични прегледи. Те са лечими в 100% от случаите – уникална възможност за ефективна профилактика на рака на шийката на матката.
Предклиничният рак на маточната шийка започва там, където се срещат двата различни типа покривна тъкан - на матката и на влагалището. Процесът протича сравнително бавно и напредва постепенно от по-леки към по-тежки изменения. Наблюдават се следните степени:
I степен (CIN 1): Промяна на нормалната структура на клетките само в долната една трета на покривния слой на маточната шийка.
II степен (CIN 2): Долната половина на епителния пласт съдържа променени клетки, а горната половина е с напълно нормална структура.
III степен (CIN 3): Промяна в долните две трети на епителния пласт. В тази група влиза и т. нар. Карцинома ин ситу. Това е раков процес, който все още не е напуснал стената и не е дал метастази. Поведението му е все още доброкачествено.
Насоченото търсене и откриване на тези предракови състояния е важен момент в профилактиката на рака на шийката на матката, защото те са лечими.
Лечение на предраковите състояния
При CIN I и II се прилага унищожаване на изменената зона чрез високочестотен ток, криотерапия или лазер. След процедурата са необходими периодични изследвания - колпоскопия и цитонамазка.
При CIN III се извършва т.нар. конизация - конусовидна ампутация на маточната шийка. Прави се с диагностична и лечебна цел. Ако тъканното изследване на ампутирания участък покаже, че няма по-тежко изменение, конизацията се превръща в окончателна лечебна операция. Оздравяването е в почти 100% от случаите.


Как да разберем дали сме болни от рак на шийката на матката?

Диагностиката на един напреднал рак не е трудна, защото той има изявени симптоми. Навременното диагностициране на HPV инфекцията е много по-важно за лечението, прогнозата и цялостната борба с това злокачествено заболяване.
Предраковите състояния и началните стадии на процеса са най-важни, защото са лечими.
Най-често използваните в практиката методи са следните:

Цитологична диагностика - цитонамазка. Извършва се основно с помощта на техника за обработка на клетъчни препарати (цитонамазки), описана от Papanicolau, позната още като Pap - тест. Това е сравнително прост метод, извършван обикновено в лекарския кабинет или клиника. Той открива изменени или ракови клетки в епитела на шийката на матката. Със специални памучни шпатули се остъргва материал от лигавицата на маточната шийка. Получените препарати се фиксират и оцветяват, след което се наблюдава под микроскоп. Групират се в пет групи по Папаниколау (PAP I-V).
Цитонамазката е стандартна скринингова процедура за рак на шийката на матката.
Тестът трябва да се прави всяка година при всички жени след 21 години или 3 години след като станат сексуално активни.
Тестът се провежда когато пациентката е напълно здрава.
Поради способността му да намира промените преди да се превърнат в рак, този метод значително намали смъртността след въвеждането си като диагностична процедура през 1950 година. Само за 20 години броят на смъртните случаи в САЩ намаляват със 70% в резултат на това просто скринингово изследване.
Образни методи. Това са сравнително нови процедури, с големи диагностични възможности. При тях по различен начин се визуализират рисковите зони за развитие на рак на маточната шийка.
Хистологично изследване. Счита се за "златен стандарт" за потвърждаване на диагнозата при заболяванията, причинени от HPV. При този метод се изследват тъкани от шийката на матката, за разлика от цитонамазката, където се изследват само клетки.
Серологични методи. Изследва се кръвният серум на болния за наличие на антитела, насочени срещу вирусните антигени.
Изследване на вирусна ДНК. Изследването за вирусна ДНК включва основно метода PCR. Целта е да се открие наличието на вирусната генетична информация (ДНК) в кръвта на болния. Тази процедура е с изключително висока чувствителност. Използва се в случаите, когато пациентката има сигнализиращи данни от цитонамазката.


Как да се лекуваме
Как се лекува рак на шийката на матката?

В ранните стадии на заболяването задължително се прави конизация - процедура, при която от шийката на матката се изрязва засегнатото парче тъкан с формата на конус и се изследва хистологично. При млади и нераждали жени, ако туморният процес е ограничен и не е навлязъл в лимфните и кръвоносните съдове, конизацията от диагностична операция може да се превърне в окончателна оперативна терапия. След това са необходими периодични гинекологични изследвания.


В напредналите стадии се извършват:


Лъчелечение - самостоятелно или съчетано с операция. Използват се лъчи, които увреждат туморните клетки и пречат на тяхното размножаване.
Химиотерапия - чрез специални медикаменти се унищожават туморни клетки в цялото тяло.
Хистеректомия - операция, при която се отстранява матката и околни анатомични структури, засегнати от туморния процес. Тя бива два вида: обикновена хистеректомия, при която се премахва матката, шийката и тумора и радикална хистеректомия с премахване на матката, шийката, част от влагалището и лимфните възли в тази област, а в някои случаи и яйчниците.
Въпреки приложеното лечение, напредналият рак на шийката на матката е с много лоша прогноза. Ето защо най-важното звено в борбата с тази болест е профилактиката!

kalpazanka
08-29-2008, 07:21
http://www.cervarix.bg/infovac3.html Подробна информация за едната ваксина /cervarix/ срещу типове 16 и 18.

Maika Ti
09-28-2008, 20:39
Доколкото знам, ваксините са три. Няма значение кога ще се бие първата. Втората се бие задължително след два месеца, а третата - след още 4. ОБщата сума е 840лв. Обаче наистина не била съвсем разработена :(

P1ra71nQ
10-08-2008, 15:46
niakoi vaksiniral li se e ot vas? Niakakvi strani4ni efekti? Za6toto na men mi predstoi da se vaksiniram mnogo skoro.

as se vaksinirah! kurs ot tri injekcii v rukata, mai be6e pres 6 meseca vsqka. nikvi strani4ni efekti osven normalnoto shva6tane na rukata ot kvato i da e injekcia :) silno preporu4vam momi4eta da se vaksinirate. da, ne e eftino no zamislete se ot kakvi ujasii vi predpazva!

и на мен вече ми биха първата инджекция и нямаше никакви странични ефекти освен схващане на ръката...аз също я препоръчвам, особенно когато някой в семейството е имал рак на шийката на матката. Защото при баба ми откриха скоро и затова реших и аз да си направя, макар че не се пренася по наследство...

summer__love
12-26-2008, 20:58
а трябва ли да съм девствена за да има ефект от инжекцията?!смисъл майка ми са ми заяви че иска да ми направи а аз не съм девствена..може ли да не й казвам че съм правила секс и да си премълча..смисъл има ли някакви прегледи..?! :o мерси предварително :(

pussycat_dolls15
12-31-2008, 14:57
Тази ваксина е полезна и предпазва от болестта.

kalpazanka
12-31-2008, 15:05
Ъпдейт от бг мама

КАто лекар не бих препоръчала тези вакснини , защото според мен те не предпазват от рак на маточната шийка . ПОнеже получавам списание " Медицински дайджест " , попаднах на две много интересни статии за ваксините против HPV . КОйто иска може да си закупи списанието , брой 6 , септември месец , 2008 . Сега ще загубя малко време , за да цитирам по -важните моменти в тези статии , просто защото много се дразня , когато фармацевтичните компании искат да печелят на наш гръб . Или може да си прочетете статията на адрес ---- http://content.nejm.org "Human papillomavirus vaccination- reasons for caution "

"Интервенцията с анти - HPV ваксина се използва за превенция на преканцерозните лезии , предизвикани от човешкия папиломен вирус ( HPV ) серотипове 16 и 18 ( това важи за ваксината ГАрдазил , която е двувалентна ) и серотипове 6 , 11 , 16 и 18 ( това важи за Силгард ваксината , която е четиривалентна , тоест предпазва от 4 серотипа на HPV ) , НО НЕ Е ДОКАЗАНО , ДАЛИ ТОВА ПОНИЖАВА ЗАБОЛЕВАЕНОСТТА И СМЪРТНОСТТА ОТ ПАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА . Тази ваксина може да е профилактична , но не е противоракова .
ЗАщо не сме сигурни ? Причините са :

1 . Не всички случаи от рак на маточната шийка ( РМШ съкратено ) са предизвикани от HPV 16 с 18 ( тези два онкотипа са причина за около 70 % от заболяванията ) .

2 . Не е известно какви са отраженията върху естествената имунна защита при експозиция на останалите онкогенни HPV , нито какви са ефектите на ваксината върху честотата на преинвазивните лезии , причинени от други карциногенни HPV .

3 . Ваксинирането може да е икономически ефективно , само ако води до дългосрочен , тоест пожизнен имунитет , но колко дълго в действителност продължава този имунитет , не знаем .
4 . Не се знае какъв възрастов контингент трябва да обхване ваксинирането , за да се постигне най - голяма икономическа ефективност - 11 - 12 - годишни или по - възрастни 13- 18 или 19 - 26 години ? )

5. Според FDA след ваксинирането е налице , макар и незначимо по момента , повишаване на честотата на преканцерозните лезии на маточната шийка , причинени от ДРУГИ ОНКОГЕННИ HPV .

Имунанта система постига ерадикация ( отстраняване ) на повечето от инфекциите с HPV - при 97 % от случаите ( най-вече при жени под 30 години и много рядко при жени над 30 години ) и поради това не знаем какво влияние би оказал ваксината върху тази естественаимунна защита , нито какви ще са последиците от това влияние . Ваксинирането ( досега ) е показано при жени до 26 години , а те попадат в групата с висока степен на естествено самоочистване на инфекциите с HPV .

Ваксинирането НЕ ЗАМЕСТВА ПРОВЕЖДАНЕТО НА СКРИНИНГ ЗА ЛЕЗИИ НА МАТ.ШИЙКА , ( тоест редовните посещения при гинеколог и цитонамазките - моя бележка ) . Ваксинираните жени ТРАБВА ДА БЪДАТ НАБЛЮДАВАНИ ЗА ЛЕЗИИ , ПРИЧИНЕНИ ОТ ДРУГИ ОНКОГЕННИ СЕРОТИПОВЕ . ЕФИКАСНОСТТА НА ВАКСИНИТЕ НАМАЛЯВА С УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА СЕКСУАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ .

На настоящия етап се предпочита ваксинирането да се извършва преди започването на полов живот .

Не е ясно дали само три апликации от ваксината ще са достатъчни за постигането на адекватна трайна протекция или ще е необходимо реваксиниране след няколко години .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
втората статия е озаглавена " Анти - HPV ваксината Silgard бе свързана със сериозни странични действия " .
Източници : http:// jech.bmj.com и www.hpv-bg.com/konsensus.pdf


КОи са регистрираните странични действия на Silgard / GArdasl ?

1 . нарушения на нервната система като синдром на Guillain - BArre и главоболие

2 . Тромбемболични инциденти

3. проблеми с мускулната и съединителната тъкан

4 . нарушения на лимфната система

5. стомашно- чревни проблеми
6. генерализирани нарушения и реакция на мястото на апликация

7 . имунни реакции , включително свръхчувствителност , бронхоспазъм и уртикария ( ваксините съдържат L1 протеин от вирусен капсид , който се произвежда върху среда от дрождеви клетки , поради което не трабва да се прилагат при хора с алргия към дрожди )

elpidaelpida

pussycat_dolls15
01-02-2009, 21:03
Тази болест ми се струва много страшна.Но трябва вече България да се правят по-често тези прегледи и да се предотвратява. :)

kalpazanka
01-03-2009, 16:21
Тази болест ми се струва много страшна.Но трябва вече България да се правят по-често тези прегледи и да се предотвратява. :)
Те се правят! Въпросът е колко жени са отговорни и посещават гинеколозите си.
И не е страшна /за разлика от рака на белия дроб/- развива се до 13 години, преди да даде клинични симптоми. Точно затова има и профилактични програми. Хваната навреме, се лекува успешно.

batkodoki
01-04-2009, 00:56
Ъпдейт от бг мама

КАто лекар не бих препоръчала тези вакснини , защото според мен те не предпазват от рак на маточната шийка . ПОнеже получавам списание " Медицински дайджест " , попаднах на две много интересни статии за ваксините против HPV . КОйто иска може да си закупи списанието , брой 6 , септември месец , 2008 . Сега ще загубя малко време , за да цитирам по -важните моменти в тези статии , просто защото много се дразня , когато фармацевтичните компании искат да печелят на наш гръб . Или може да си прочетете статията на адрес ---- http://content.nejm.org "Human papillomavirus vaccination- reasons for caution "

"Интервенцията с анти - HPV ваксина се използва за превенция на преканцерозните лезии , предизвикани от човешкия папиломен вирус ( HPV ) серотипове 16 и 18 ( това важи за ваксината ГАрдазил , която е двувалентна ) и серотипове 6 , 11 , 16 и 18 ( това важи за Силгард ваксината , която е четиривалентна , тоест предпазва от 4 серотипа на HPV ) , НО НЕ Е ДОКАЗАНО , ДАЛИ ТОВА ПОНИЖАВА ЗАБОЛЕВАЕНОСТТА И СМЪРТНОСТТА ОТ ПАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА . Тази ваксина може да е профилактична , но не е противоракова .
ЗАщо не сме сигурни ? Причините са :

1 . Не всички случаи от рак на маточната шийка ( РМШ съкратено ) са предизвикани от HPV 16 с 18 ( тези два онкотипа са причина за около 70 % от заболяванията ) .

2 . Не е известно какви са отраженията върху естествената имунна защита при експозиция на останалите онкогенни HPV , нито какви са ефектите на ваксината върху честотата на преинвазивните лезии , причинени от други карциногенни HPV .

3 . Ваксинирането може да е икономически ефективно , само ако води до дългосрочен , тоест пожизнен имунитет , но колко дълго в действителност продължава този имунитет , не знаем .
4 . Не се знае какъв възрастов контингент трябва да обхване ваксинирането , за да се постигне най - голяма икономическа ефективност - 11 - 12 - годишни или по - възрастни 13- 18 или 19 - 26 години ? )

5. Според FDA след ваксинирането е налице , макар и незначимо по момента , повишаване на честотата на преканцерозните лезии на маточната шийка , причинени от ДРУГИ ОНКОГЕННИ HPV .

Имунанта система постига ерадикация ( отстраняване ) на повечето от инфекциите с HPV - при 97 % от случаите ( най-вече при жени под 30 години и много рядко при жени над 30 години ) и поради това не знаем какво влияние би оказал ваксината върху тази естественаимунна защита , нито какви ще са последиците от това влияние . Ваксинирането ( досега ) е показано при жени до 26 години , а те попадат в групата с висока степен на естествено самоочистване на инфекциите с HPV .

Ваксинирането НЕ ЗАМЕСТВА ПРОВЕЖДАНЕТО НА СКРИНИНГ ЗА ЛЕЗИИ НА МАТ.ШИЙКА , ( тоест редовните посещения при гинеколог и цитонамазките - моя бележка ) . Ваксинираните жени ТРАБВА ДА БЪДАТ НАБЛЮДАВАНИ ЗА ЛЕЗИИ , ПРИЧИНЕНИ ОТ ДРУГИ ОНКОГЕННИ СЕРОТИПОВЕ . ЕФИКАСНОСТТА НА ВАКСИНИТЕ НАМАЛЯВА С УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА СЕКСУАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ .

На настоящия етап се предпочита ваксинирането да се извършва преди започването на полов живот .

Не е ясно дали само три апликации от ваксината ще са достатъчни за постигането на адекватна трайна протекция или ще е необходимо реваксиниране след няколко години .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
втората статия е озаглавена " Анти - HPV ваксината Silgard бе свързана със сериозни странични действия " .
Източници : http:// jech.bmj.com и www.hpv-bg.com/konsensus.pdf


КОи са регистрираните странични действия на Silgard / GArdasl ?

1 . нарушения на нервната система като синдром на Guillain - BArre и главоболие

2 . Тромбемболични инциденти

3. проблеми с мускулната и съединителната тъкан

4 . нарушения на лимфната система

5. стомашно- чревни проблеми
6. генерализирани нарушения и реакция на мястото на апликация

7 . имунни реакции , включително свръхчувствителност , бронхоспазъм и уртикария ( ваксините съдържат L1 протеин от вирусен капсид , който се произвежда върху среда от дрождеви клетки , поради което не трабва да се прилагат при хора с алргия към дрожди )

elpidaelpida

много моля да бъда извинен, че се намесвам в тази авторска тема!


за всичко това вече сме говорили,

но това , което искам дебело да подчартая е че, за първи път в човешката история ИМАМЕ ИСТИНСКИ ПРОБИВ в борбата против вид вирусно индуцирана неоплазма.

дали и доколко тази ваксинация е ефективна и ефикасна към настоящият момент и в еволюционен план е дискутабилен въпрос, отговора на който обаче НЕ отменя факта, че добра или лоша - настоящата Ваксина правилно приложена дава един статистически значим процент ефективност.

kalpazanka
01-13-2009, 05:56
Въпрос: Нека говорим за ваксината, която е на пазара в момента, т.е. за профилактичната ваксина. Може ли да се твърди, че ако една жена се ваксинира сега, до края на живота си тя няма да се разболее от рак на маточната шийка?
Отговор: Не. След ваксинацията в организма на тази жена няма да се заселят НРV тип 16 и 18. Казахме, че тези вирусни типове са отговорни за 70 % от случаите с рак на маточната шийка. Но ако в организма на същата жена вече е налице НРV тип 16, ваксинацията ще я предпази само от отсъстващия тип 18. Обратно, ако в организма й е налице тип 18, ваксинацията ще я предпази само от отсъстващия тип 16. И в двата случая процентът става доста под 70. Ако в момента на ваксинацията жената е заразена и с двата типа НРV, ваксината няма да промени риска на тази жена от развитие на рак на маточната шийка. Този риск винаги съществува, независимо дали жената е ваксинирана или не – все пак, остават цели 30 % от случаите, когато ракът не е предизвикан нито от тип 16, нито от тип 18. Но при ваксинирани жени, които по време на ваксинацията са носителки и на двата типа НРV (16 и 1, рискът ще бъде еднакъв с този на неваксинираните.
От първа страница копипейст.
Казано на български- препоръчително е да си девствена, за да изградиш имунитет и да не ставаш носител на вируса. Ако си полово активна, си правиш ДНК тест за носителство на вируса. Ако си заразена с всичките типове вируси, срещу които е ваксината, идеята на майка ти се обезсмисля.

scanadal
02-28-2009, 15:56
Съвсем наскоро при гинекологичен преглед ми откриха раничка на маточната шийка,направиха ми цитонамазка,чиито резултат все още очаквам да стане готов.Но от две седмици насам имам и кървене(ясна кръв) от влагалището,като не съм в цикъл.Възможно ли е да е нещо сериозно и страшно :shock: .След два дни пак съм на преглед,дано всичко да бъде наред...

siqnalili
03-10-2009, 15:48
Аз също мисля да се ваксинирам.Наскоро четох една статистика и ми настръхна косата

bubka33
03-11-2009, 09:07
Аз също искам да ваксинирам, даже вече си купих ваксина, но в момента имам някакви генекологични проблеми. Някой знеа ли дали първо трябва ад се излекувам или мога да си я сложа още сега?

Jozy
03-12-2009, 16:59
а трябва ли да съм девствена за да има ефект от инжекцията?!смисъл майка ми са ми заяви че иска да ми направи а аз не съм девствена..може ли да не й казвам че съм правила секс и да си премълча..смисъл има ли някакви прегледи..?! :o мерси предварително :(

Мила, няма никакв значение дали си девствена или не. С тази ваксина могат да се ваксинират и по-възрастни жени.

siqnalili
03-13-2009, 09:49
Ето малко инфо по темата:

http://www.doctormalchev.com/subpages.php?id_sub=1
http://www.puls.bg/illnes/issue_106/
http://www.puls.bg/health/news/news_1682.html
http://www.health.bg/lang_bg/news.php?id=3967
http://zonazdrave.com/content/view/256/36/
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=335156

Katadoo
03-18-2009, 10:40
Може ли да помоля, ако някоя от вас се е ваксинирала, да ми пише едно ЛС? :) :oops:

flower123
03-19-2009, 13:14
Начин на заразяване
НРV се предават чрез вагинален, орален и анален секс, както и чрез директен кожен допир.

Здравейте!Първо искам да ви поздравя за полезната тема и изчерпателната информация,която сте дали!!И имам 1 въпрос,който бих искала да разясните - "както и чрез директен кожен допир" - допир на какво-на пръсти,на език?съществува ли вероятност девствено момиче да се зарази или никой не е застрахован?

Jozy
03-20-2009, 08:22
Може да се заразиш с HPV при орален секс, при допир кожа с кожа / гениталаната област / и пак да си останеш девствена. Абе, най-важното е да се ходи редовно на прегледи.

Иначе повече инфо има тук - http://www.beauty.bg/article24_36_527.html

flower123
03-20-2009, 11:13
благодаря за инфото :) само се чудя дали половината от девойките,които пишат в раздел секс,влизат и в този,защото на практика това означава,че доста момичета(дори на възраст 13-14 години може да са застрашени или да имат този проблем)това би означавало даже,че и така наречения "рак" може да се получи и ако например приятеля ти използва пръсти за да те задоволи например или аз нещо не съм разбрала ;) ?

siqnalili
03-20-2009, 12:33
напълно е възможно, ако приятелят ти използва пръсти, за да те задоволи, но преди това се е "пипал" вероятноста да се заразиш с HPV съществува. Затова най-сигурни са редовните посещения при гинеколог и най-вече ваксината.
Аз лично много се колебах дали да се ваксинирам и то основната причина беше в сумата. Но като се замисля тази "инвестиция" наистина си струва, все пак става дума за здравето и живота ми.
И пак ще кажа: МНОГО Е ВАЖНО ДА ХОДИМ РЕДОВНО НА ПРЕГЛЕД!

flower123
03-21-2009, 12:17
напълно е възможно, ако приятелят ти използва пръсти, за да те задоволи, но преди това се е "пипал" вероятноста да се заразиш с HPV съществува. Затова най-сигурни са редовните посещения при гинеколог и най-вече ваксината.
Аз лично много се колебах дали да се ваксинирам и то основната причина беше в сумата. Но като се замисля тази "инвестиция" наистина си струва, все пак става дума за здравето и живота ми.
И пак ще кажа: МНОГО Е ВАЖНО ДА ХОДИМ РЕДОВНО НА ПРЕГЛЕД!
за пореден път се убеждавам колко е добре човек да се информира по тези въпроси..и предполагам,че и хигиената(като миене на ръцете и т.н) оказва своето влияние,нали?;)

kalpazanka
03-21-2009, 12:26
Момичета, това, че сте се ваксинирали, не означава, че вече може да спрете да посещавате гинеколог! И един съвет- не спирайте да се интересувате по въпросите с имунитета след ваксиниране, защото срещнах мнения, че не се знае след приложението на ваксината в какъв период от време сте защитени.

bubka33
03-23-2009, 12:35
Поддържам мнението / с две ръце на калпазанка/, че въпреки ваксината трябва да се продължат профилактичните посещения при лекар. Относно имунитета след ваксинирането, до колкото знам първоначлно изграждаш висок имунитет, след около 5 години имунитета спада с известен процент, но пак е достатъчен, за да те предпазва. С две думи, първо придобиваш много висок, а после влиза в някакви нормални граници.

SwEeT_pAiN_F
04-05-2009, 16:20
Прочетох цялата тема и бих искала да си кажа мнението. Аз съм на 18 почти 19 което означава че на мен може и да не подейства. Ваксината е най-ефикасна на момичетата от 9-12 години. Тогава е най-добре да се постави. Да наистина има смъртни случаи от нея... доказани са!!! Говорила съм с мои приятели които са лекари извън България и те са много по-запознати от мен!
Мен и моето семейство не ни притеснява сумата, след като става въпрос за моето здраве, но след като разбрахме че има смъртни случаи и че все още се тества... честно казано аз не я поисках,майка ми каза "решиш ли че я искаш я купуваме веднага!". Но тя си знае че водя полов живот и заради това и двете сме вече на мнение че е по-добре да си ходя редовно на прегледи и цитонамазка и така пак ще съм сигурна.

Jozy
04-07-2009, 08:45
Прочетох цялата тема и бих искала да си кажа мнението. Аз съм на 18 почти 19 което означава че на мен може и да не подейства. Ваксината е най-ефикасна на момичетата от 9-12 години. Тогава е най-добре да се постави. Да наистина има смъртни случаи от нея... доказани са!!! Говорила съм с мои приятели които са лекари извън България и те са много по-запознати от мен!
Мен и моето семейство не ни притеснява сумата, след като става въпрос за моето здраве, но след като разбрахме че има смъртни случаи и че все още се тества... честно казано аз не я поисках,майка ми каза "решиш ли че я искаш я купуваме веднага!". Но тя си знае че водя полов живот и заради това и двете сме вече на мнение че е по-добре да си ходя редовно на прегледи и цитонамазка и така пак ще съм сигурна.


Аз също съм говорила с много специалисти по въпроса и мога да кажа, че не си права - няма подобни възрастови ограничения до 12 години и т.н. Какво означава,че ваксината още се тества. За да се пусне един продукт на пазара, фармацевтичната компания трябва да е минала през не знам колко си теста и да е хвърли милиарди евро, за да разработи лекарството. Има специални стандарти и етапи при разработването на медикаменти!!! Смъртни случай има от тази ваксина, колкото има и от аспирина :-D Интересно ми е от къде имаш подобна информация?

siqnalili
04-14-2009, 07:12
Току що прочетох една статия за цените на ваксините и злоупотребите, които лекарите правят с тях. Беше спомената и ваксината за рак на маточната шийка. Много се изненадах като прочетох, че ако си закупиш ваксината от аптеката тя струвала около 280 лв./ дозата/ , а ако отидеш при лекарят ти той щял да ти я продаде с около 100 лв. отгоре. Моята гинеколожка ми предложи ваксината / след като аз я разпитах/ и се оказа, че мога да ползвам едни талони за намаление и така и трите дози, които са ти нужни ти излизат около 500 лв. Така че, ако някои е решил да се ваксинира нека разпита гинеколога си.

mare6ka
04-14-2009, 13:27
Аз съм ваксинирана вече от няколко месеца и според мен здравето няма цена. Преди да се ваксинирам четох много за самата процедура,но никъде не съм прочела това за смъртните случаи. Самите ваксини ми излезнаха около 1200 лева и 3те, и наистина е по-добре да се купят от аптека ... Успех на всички,които ще се ваксинират :)

bubka33
04-17-2009, 12:23
Дълго време вече се опитвам да обясня, че няма понятие "експериментално лекарство пуснато на пазара". Нали наистина не смятате, че държава като Белгия например ще пусне на пазара лекарство, което не е с доказани резултати или още повече води до фатални последствия. Стигането на всяко лекарство до пазара е предшествано от 10 - 15 години изследвания и още 10 държавни инстанции. Много ме ядосва факта, че хора говорят оповавайки се на слухове без да се замислят за последствията ....

kalpazanka
04-18-2009, 07:38
Здравето няма цена
Хубаво де, но нали не си мислите, че като се ваксинирате, и вече сте застраховани от рак на маточната шийка?;) Първо не всеки ваксиниран развива имунитет и второ винаги има вероятност да развиете карцином и без да сте носители изобщо на HPV, а също я има вероятността някой от останалите типове, срещу които не сте ваксинирани, да предизвика рак! Ваксината не означава 100% гаранция!!! Задължението да ходите поне веднъж в годината на гинеколог и да си правите цитонамазка остава!!!!

siqnalili
04-22-2009, 13:26
така е, не трябва да се спира да се ходи на прегледи, редовно. Но със сигурност вероятността след като си се ваксинирал се свежда до минимум.

kalpazanka
04-22-2009, 15:22
Погледни на какво попаднах в лаборатория, която прави ДНК диагностика на вирусни инфекции: Човешки папилома вирус – високорискови типове (детекция и генотипиране на HPV: 16, 18,
31, 33, 35, 39, 45, 52, 56, 58, 59, 66 )
Ваксинирането покрива типовете, които съм отбелязала в червено. Сама си прави сметка до какъв минимум е сведен риска. И пак натъртвам- ваксинирането не води до развитие на имунитет у всички ваксинирани!

Jozy
04-29-2009, 11:48
Душо, за твоя информация само 16-ти и 18-ти тип са керцерогенни - водят до рак. А типовете папилонен вирус са стотици. Важното е да се предпазим от тези двата.

kalpazanka
05-03-2009, 13:32
Душо, за твоя информация само 16-ти и 18-ти тип са керцерогенни - водят до рак. А типовете папилонен вирус са стотици. Важното е да се предпазим от тези двата.

Душо, не си си направила труда да прочетеш цялата тема, нали?

Jozy
05-20-2009, 13:01
Душо, за твоя информация само 16-ти и 18-ти тип са керцерогенни - водят до рак. А типовете папилонен вирус са стотици. Важното е да се предпазим от тези двата.

Душо, не си си направила труда да прочетеш цялата тема, нали?

Баш цялата я прочетох. Я пак? Което не е вярно, просто не е вярно, тъй че peace.

kalpazanka
05-22-2009, 15:36
С тези два типа се свързва появата на 70 % от случаите с рак на маточната шийка
Първа страница, първи пост, втора статия. Останалите 30 процента познай кой ги запълва. И познай каква е гаранцията, че нито един от вирусите, влизащи в графата "30%" няма да мутира и няма да бъде новият основен причинител на рак. Което си е така, така си е.
П. С. Пише се канцерогенен.
Peace.

siqnalili
05-28-2009, 14:00
Аз също знам, че само два от 4-те типа са опасни

siqnalili
05-28-2009, 14:02
Има ли някой който се е ваксинирал с Церварикс? Аз от кога се каня да го направя и само отлагам :(

kalpazanka
05-31-2009, 14:02
Аз много исках да се ваксинирам /бях 12ти клас, когато ваксината излезе на пазара/, обаче ме спира единствено това, че ваксината е пусната на пазара в четвърти стадий от клиничното изпитване. Няма данни /а и няма как да има/ за неблагоприятните й ефекти, които ще се проявят след 20-30-40-50 години в имунизираните. А и не отпада профилактиката, не е сигурно дали конкретният организъм ще изработи имунитет... общо взето много неизвестни и няма 100% гаранция.

Marchelina
06-01-2009, 09:57
Хм ... след 20-30-40-50 години науката толкова ще е напреднала, че не ми се говори. Бегай, по-добре 70 % защита (ама 100 срещу 16 и 18 тип), отколкото да си ходя на цитонамазки като ненормалните и да се моля всеки път ... сега ходя веднъж годишно и съм доста по-спокойна от колежките в курса, които вече се и конизират! Смятай, на 21-22-23 години ... като им казвам, че съм се ваксинирала или не знаят за кво става въпрос, или ми казват, че струвало цифра пари.

Супер много се дразня на такива изказвания кое в какъв стадий е и колко е страшно и опасно и прочее ... се едно тия работи се разработват, та да морят народа, баси. Утре, ако ме блъсне рейс, да знаете, че е от ваксината! ](*,)

kalpazanka
06-01-2009, 16:56
Ваксината не отменя профилактиката/т. е. цитонамазката/. Това се опитвам да ви го набия в главите вече доста време. Все пак всеки решава за себе си. Темата е за тези, които искат да са информирани подобаващо, преди да направят тази крачка. А и това, че колежките ти вече се конизират, ми звучи пресилено. И аз съм студентка, но не забелязвам колежките ми едва ли не да са на смъртен одър. Явно зависи и от средата, в която попадаш. ;)

Marchelina
06-02-2009, 05:19
Ваксината не отменя профилактиката/т. е. цитонамазката/. Това се опитвам да ви го набия в главите вече доста време. Все пак всеки решава за себе си. Темата е за тези, които искат да са информирани подобаващо, преди да направят тази крачка. А и това, че колежките ти вече се конизират, ми звучи пресилено. И аз съм студентка, но не забелязвам колежките ми едва ли не да са на смъртен одър. Явно зависи и от средата, в която попадаш. ;)

В първата част -с профилактиката съм ОК!
Да ти кажа, средата е повече от добра, ама не можеш май да разбереш нещо елементарно - момичетата са незаинтересовани и си мислят, че "на мен не може да се случи". Техните гинеколози им горят ранички по три пъти (Бога ми, имам такива колежки, таман две), правят конизации по два пъти (таман три бройки), щото "не било изрязано до чисто" първия път ... а "обикновени" кондиломи, течения, гъбки и прочее не искам да коментирам - те се смятат за нещо нормално (едва ли не) ... ;) И не ти говоря за момичета без възможности и образование! :) А средата ... май не е толкова определяща за сексуалната култура сред 20-годишните! Каквото и да ми говориш! Просто други неща ги интересуват, бе ... незнам какво учиш, но моите наблюдения са, че това няма никакво значение! Важното е дали в семейството някой те е научил, че здравето значи МНОГО, а профилактиката е основополагаща! Не е нормално да ходиш да ти горят раничка, все едно отиваш на козметик, нали се сещаш? ;)

scanadal
06-19-2009, 18:13
Днес ми поставиха ваксината Silgard :)

batkodoki
06-19-2009, 19:21
Ваксината не отменя профилактиката/т. е. цитонамазката/. Това се опитвам да ви го набия в главите вече доста време. Все пак всеки решава за себе си. Темата е за тези, които искат да са информирани подобаващо, преди да направят тази крачка. А и това, че колежките ти вече се конизират, ми звучи пресилено. И аз съм студентка, но не забелязвам колежките ми едва ли не да са на смъртен одър. Явно зависи и от средата, в която попадаш. ;)

В първата част -с профилактиката съм ОК!
Да ти кажа, средата е повече от добра, ама не можеш май да разбереш нещо елементарно - момичетата са незаинтересовани и си мислят, че "на мен не може да се случи". Техните гинеколози им горят ранички по три пъти (Бога ми, имам такива колежки, таман две), правят конизации по два пъти (таман три бройки), щото "не било изрязано до чисто" първия път ... а "обикновени" кондиломи, течения, гъбки и прочее не искам да коментирам - те се смятат за нещо нормално (едва ли не) ... ;) И не ти говоря за момичета без възможности и образование! :) А средата ... май не е толкова определяща за сексуалната култура сред 20-годишните! Каквото и да ми говориш! Просто други неща ги интересуват, бе ... незнам какво учиш, но моите наблюдения са, че това няма никакво значение! Важното е дали в семейството някой те е научил, че здравето значи МНОГО, а профилактиката е основополагаща! Не е нормално да ходиш да ти горят раничка, все едно отиваш на козметик, нали се сещаш? ;)

Моме - нищо не си разбрала! :)

В диспозитивната част съм абс съгласен с теб!

В мотивационната - не! :)
Точно "Семейството" в днешният му вид и форма е извор на манталитета, който се опитваш да громиш, ползвайки като абсолютен аргумент - нещо което отдавна вече го няма - Авторитарността на същото това "Семейство".

Titirito
07-12-2009, 21:46
Изчетох цялата тема от кора до кора и мисля, че все пак редовните посещения при гинеколог + цитонамазка са по-добрият вариант. Мама ме навиваше за ваксина, ма сега като се замисля - ваксина не значи да не си правиш цитонамазка и да не ходиш на профилактични прегледи, така че в крайна сметка тя нищо не променя...

bubka33
07-14-2009, 13:02
Променя, променя, не си права. Има случай, когато и цитонамазката не хваща болестта навреме, а да не говорим за професионализма / некъдърността на лекарите /. Разбира се не отричам профилактиката даже напротив, но ваксината дава гарантирана защита:)

siqnalili
07-29-2009, 12:38
Няма никаква гаранция, че при профилактичните цитонамазки се хваща всичко. Да пази господ от некадърни лекари. Въпреки това със и без ваксина те са задължителни.

pandaMASSACRE
08-08-2009, 21:30
добре само дето не разбрах от годините ли се появява раничка на шийката, защото лекарката ми ми каза че имам ама нищо не ми обясни. На никого не съм казала защото ме е страх майка ми да не разбере за някой раоти защото сиг смята,че човек трябва да е девствен докато не умре. Сега трябва да отида на цитонамазка, а и имам проблеми и с цикъла и кръв за хормони ще ми взимат. абе отвсякъде съм се нарисувала и много ме е страх. :-#

kalpazanka
08-13-2009, 12:02
добре само дето не разбрах от годините ли се появява раничка на шийката, защото лекарката ми ми каза че имам ама нищо не ми обясни. На никого не съм казала защото ме е страх майка ми да не разбере за някой раоти защото сиг смята,че човек трябва да е девствен докато не умре. Сега трябва да отида на цитонамазка, а и имам проблеми и с цикъла и кръв за хормони ще ми взимат. абе отвсякъде съм се нарисувала и много ме е страх. :-#
Не се появява от годините. Доста материали съм изчела по темата и всичко се свежда до това, че причината е нивото на естрогените. Опасното е не това, че самата раничка е признак на рак, а това, че точно на границата на раничката и околната тъкан вероятността за възникване на раков процес е по-голяма. Безразборното горене на ранички също не се препоръчва, защото границата на епитела се премества по-нагоре /и респективно по-навътре/ в маточната кухина, което прави по-нататъшният скрининг за предраково състояние по-труден. На колко години си?Няма никаква гаранция, че при профилактичните цитонамазки се хваща всичко. Да пази господ от некадърни лекари. Въпреки това със и без ваксина те са задължителни.
Не си права да хвърляш кал по лекарското съсловие при положение че не си наясно на какви статистически критерии трябва да отговаря дадено изследване, за да бъде въведено в практиката като скрининг!

batkodoki
08-13-2009, 12:48
добре само дето не разбрах от годините ли се появява раничка на шийката, защото лекарката ми ми каза че имам ама нищо не ми обясни. На никого не съм казала защото ме е страх майка ми да не разбере за някой раоти защото сиг смята,че човек трябва да е девствен докато не умре. Сега трябва да отида на цитонамазка, а и имам проблеми и с цикъла и кръв за хормони ще ми взимат. абе отвсякъде съм се нарисувала и много ме е страх. :-#
Не се появява от годините. Доста материали съм изчела по темата и всичко се свежда до това, че причината е нивото на естрогените. Опасното е не това, че самата раничка е признак на рак, а това, че точно на границата на раничката и околната тъкан вероятността за възникване на раков процес е по-голяма. Безразборното горене на ранички също не се препоръчва, защото границата на епитела се премества по-нагоре /и респективно по-навътре/ в маточната кухина, което прави по-нататъшният скрининг за предраково състояние по-труден. На колко години си?Няма никаква гаранция, че при профилактичните цитонамазки се хваща всичко. Да пази господ от некадърни лекари. Въпреки това със и без ваксина те са задължителни.
Не си права да хвърляш кал по лекарското съсловие при положение че не си наясно на какви статистически критерии трябва да отговаря дадено изследване, за да бъде въведено в практиката като скрининг!

в пъравта част е вярно по принцип!

втората няма смисъл от коментар, ако че вярно представя настоящата картина в момента!

добре би било преди да се впуснем в безпочвена защита на "съсловието" кротко да напомним, че девствността е добродетел!

- нали сама се сещаш, че това са безсмислени високопарни думи нямащи контакт с реалният жив живот!

pandaMASSACRE
08-13-2009, 18:20
на 17 съм
и да девствеността е добродетел...
:/

kalpazanka
09-01-2009, 10:49
Ъпдейт от puls.bg- цялата статия тук: http://www.puls.bg/illnes/issue_106/part_1.html
Автор: д-р Петров, З.
Редактор: д-р Ташков, К.

10. Можем ли да предотвратим развитието на рак на цервикса?
Има два достатъчно сигурни начина за превенция на цервикалния рак:

предпазване от инфекция с човешки папилома вирус,
редовно изготвяне на ПАП цитонамазки за ранно откриване на предраковите и ракови състояния.
С оглед намаляване риска, жените трябва да провеждат безопасно полово общуване, да избягват "промискуитетни" партньори и винаги да ползват кондоми. Важен момент е и спирането на цигарите.

Извършването на ПАП тест се препоръчва да става всяка година при:

жени над 35г.
сексуално активни жени и при жени прекарали инфекция с ЧПВ
жени ползващи орални контрацептиви
провеждали лечение за рак на цервикса
с анамнеза за ДЕС

Jozy
10-12-2009, 11:24
Моят гинеколог редовно ми взима проба за ПАП. Преди години ми бяла открили ПАП III и се наложи да ми правят нещо като операция, за да не се стигне до рак на маточната шийка. :( Затова и ще се ваксинирам, докато е време.

siqnalili
11-02-2009, 10:14
Мдааа, и аз съм за ваксината. Много по-спокоен е човек. Естествено това не означава, че не трябва да се ходи на прегледи след това.

DevilLoveAngel
12-06-2009, 11:42
Aз специално съм ваксинирана-третата ваксина ще си я бия след 4мес май.Смятам,че е по-добре всяка жена да се ваксинира,но лошото е,че иглите са прекалено скъпи-ваксината,с която съм аз,(понеже има на различни фирми)е 300лв едната.В Гърция например момичетата до 13-14 год. възраст се ваксинират задължително,като лекарството се заплаща от държавата-все едно ваксините против туберколоза и т.н. тук.

kalpazanka
12-30-2009, 18:55
http://www.zateb.info/news/12
За теб и тези, които обичаш”
Аз жената | 2008-04-09

„За теб и тези, които обичаш”
Стартира Национална кампания срещу рака на маточната шийка, популярни жени, представители на редица организации и медии заедно дадоха началото на най-голямата фотопетиция в борбата срещу коварната болест.

Жени Адърска – председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), управляващият директор на модна агенция XGround Вера Тинкова, топ моделът на XGround Диляна Попова, Таня Жоакимсман – председател на Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”, певицата Белослава, доц. Никола Василев, председател на Българската асоциация по онкогинекология (БАОГ), представители на City Center Sofia, на ГлаксоСмитКлайн, на Зонта България, както и десетки представители на медиите дадоха началото на Национална кампания срещу рака на маточната шийка “За теб и тези, които обичаш” в мол City Center Sofia днес. Кампанията, провеждана по инициатива на ГлаксоСмитКлайн, стартира с откриването на най-голямата фотопетиция в подкрепа на превенцията. Ръка за ръка популярните дами и присъстващи представители на медиите застанаха пред обектива на Велислава Каймаканова, като дадоха своя пример и направиха първите снимки за фотопетицията.
реклама

Всяка българка може да застане зад каузата за борба с рака на маточната шийка, като се включи във фотопетицията. За целта е нужно да изпрати своя снимка на интернет страницата на кампанията www.zateb.info. На този сайт освен да изразят своята подкрепа към инициативата, всички жени могат да намерят обширна и задълбочена информация по въпросите, свързани със заболяването, диагностицирането му и начините за превенция и продължителна защита. Информацията е под редакцията на доц. Никола Василев, председател на БАОГ (Българска асоциация по онкогинекология).

“Всяка жена трябва да знае, че своевременно диагностициран ракът на маточната шийка (РМШ) е лечим. Съществуват и начини за дълготрайно предпазване – съчетанието профилактични прегледи и ваксинация осигурява възможно най-ефективна защита срещу този вид рак. Всяка жена може да се предпази от РМШ, независимо дали е на 18 или на 48 години. За целта трябва да се консултира редовно със своя лекар”, заяви доц. Никола Василев.

“За мен лично ще бъде успех, ако всеки ден поне една жена чува нашето послание и отива на гинекологичен преглед. С това вярвам, че ще създадем култура у българката да си прави чести профилактични прегледи и да залага на дълготрайната защита, защото ракът на маточната шийка е едно от малкото онкологични заболявания, което практически можем да предотвратим”, каза Жени Адърска, председател на АПОЗ (Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания).

“Заболяването рак на маточната шийка е проблем не само на жената, това е проблем на цялото семейство. Нека дадем шанс на повече българки да бъдат обичани майки и да се радват на децата и семейството си, като посредством тази кампания направим така, че всяка българка да бъде информирана за заболяването рак на маточната шийка и й помогнем да избере начин за предпазване от него.”, сподели Таня Жоакимсман, председател на Сдружение “Настоящи и бъдещи майки”.

“Работещата жена е подложена на стрес поради напрегнатото си ежедневие, професионалното си развитие, плановете за бъдещето. Понякога счита, че прави достатъчно за здравето си и външния си вид като спортува, храни се здравословно и посещава салони за красота, но пренебрегва едно от най-важните неща – профилактичните прегледи. Ето защо задачата, пред която сме поставени е да помогнем жените да бъдат още по-отговорни към себе си – не като задължение, а като част от своето ежедневие”, заяви Вера Тинкова, управляващ директор на модна агенция XGround.

“Всяка жена се стреми да бъде красива, но красотата не е само външна. Ние трябва да притежаваме много други качества, но и да имаме силата и възможността да ги покажем. Ето защо трябва да се грижим за здравето си, за да имаме дълги години тази възможност”, допълни Диляна Попова, топ модел на модна агенция XGround.

“Много е важно всяка българка да осъзнае, че е изложена на риск от рак на маточната шийка. За да бъде животът на всяка от нас пълноценен, трябва да се грижим за самите себе си и да не подценяваме този риск. Първите стъпки, които трябва да направим, са да научим повече за заболяването, да бъдем активни и да говорим със своите лекари. Време е да осъзнаем, че нашето бездействие спрямо здравето ни и последствията от това се отразяват както на нас самите, така и на близките ни и хората, които обичаме.”, обобщиха идеята на кампанията организаторите от ГлаксоСмитКлайн по време на събитието.

На интернет страницата www.zateb.info вече тече фотопетиция в подкрепа на борбата с рака на маточната шийка. На специално пикселизирано цвете, символ на кампанията, желаещите да се включат могат да изпращат свои портретни снимки. През месец октомври, когато квадратчетата на цветето се запълнят, организаторите ще представят най-голямата композитна снимка в България, направена в подкрепа на инициативата.

350 жени станаха лица на кампанията “За теб и тези, които обичаш”

Списък на кабинетите, в които можете да си направите профилактичен преглед и да се консултирате БЕЗПЛАТНО

СОФИЯ

Д-р Валентин Кирилов Иванов, МЦ „Света Петка”, ул. „Стефан Тошев” №15

раб.време: 14:30-17:30 часа, тел: 0895 77 07 15 - рецепция, личен мобилен: 0888 40 61 29

Записване през целия ден


СОФИЯ

Д-р Владимир Петров Каменов, МЦ „Д-р И.С.Грийнберг”, бул. „Александър Малинов” №80

раб.време: 9:00-15:00 часа, рецепция: 974 48 16, рецепция: 0898 77 68 24, личен мобилен: 0898 77 68 12


СОФИЯ

Д-р Светлана Христова Лекова, МЦ „Один-мед”, ул. „Гладстон” №55

раб.време: 14:00-18:00 часа, мобилен: 0888 72 07 09


СОФИЯ

Д-р Николай Костадинов Николов, срещу ЦУМ и по диагонал на хотел „Шератон”, ул. „Трапезица” безистен 4

тел: 02 9888001, мобилен тел: 0888314236, e-mail: evavitalis@yahoo.com


СОФИЯ

Д-р Емилия Пантева, ул."Георги Бенковски "№55

18.01.2010 г.от 12:00-16:00 часа


СОФИЯ

Д-р Аделина Чолакова, ул.”Георги Софийски” 14-20
ВАРНА

Майчин дом, ул. „Мир" 1, раб.време: 9:00-18:00 часа, тел: 052 33 20 00


СТАРА ЗАГОРА

Д-р Калина Пиперкова, Частна болница и медицински, център Свети Иван Рилски – каб.17, ул.Патриарх Евтимий 84

раб.време: 13.00–14.00 часа


БУРГАС

Д-р Aделина Тодорова Гавазова, МЦ II комплекс Славейков, до IX ОДЗ – каб.18

раб.време: понеделник до петък, 9.00 – 12.00 часа


ПЛОВДИВ

Д-р Ели Илиева, ул.”Волга” 47А, тел: 032/644-270

раб.време: 25-26. Януари от 14:00-18:00 часа, 27 и 29 - 08:00-12:00 часа


ПЛОВДИВ

Д-р Христина Неикова Кръшкова - 2ДКЦ, ет.4, тел: 032/605-808 и 032/605-803

раб.време: Понеделник-Четвъртък от 12:00-18:00 часа и Петък 08:00-14:00 часа


ПЛОВДИВ

Д-р Мария Николова Николова-Милова, ул. "Петко Юрданов Тодоров" 7

тел: 0888 586 872, раб.време: всеки ден от 15:00-18:00 часа

kalpazanka
01-11-2010, 14:25
Дами, предоставям ви линк към запис от предаването "Денят е прекрасен" от днес 11.01. Темата е РМШ.
http://btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=209&video_id=25304

kalpazanka
01-25-2010, 16:34
Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)

Шийката на матката е най-долната и стегната част на матката. Матката е мускулен орган, който се намира в малкия таз при жените. Формата й наподобява обърната круша. Дъното на матката е най-горната нейна част, следва корпусът и шийката.
Матката осигурява условия за развитие на оплодена яйцеклетка и износване на плода до раждането.

Маточната шийка съединява тялото на матката с влагалището – родилния канал.

Ракът на шийката на матката се развива от епителната тъкан, която я покрива. Ред фактори влияят на нормалните здрави епителни клетки, които се изменят и израждат в предракови. В последствие се развива туморното заболяване.

Различават се два основни типа рак на шийката на матката:

* плоскоклетъчен рак, който се диагностицира в 80-90 % от случаите и
* аденокарцином, в останалите, предимно при по-младите жени до 30 години.


Има случаи, в които се наблюдават смесени карциноми, откриват се особености и на плоскоклетъчния и на аденокарцинома.

Диагностиката на рака на шийката на матката и на предраковите състояния се извършва чрез изследване със специален микроскоп, колпоскоп - колпоскопия.

Предраковият стадий продължава няколко години, но има и изключения, в които се развива за десетина месеца.
При повечето жени предраковите клетки изчезват без лечение, но единствено лечението гарантира предотвратяване на раково заболяване.


Честота на заболяването
Ракът на маточната шийка възниква на средна възраст, 35-55 години. Рядко се диагностицира при жени по-млади от 20 години. В 20 % от случаите ракът се проявява след 65-годишна възраст.
През последното десетилетие се наблюдава тенденция на спад на смъртността от рак на маточната шийка с 2 %, което се обяснява с ранното откриване на заболяването.


Рискови фактори
Рисковите фактори налагат профилактика на рака на маточната шийка и съответно на ранната му диагностика и лечение.


*

Човешки папилома вирус. Предава се по полов път и е най-опасният фактор за риск от развитие на рак на маточната шийка. Нормалните епителни клетки, които покриват маточната шийка отделят специфични вещества, които подтискат развитието на ракови клетки. Папилома вирусите обаче синтезират два белтъка Е 6 и Е 7, които изменят тези вещества. Не при всички жени, носители на папилома се развива рак, което означава, че има и друга причина за развитието му, освен наличието на вируса, която все още не е изяснена.

Групата на папилома вирусите се състои от над 100 типа, които могат да доведат до развитие на папиломи. При някои от типовете има вероятност от развитие на рак на маточната шийка - HPV16, HPV18, HPV31, HPV33, HPV45 и др. Повече от половината случаи на рак са предизвикани от HPV16 и HPV18.

Останалите типове водят до образуване на брадавици на различни части на лицето и тялото – длани, стъпала, устни, език, както и на половите органи и около ануса. Тези типове рядко се асоциират с рака на маточната шийка и се отнасят към нискорисковата група.

Дори и да причинят поява на плоски папиломи (брадавици) на маточната шийка във влагалището, те не водят до оплаквания и развитие на рак. Опасни са плоските папиломи, причинени от високорисковата група вируси.

Медицината все още не разполага с метод за лечение на инфекцията от папилома вируси, но се справя успешно с лечението на папиломите, което и предотвратява развитието на раковото заболяването.

Смята се, че презервативите не предпазват от заразяване, но тяхното използване значително намалява риска от него.


източник http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html

kalpazanka
01-25-2010, 16:37
Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)

Хламидия. Хламидията е относително често срещан микроорганизъм, който нанася трайни вреди на женската репродуктивна система. Предава се по полов път. Както инфекцията с папилома вируси, така и тази с хламидия може да премине безсимптомно. Наличието им се установява чрез лабораторно изследване на секрет от маточната шийка. Хламидията увеличава риска от развитие на рак на маточната шийка при среща с папилома вирусите.

Противозачатъчни таблетки. Продължителният прием на противозачатъчните таблетки, над 5 години, повишава риска от развитие на рак на маточната шийка. При прием в продължение на 10 и повече години рискът скача 4 пъти.

Наследственост. Рискът е повишен при наличие на случаи на заболяване от рак на маточната шийка в семейството (майка, сестра).

Слаба имунна система. Една от основните функции на имунната система е да унищожава образувалите се в организма ракови клетки. Неправилното хранене, недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци отслабват естествената защита на организма, включително и към променените собствени клетки. Опасни са както оскъдното хранене, така и системното прехранване с нездравословни храни. Рискови фактори са и хронични и ендокринни заболявания, затлъстяване, диабет и др.

Тютюнопушене. При пушенето се образуват канцерогенни вещества, които увреждат ДНК на клетките и на маточната шийка. Пушачките два пъти по-често са засегнати от заболяването. Канцерогените, които се поемат с цигарения дим чрез кръвопотока се разпространяват в организма. При изследване са открити и в лигавицата на маточната шийка. Попаднали там те увреждат клетките на маточната шийка, което може да доведе до нежелани процеси.


Как може да се предотврати ракът на маточната шийка?
Два са начините. Чрез профилактика на предраковите състояния и тяхното навременно откриване и лечението, преди да се превърнат в раково заболяване.


Профилактиката

* Избягване на рисковите фактори: предпазване от заразяване с папилома вируси – избягване на случайни сексуални контакти, включително и във възрастта на пубертета, ограничаване на сексуалните партньори, включително избягване на сексуални контакти с партньор, който води безразборен полов живот. Имайте предвид, че презервативът не може да защити напълно от заразяване с папилома вируси, тъй като те могат да се предадат при контакт с кожата. Симптомите могат да се появят години след заразяването.

* Навременно откриване на наличието на папилома вируси и предракови състояния. Предприемане на адекватно лечение срещу раково заболяване.Препоръки за ранно откриване на рака на маточната шийка
Специализираните прегледи и изследвания за профилактика на рака на маточната шийка започват 3 години след началото на половия живот или с навършването на 21-годишна възраст. Скринингът се прави всяка година.

Жените с папилома вирус, слаба имунна система след трансплантация, химио- или лъчетератия, продължителен прием на хормонални таблетки не бива да прокускат преглед.


Не е достатъчно да се направи само гинекологичен преглед на маточната шийка. Необходимо е изследване на цитонамазка. Материал за изследване се взима преди началото на прегледа на органите в малкия таз, в първите чисти дни след края на менструалното кървене.

Колпоскопията е директен оглед на тъканите, покриващи маточната шийка с колпоскоп за откриване на изменени участъци.

Биопсия се извършва при откриване на съмнителни участъци.


Лечение
При определянето на метод за лечение на предраковото изменение се взима предвид обхвата му. Отчита се и мястото му, тип рак, възраст на пациентката, общо здравословно състояние и желание за потомство.

източник http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html

kalpazanka
03-20-2010, 09:14
Нова кампания за профилактика на рака на маточната шийка ще се проведе в София и Варна в дните между Цветница и Великден.
От 29 март до 2 април жените ще могат да се изследват за човешкия папилома вирус, който е причинител на злокачественото заболяване. В рамките на кампанията цената на теста за откриване на вируса ще бъде с 10 процента по-ниска от стандартната му стойност.
Прегледите ще се извършват след предварително записване в:
София
ДКЦ "Токуда"- тел. 02/403 49 81
Медицински център "Асцендент"- тел. 02/983 94 94
Медицински център "Вяра, Надежда и Любов" (в сградата на Първа САГБАЛ Св София)- тел. 02/822 35 17
Медицински център "Св. Петка" (в сградата на ДКЦ 20)- тел. 02/ 856 68 79
Варна
ДКЦ 1 "Св. Клементина" тел. 052/603 802, в. 305

goldharz
04-26-2010, 10:32
Прочетох в по-горни мнения , че можело да правиш секс стига да е с презерватив и нямало да се заразиш , което е пълна глупост! Презервативът не гарантира защита от заразяване с HPV.
И още нещо, жени на възраст от 10-55 години могат да си направят ваксинация.
Информацията я имам от www.cervarix.bg

kalpazanka
04-30-2010, 16:28
Прочетох в по-горни мнения , че можело да правиш секс стига да е с презерватив и нямало да се заразиш , което е пълна глупост! Презервативът не гарантира защита от заразяване с HPV.
Явно си прочела само първия пост. ;) Все пак предпочитам да не редактирам, а да добавям новата информация в отделни постинги.
Пуснато на: Пон Яну 25, 2010 7:34 pm

Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)

Смята се, че презервативите не предпазват от заразяване, но тяхното използване значително намалява риска от него.

glamourreye
03-17-2011, 23:43
Според мен всеки трябва да си я направи..! Амаа нали сме България и трябва и да плащаме .. :? Както и да е, този въпрос си го знаем. Аз живея в Англия и като ходих на училище беше задължителна и напълно безплатна. Дори я правеха в училището .. нямаше нужда и да се разкарвам. Беше си нормална, на три дозички в ръката горе се бие (имаше такъв въпрос назад :) ) дори и не боли.. поне при мен, не! То доста се дължи на човека който ти я бие според мен.. Малко неприятно е обаче, че след това ти се схваща цялата ръка за няколко часа и след това самия мускул те боли околко ден-два. Но не е чак толкова гадно, първата доза ти е некомфортно, но с другите вече си свикнал и няма откакво да се страхувате! :) И пак казвам всичко това стана в Англия, но се съмнявам болките да са по-различни. Общо взето нормална ваксина с мааалко повече схващане! :)

glamourreye
03-17-2011, 23:45
Забравих да вметна, че трябва да сте си хапнали добре преди ваксината иначе ви става лошо! (личен опит..) :-o :)

pressyxx
05-22-2011, 18:00
Прочетох много обстойно цялата тема. Интересувам се, защото майка ми държи ваксината да ми бъде сложена, но каза аз да взема решението. Както вече казах - прочетох всичко и много неща ми се изясниха. Всико добре, но единственото нещо, което не разбрах са страничните ефекти. Прочетох за схващанията, неудобствата и минималната болка, както и за смъртните случаи, които и аз мисля, че се равняват на тези от аспирин, но фактът, че има случай на хронични заболявания, стомашно-чревни проблеми и отслабване на мускулната и съединителната тъкан ме притесни. Искам да попитам каква е вероятността от такива проблеми и от усложнения като цяло. Предварително благодаря ! :)

Vivid
07-16-2011, 18:26
Амаа нали сме България и трябва и да плащаме .. :? Както и да е, този въпрос си го знаем. Аз живея в Англия и като ходих на училище беше задължителна и напълно безплатна.

И в моето училище идваха представители и предлагаха ваксината безплатно. (казвам предлагаха, защото не е задължителна)

Аз не бих си направила такава ваксина - Много ми е съмнителна.
А и мисля, че полови контакти само с доверен партньор, с предпазни средства, и редовни гинекологични прегледи са, ако не напълно превантивни, то достатъчни за да се овладее болестта навреме.Презервативът е едно от средствата, които намаляват значително възможността за заразяване с бактериални и гъбични инфекции – гонорея, хламидиална полово-предавана инфекция, трихомоназа, микоплазмена инфекция, кандида и др. Използването на презерватив не предпазва напълно от възможността за инфектиране с генитален херпес, човешки папиломен вирус и сифилис.

А ваксината предпазва от..? HPV.

P.S.: Не си струва рискът от хормонален дисбаланс, пълно прецакване на организма и дори смърт заради някакъв си предотвратим ЧПВ.

kalpazanka
07-17-2011, 12:25
Лепнеш ли го, обаче, трябва да трошиш пари за имуностимулатори и криодеструкция. Няма гаранция от това, че си с един партньор. Ако той го е лепнал от предна и вирусът е потиснат, това не означава, че ти няма да "пропищиш". Плюс това с презерватива не му покриваш цялата телесна повърхност.

DisappointedDreamer
02-26-2012, 12:36
Съжалявам, че пиша в такава стара тема, ама имам въпрос.

Където живея ваксината против маточната шийка наскоро я направиха безплатна за момичета родени в периода 93-99. Майка ми, която не живее с мен, е против аз да се ваксинирам, тъй като не мисли, че ваксината е изпитана, мисли че може да ми повлия негативно и т.н.

Да ви попитам вас момичета, вие ваксинирани ли сте? Ако да, защо? А, ако не, защо не? Мерси предварително 8-)

kalpazanka
03-10-2012, 05:42
^Не съм се ваксинирала, защото първо не съм в таргетната група и второ- това не ми отменя цитонамазката и треперенето.

NomNomNom
03-10-2012, 08:45
Не.
Майката на приятеля ми каза, че каквото съм могла да събера - съм го събрала вече :D:D

cyclops
06-22-2012, 09:32
Едно интересно предаване в "На кафе" с Гала по темата за рак на шийката на матката. Участник е д-р- Карагьозов. Наистина съветвам да се види :) http://play.novatv.bg/play/263811/

Hayashi
06-22-2012, 10:07
Аз много се чудех дали да се ваксинирам. Майка ми ме попита дали искам.
Но в последствие реших, че няма смисъл.
Мисля че още не е късно де, но за момента нямам планове да се ваксинирам.

cyclops
06-22-2012, 12:36
Доста съм изчела относно тази ваксина, но аз самата не можах да стигна до някаква крайно мнение за нея. Във въпросното предаване се говори за нея към края. Самият д-р- Карагзово твърди, че е сложил на дъщеря си такава ваксина, но знам ли... :)

sambadance94
07-15-2012, 18:30
За тази ваксина съм чувала много негативни мнения, имало починали жени..

ivetmanova
07-21-2012, 19:01
може би тук не му е мястото за това,но някъде чета че като ти дойде за пръв път трябва да отидеш на гинеколог на мен ми дойде септември 2011 и бях на 12 мисля,че ми е рано за гинеколог а вече съм на 13 не обичам да ме пипат или нещо от сорта дори не искам и да ме гледат..а това за рака на мат. шийка майка ми беше взела някаква рекламка на cereveks ли незнам точно как се казва :D и ми каза че и двете ще си направим малко ме е страх от игли но ако е за здравето ми няма какво да направя..и много ви моля да ми отговорите на въпроса кога трябва да ходя на гинеколог :)

kalpazanka
07-25-2012, 07:56
^Церварикс.

Иначе на гинеколог се ходи след започването на полов живот или 3 години след настъпването на менструация- зависи кое събитие ще настъпи по-рано.

elinanacheva
08-31-2012, 15:53
(nqmam kirilica) Tazi vaksina v Ispaniq ni q biqt ZADALJITELNO na 14 godini (bezplatno, ina4e e okolo 200evro). 3 dozi, vsqka edna v razli4en mesec. V BG taka li e? Biqt li vi vaksinata na 14 ili kogato i da e ?

Violenza
08-31-2012, 16:21
(nqmam kirilica) Tazi vaksina v Ispaniq ni q biqt ZADALJITELNO na 14 godini (bezplatno, ina4e e okolo 200evro). 3 dozi, vsqka edna v razli4en mesec. V BG taka li e? Biqt li vi vaksinata na 14 ili kogato i da e ?
В България си е платена и си я биеш по желание. Слагат ги и на доста по-големи от 14, но е препоръчително момичето да е девствено.

kalpazanka
09-01-2012, 13:44
Вече дори се поставя и на жени, но след изследване за носителство и типизация.

MimsPLD
09-05-2012, 09:22
На 14 годишна възраст ми ги биха (3 дози) и съм жива и здрава след тези 3,4 години...

milcheto
11-07-2012, 09:20
добре, ами на жени над 25 години може ли да се слага ???

rubby179
11-08-2012, 14:53
Поставя се на всяко живо същество то женски пол над 9 годишна възраст.

milcheto
11-08-2012, 23:25
Поставя се на всяко живо същество то женски пол над 9 годишна възраст.

ок, благодаря за отговора

meche95
11-30-2012, 20:08
Не успях да прочета всички коментари и ако повтарям някой се извинявам...Бях решила да си я слагам тази ваксина,ноо изведнъж масово започнаха негативните коментари срещу нея...Лекари коментираха,че има много странични ефекти...Понеже една позната работи в "Токуда" се допитах и до нея и там голяма част от гениколожките НЕ я препоръчват...

phoeniX_boy_BG
12-14-2012, 20:58
http://www.vbox7.com/play:f3c8208a16

Гледайте! Ето това причинява ваксината.

rubby179
12-17-2012, 07:46
http://www.vbox7.com/play:f3c8208a16

Гледайте! Ето това причинява ваксината.

Наистина изглежда страшно!

tania.kirova
02-12-2013, 11:27
Глупости! :D Препоръчвам на всички да си направят ваксината, на мене ми я направиха на 13-14, тя е на дози а те са 3 и съм в перфектно състояние! Може би просто малко повечеко боли като ти я бият, бие се в ръката, и не е болка за умиране.

Surgeon
03-30-2013, 20:21
Аз да ви кажа, тва нещо не си го слагайте, на повечето места по света тази ваксина е забранена но не и тук, като цяло ваксината предпазва от 2-3 хпв-та хюман папилом вирус - човешки папиломен вирус, а не от всички, забранена е защото има смъртни случаи, ако беше много от ползва колегата гинеколог щеше да сложи на дъщеря си :)

scrooper
06-07-2013, 19:21
http://www.vbox7.com/play:f3c8208a16

Гледайте! Ето това причинява ваксината.

Много ясно! Рисковано е да си инжектираш вируси. Защото във ваксините винаги има нежелани остатъци, които могат да ти лепнат всякакви болести. Освен това е ВЕНОЗНО. Тоест, тялото няма как да се предпази от гнусотиите във ваксината. Дори и тази ваксина да пазеше срещу рак на маточната шийка, рискът да се парализираш просто не си заслужва. Освен това, не пази. Просто някои хора имат късмет от по-добра партида на ваксината и не се разболяват, но те не биха се разболели и без ваксината ;)

kiro1254
07-15-2013, 05:42
Бие се в ръката и се бие през месец но ефект няма все още не се е родило чудото което да предотврати HPV

kalpazanka
07-18-2013, 07:58
scrooper, драги, ваксината се поставя мускулно.

102
07-18-2013, 08:55
Леко отклонение.. за ваксината против тетанус.. мнение ?

kalpazanka
07-18-2013, 09:05
Леко отклонение.. за ваксината против тетанус.. мнение ?

Начи, ваксината е срещу тетанус И дифтерия от 25 годишна възраст през 10 години. ;) И за мнението- категорично ЗА ваксината, щото тетанусът е възможно най-гадната смърт.

102
07-18-2013, 09:10
10х.

mihaela86
08-29-2013, 13:56
До първа английска е Статистическият институт! Къде е този център по заразни и паразитни там????
Я, сега кажете-би ли си някой тази ваксина? Смисълът е да се бие докато си още девствен - http://www.monitor.bg/article?id=397966-ето в тази статия пише, че вирусът заобикаля и презервативите..., доколкото съм разговаряла с гинеколози......в противен случай имаш голям шанс вече да си носител на тези вируси.....а мисля, че не се предават чрез майките.....така мисля....При всяко положение трябва първо да се направи тест, дали си носител, защото мисля че и при оралната любов можеш да го пипнеш и чак тогава има смисъл от ваксинирането....иначе 800лв в коша, я по-добре 50 за тест!

bla-bla-blaa
09-04-2013, 12:00
Здравейте, не си направих труда да изчета цялата тема, но виждам, че общото схващане е, че ваксината е безопасна.
Моля ви, не се връзвайте, всичко е за да ви вземат парите. Има доказани смъртни случаи и с Гардасил, и с Цервавикс, да не говорим за оцелелите, но съз заболявания за цял живот (епилепсии, парализи, умствено увреждане и какви ли не гадни неща още). Разбира се, на цялата индустрия с ваксините не й е угодно да си го признае, но пък създателката на Гардасил е признала, че ефект от ваксината няма. Доказателство: http://zdravivsekiden.com/gardasil-opasna-i-smurtonosna-po-dumite-na-suzdatelkata-si/
Има достатъчно информация в нета, който иска, може сам да намери и статии, и документални филми за този тип ваксини и за ваксините като цяло.

mihaela86
09-25-2013, 09:01
Интересно ми е, дали някой от вас си е правил такава ваксина? Предполагам родителите ми са надделяли при взимане на решението или вие сами?

mihaela86
09-25-2013, 09:02
извинявай, но ваксината е безплатна! Как точно взимат парите и кой?

mihaela86
09-25-2013, 09:08
Беше ми приятно да науча, че рискът да имам нещо такова е нулев, защото нито аз, нито партньорът ми сме имали други полови контакти. а мен това живо ме вълнуваше.................
Абе я не разчитай на тая!

mihaela86
09-25-2013, 09:10
Начи, ваксината е срещу тетанус И дифтерия от 25 годишна възраст през 10 години. ;) И за мнението- категорично ЗА ваксината, щото тетанусът е възможно най-гадната смърт.
Факт! А какво е мнението ти за тестовете, които са превантивни? Примерно www.hpv-bg.com? Защото ваксините са си ваксини, но в една маалко по-зряла възраст остава превенцията, а тя у нас не е на мода!:(((

milcheto
10-18-2013, 21:41
относно ваксината за човешки папилома вирус: реално тя предпазва само от няколко щама на ЧВП, а те са стотици доколкото знам аз..?

bogitooo12
10-24-2013, 12:44
бие се в ръката..
Тази тема е много полезна и важна :wink: -по добре я направи важна!Но и аз искам да питам-къде се бие тази ваксина и възможно ли да имаш рак на маточната шийка като не водиш полов живот???

meganet
11-05-2013, 11:15
Всички ваксини са пълни с отрови!!!

vladii
01-30-2014, 08:37
Не е доказана ефективността на тази ваксина,защото я има от няколко години,нямате гаранция ,че след 10 години ще ви опази.

kalpazanka
01-30-2014, 10:48
Факт! А какво е мнението ти за тестовете, които са превантивни? Примерно www.hpv-bg.com? Защото ваксините са си ваксини, но в една маалко по-зряла възраст остава превенцията, а тя у нас не е на мода!:(((
Ако искаш пълна превенция, отиваш при онкогинеколог, правиш си колпоскопия, цитонамазка и типизиране за ЧПВ- поне да знаеш носител ли си или не си.


Не е доказана ефективността на тази ваксина,защото я има от няколко години,нямате гаранция ,че след 10 години ще ви опази.
За четиривалентната имунитетът е по-краткотраен. Разбира се, както и за всяка друга ваксина, ще се правят реваксинации. Никой не разчита на тва ухо, като се набоде с трите дози, до пенсия да щрака с пръсти и да се чувства предпазен.

mihaela86
03-21-2014, 17:42
да, но след ХПВ-тест!

mihaela86
04-18-2014, 08:38
Интересно, но и аз си промених мнението и смятам, че ваксината срещу рак на маточната шийка не е никаква панацея и всъщност не е ясно, дали положителният ефект ще е повече от отрицателния.....май е излишна като цяло, ако не е и вредна?

tonybadams
04-17-2015, 19:17
Хора има толквоа много противопоказания и да има и смъртни случаи.
По принцип тази ваксина е много опасна
http://www.saprotiva.org/vnimanie-vaksinata-sreshtu-rak-na-matochnata-shiika-izklyuchitelno-opasna/

не мога да ви разбера как така си играете с живота.

tonybadams
04-17-2015, 19:18
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=621039

kalpazanka
04-22-2015, 20:40
Хора има толквоа много противопоказания и да има и смъртни случаи.
По принцип тази ваксина е много опасна
http://www.saprotiva.org/vnimanie-vaksinata-sreshtu-rak-na-matochnata-shiika-izklyuchitelno-opasna/

не мога да ви разбера как така си играете с живота.

Извратеният ми мозък, свикнал вече на конспиративни теории и задкулисие, заподозря конкуренцията в лицето на Церварикс.

qkataa_123
05-05-2015, 16:03
Ами на мене ми изпратиха писмо на което пишешеш че вече съм на 13 години и трябва да си сложа ваксина която е безолатна от личният лекар тоест 3 ваксини в рамките на 6 месеца :)

kaRamella
07-13-2015, 08:46
Не бих я сложила

batkodoki
07-13-2015, 17:34
Не бих я сложила

А в автомобил/автобус би ли се качила? - ката ден умират по 6 живи души в автомобили в БГ..., кое пречи да си една от тях?

Имаш ваксина = умираш на 77, стара, грозна и с правнуци.
Нямаш ваксина = умираш на 30, сама, и си (била) красива.
Избора си е твой!

haritov
07-13-2015, 17:51
едно лекарство или ваксина за да се пусне на пазара се правят тестове върху поне 10 000 души но до колкото знам техния брой по принцип е 100 000 че и повече и от всички тия има странични ефекти върху по-малко от 0.05% от тестваните

все едно да не ям ориз щото може да развия алергия

а хората които се спасяват са милиарди

аз самия стигнах до извода че хората не се ваксинират от глупост няма друга причина

kaRamella
07-13-2015, 18:08
А в автомобил/автобус би ли се качила? - ката ден умират по 6 живи души в автомобили в БГ..., кое пречи да си една от тях?

Имаш ваксина = умираш на 77, стара, грозна и с правнуци.
Нямаш ваксина = умираш на 30, сама, и си (била) красива.
Избора си е твой!

О .. наричаш ме красива
Благодаря!

Кое пречи да съм една от тях? - Не шофирам.
Но виж , този който не ме прави " сама " кара понякога ужасно :D тук не мога да те опровергая .

batkodoki
07-13-2015, 18:36
едно лекарство или ваксина за да се пусне на пазара се правят тестове върху поне 10 000 души но до колкото знам техния брой по принцип е 100 000 че и повече и от всички тия има странични ефекти върху по-малко от 0.05% от тестваните

все едно да не ям ориз щото може да развия алергия

а хората които се спасяват са милиарди

аз самия стигнах до извода че хората не се ваксинират от глупост няма друга причина

SIC!

AngelBelchev
10-21-2015, 09:34
Имаш ваксина = умираш на 77, стара, грозна и с правнуци.
Нямаш ваксина = умираш на 30, сама, и си (била) красива.
Избора си е твой!

Годините си минават, а хората все още отказват да си изкарат главите от задниците на медиите и Big Pharma. Удивително е!

malkatamarulka
08-20-2016, 20:47
da wi kaja na men mi go biha twa bie se 3 puti na men mi go biha 2 puti okazah se bolezneno alergichna kum tazi bezplatna shturotiq zashtoto kompetentnite doctori ne si naprawiha tryda da mi kajat kakwo sudurja