PDA

View Full Version : Чужбина-изисквания

rome0
06-29-2011, 19:47
Искам да попитам, какви са изискванията в европейските университети освен сертификат за език и оценките от дипломата за средно (с матурите),
там има ли практика всеки университет да си имам собствени приемни изпити, както в България. (Примерно, ако ще уча медицина ще трябва ли да държа изпити по химия и биология)

п.п - няма значение за коя държава става въпрос, предполагам, че практиката е еднаква ..

amk933
06-29-2011, 19:57
Практиката е супер различна.

Питай за държава и специалност конкретно.

rome0
06-29-2011, 20:34
Англия, Германия, Италия.. (за САЩ знам че трябва да се държи sat, но аз нямам време кога да се готвя за него, затова отпада)
.. а специалност не съм решил още, но примерно за нещо свързано с право или икономика има ли допълнителни изпити и къде?

amk933
06-29-2011, 22:16
Освен езиковите:
Германия - не
Италия - 90% съм сигурен, че не
Англия - зависи; за право - LNAT в добрите университети; за икономика – изпит има само в Оксбридж и LSE;

rome0
06-30-2011, 09:07
Супер! Сега разбирам, защо толкова хора искат да учат в Германия. А дали ще ме приемат в качествен университет с 5 г/д от дипломата + toefl/CAE?

А какво представлява това LNAT и много ли е труден, защото специалности като Международно право ми се струват привлекателни, а не може да се каже, че съм от най-блестящите ученици.

amk933
06-30-2011, 09:59
В Германия ще ти трябва DaF или DSD, не английски...с 5 не мога да ти кажа къде ще влезнеш. Нямам си идея. Определено имаш по-големи шансове да влезнеш в хубаво място отколкото в Англия.

LNAT трябва да видиш дали ти го искат. Има 9 университета, които го изискват и това са по-читавите университети. Труден е, но пък и никой не очаква да имаш повече от 60-70%.
Ето ти списък:
http://www.lnat.ac.uk/lnat-exam/admissions-law.aspx

Въпросът е, че с 5ца в дипломата не съм сигурен дали ще стане в някой от тези университети така или иначе...защото напоследък кандидатстват супер много българи в Англия и повечето са с 6.00 (колко са реални тия оценки е друг въпрос). Виж, помисли...ако си от София, пробвай в някоя от тия фирми като Интеграл, Дарби, Едланта да видиш какво ще ти кажат на една консултация... :)

Иначе в Англия без IELTS няма да минеш.

Thrombocyte
06-30-2011, 11:09
Доколкото помня модератора вземаше участие в една подобна тема, която бе разисквана надълго и нашироко.
За да не бъде мнението ми спам ще ти споделя какво направи една моя позната,която отиде да учичи Икономика в Англия. Доколкото помня искаха единствено да има добър TOEFL ( 76-85 точки, нещо такова зависи от университета) и добра диплома ( имаше 5.40-50 от ик. гимназия в България).

В Англия всеки университет си има своя политика на приемане, така че първо трябва да се фокусираш върху дадена група университети и да разгледаш всичко за тях.

Що се касае до САЩ, таксите са непосилни за голяма част от българите, но завършилите могат да се радват на по-високи заплати от европейските си колеги, или поне така е на хартия.

amk933
06-30-2011, 11:15
^И на практика.

PinkPan7her2
06-30-2011, 12:32
Супер! Сега разбирам, защо толкова хора искат да учат в Германия.

Ще ме извиняваш, но хората не са тръгнали за Германия, защото няма приемни изпити.

rome0
06-30-2011, 13:17
В Германия ще ти трябва DaF или DSD.

Няма ли университети, които да приемат с английски или не са добри просто? Също така, CAE върши ли работа изобщо, че като гледам всякъде искат други сертификати.

ParadOx
06-30-2011, 16:40
А знаете ли какво ще ми трябва за журналистика в Германия? Има ли някакви специални изпити? :)

Chacho
06-30-2011, 17:24

Няма ли университети, които да приемат с английски или не са добри просто? Също така, CAE върши ли работа изобщо, че като гледам всякъде искат други сертификати.

На малко места и то може да ти го изискват с оценка А например. Може да е доживотен, но точно поради това не е предпочитан документ. TOEFL/IELTS/SAT са много по-практични.

amk933
06-30-2011, 18:08

Има и е много добър - международния университет в Бремен (Jacob University Bremen), но искат SAT, което е трудно.

С CAE става само някъде и трябва оценка "А". Както каза и Chacho IELTS е много по-предпочитан и практичен.

PinkPanther2,
има много хора, които го правят по тази причина. В Германия се влиза значително по-лесно отколкото в Америка и Англия. Следването после е по-трудно...

rome0
06-30-2011, 19:57
http://www.integraledu.com/integraleducgi/catalog/catalog.cgi?edu_kind_id=687

Според този списък в 99% приемат и със CAE, предполагам, че не са го обновявали скоро .. някой може ли да ми даде подобен линк с актуалните изисквания на университетите.

rome0
07-01-2011, 12:58
За да не правя нова тема пиша тук:
Някой може ли с какво ниво на сложност e IELTS, ако на CAE имам B означава ли, че ще се справя добре на IELTS...

Gwendoline
07-01-2011, 13:16
IELTS не е ли само за UK :-o Не съм чувала да го искат в Германия.

Иначе ако искаш право в Англия е безсмислено да държиш LNAT - както казаха по-рано го искат само десетина университета и то не най-добрите (поправка ;) ). В списъка единствено Durham, King's и UCL си заслужават, другите са по-назад в класациите, няма дори в топ 20 по право от останалите (освен Глазгоу, но той е в Шотландия), а университетите, които наистина си заслужават не го искат, защото осъзнават колко е скапан. Плюс това, ако имаш диплома 5 - няма да те приемат нито в Durham, нито в King's, нито в UCL - така, че ... :) Ето таблица горе-долу да сравниш, ако искаш http://www.guardian.co.uk/education/table/2011/may/17/university-guide-law

IELTS се води advanced, но зависи от собствените ти възможности и знание дали ще ти е труден или не :) Според мен може и 7.5 - 8 с B на CAE, но всичко е според зависи, както казах.
Специално за Англия, ако те интересува нещо, питай по-конкретно, защото аз ще уча там след 2 месеца и съм разучила всичко. :)

rome0
07-01-2011, 13:36
Gwendoline, мерси много! Мен основно ме притеснява дипломната оценка. Защото както казаха горе има много пълни 6ци, а аз се се боря за 5 почти 8-) а тъй като нямало други изпити това сигурно е основното по което сравняват кандидатите и не знам дали ще ме приемат някъде, където си заслужава. Ти колко имаше самата. И.. това 7.5-8 добър резултат ли е? Защото никога преди не съм се интересувал от IELTS и нямам никаква идея к'во 'що е.

Gwendoline
07-01-2011, 13:58
Споко, не всички университети искат 6,00. :) Толкова висок резултат (точно 6,00 до стотните и три матури) искат много малко университети и то за отделни специалности - за които се водят в топ 3 или топ 5 в УК да кажем или топ -нещо си- в света. :)
За да кандидатстваш ти искат диплома, препоръка от учител, изпит по английски и мотивационно. Има много неща по които сравняват кандидатите, така че не си набивай разни мисли в главата. :)
По принцип 5,50-5,80 са нормалните оферти за хуманитарни науки, 5,00 до 5,50 за научни. За моя университет мога да ти кажа, че искат 5,50 за право (топ 5 е) и 5,00 за научни специалности.
За изпита по английски - аз съм ходила на тоефл и за него мога да ти кажа, но можеш да видиш и в сайтовете на университетите колко IELTS искат - да, 7,5-8 е супер и ще ти стигне, максимума е 9.0 :) Повечето искат над 6,5. Иначе за хуманитарни специалности изискването е по-високо, както и за научни е по-ниско. :)
Аз бих ти казала да се притесняваш повече за ielts/toefl, защото разлика от 5 точки може да ти отвори много врати, но може и да ти ги затвори. Често правят компромиси, ако ти харесат мотивационното. :)
С диплома 5,00 можеш да бъдеш приет почти навсякъде, но пак зависи и какво кандидатстваш - ако искаш science - почти е сигурно, че ще те вземат на поне 4 от 5тте ти възможни избора.

rome0
07-01-2011, 14:32
А ти в кой университет учиш и сама ли си писа мотивационното писмо или някой ти помогна? И имаш ли представа колко искат за архитектура г/д. Още не съм решил с точност к'во искам да уча и затова разпитвам за всички специалности 8-)

LoupGarrou
07-01-2011, 16:23
Gwendoline, имам няколко въпроса към теб (и към другите които са запознати). Краят на август, началото на септември ще държа ТОЙФЕЛ. Как стои въпросът с посочването на университети при регистрацията, нещо не мога да разбера цялата схема.

Доколкото разбрах, резултатът ми от ТОЙФЕЛ, ще се прати на няколко университета, които посоча, без такса, обаче после не ми е ясно как стои работата с ucas, защото уж първо ще се пратят предсрочно, а аз дори не съм наясно дали става така, защото ще държа изпита вероятно септември, а ще кандидатствам може би декември-януари-февруари през ucas.

Смятам да кандидатствам право в Шотландия, съответно сега съм си набелязал следните унита:

University of Glasgow
University of Birmingham
University of Aberdeen
University of Edinburgh
University of Strathclyde
University of Dundee

Та, какво можеш да ми кажеш за тях ? Освен това изпитът LNAT какво представлява, така де, мислех, че се държи след определен период, когато вече си бил в университета, а то се оказа, че се държи предварително ... Нещо идеята за самия изпит ме притеснява : ) !

Още един, последен за сега въпрос: Как стоят нещата, ако искам да кандидатствам и във Франция (Монпелие и Тулуза) ?!

И ти чрез фирма ли кандидатства ?!

Gwendoline
07-01-2011, 17:22
^ Ами аз лично не съм посочвала университети там, защото когато държах тоефл-а не бях кандидатствала чрез UCAS още и не знаех къде и какво ще бъде. До колкото съм си говорила с други кандидатстващи, които са писали унивеститети, същите са им изисквали по-късно сканирано копие на сертификата, така че май не ги пращат въобще - безсмислена услуга! Защото дори да не посочиш, пак няма да ти вземат пари - само ще трябва да отидеш до някоя зала да го сканираш или ако имаш във вас принтер и готово. :)
Аз кандидатствах сама, без фирма, и цялата кореспонденция си я водих по мейл с унитата(включително и ми писаха да им пратя сканирано копие на сертификата). За Франция не знам как стоят нещата - не съм се интересувала за там, но аз бих избрала Интеграл - хем е безплатно. ;д За Англия обаче Интеграл ще те набутат с най-задръстените университети, а ако искаш да кандидатстваш в такива, които ти си си избрал - ще трябва да заплатиш скромната сума от ~800 лв. - кандидатствай сам!
Ако кандидатстваш чрез UCAS гледай да е по-рано, защото до колкото помня крайния срок беше 15 февруари? Не оставяй за последно :)

Водещите от тия сигурно можеш да се досетиш са Единбург и Глазгоу. За Единбург знай, че много режат, защото както знаеш вече няма такси и е топ унивеститет и всички се втурват натам. Доста българи скъсаха тая година, особено за компютри :) Бирмингам обаче не е в Шотландия? :д Както и да е - за него знам, че има добра база (имам познати там) и приемат лесно - по-малки изисквания, но не е и на дъното на класациите. Доста успешен университет мисля. Aberdeen мисля, че беше обявен в някаква класация за един от най-бързо развиващите се унита в UK и по-миналата година беше вложил няколко милиона паунда за обновяване на библеотеката. Доста силен в правото. Останалите два са по-слабички, но не са и за подценяване. Дънди мисля, че беше силен в медицината.
Aко си за Шотландия, така бих си степенувала лично аз тези универсиетети: Edinburgh, Aberdeen, Glasgow, Strathclyde, Dundee. Aко искаш и Бирмингам обаче - бих го сложила на трето място. :)

LNAT - да, предварително се държи и представлява въпроси, свързани с правото и от тоя род - по принцип не изисква специална подготовка, но и с такава не се изкарват особено много точки. :D По-назад в темата има линк и там има инфо за формата на изпита. :) Личното ми мнение е, който кандидатства право да не го държи, защото има по-добри университети, които не го изискват. :) Само 3 от списъка си заслужават и ако ще кандидатстваш в тях - тогава е оправдано. :) хаха

rome0, разбира се, че сам си пишеш мотивационното - това е идеята - да се мотивираш защо искаш да учиш точно тази специалност. :) Естествено можеш да го дадеш на някоя г-жа да го провери за дребни грешки - правопис, пунктуация. В нета има много материали как точно да се пише, какво можеш да включиш като инфо и т.н.
За архитектура естествено най-добре е AA School of Architecture , ако имаш няколко хиляди паунда излишни на година, хаха. :) В държавните университети по принцип изискванията за архитектура са високи. Повечето искат над 5,80 диплома (говорим си естествено за добри и 'над-добри' университети ;д). Трябва да пишеш на всеки един университет, който си набележиш за българи какви са изисванията, но примерно мога да ти нахвърля университети, на които можеш да пишеш: Bath, Cardiff, Sheffield, Liverpool, Manchester, Edinburgh School of Architecture, само Edinburgh, Nottingham, Newcastle, Plymouth, Glasgow school of art, Birmingham City, Westminster, Strathclyde, Kingston, Birmingham, Northumbria, Portsmouth, Newcastle, Arts University College Bournemouth, Brighton, Greenwich..

LoupGarrou
07-01-2011, 19:00
^ Благодаря ти за инфото : ) ! Като съм написал Бирмингам съм си мислел за Единбург, а после съм го добавил и него :D.

Та, ти къде (ще) учиш и каква специалност ? Към точно определен факултет ли се беше насочила ? Колко ти беше резултатът на ТОЙФЕЛ, дипломата от даскало и колко препоръки прати ?

Питам, защото вероятно ще имам ужасна диплома ~5,50+ (дано), а препоръки ще могат да ми напишат 1 преподавател, максимум 2-ма, от едно и също място (курса ми).

Май от всичко най-много ме притеснява дипломата и мотивационното ми писмо ... С матурите ще се справя, изпитът е доста по-различен от това, с което обикновенно съм свикнал, но няма граматически упражнения, така че има шанс да дръпна напред. Ще видим : ) !

Btw, ако имаш някакви други идеи за университети в Шотландия с право, бих се радвал да ги чуя, дори да не са точно топ 5, защото да се целиш най-високо без резервен план е лоша идея 8-) !

Още нещо се сетих: аз си мислех, че може да се кандидатства, че всичко минава през UCAS ?! Или ти в твоя пост имаше впредвид, ако кандидатствам аз през UCAS, вместо фирма да ми върши работата : ) ?

Gwendoline
07-01-2011, 19:15
^ Ами в единия случай кандидатстваш ти през UCAS, в другия случай Интеграл кандидатства през UCAS вместо теб и им плащаш 800 лева. :D Мисля, че е ясно кое е по-изгодно :-o А и наистина не е чак такава философия, аз за половин час си попълних данните вътре и цъкнах Complete..

Право има още в Glasgow Caledonian, Robert Gordon, Stirling и Еdinburgh Napier. Robert Gordon между другото е доста напред по архитектура (за rome0)

5,50 не е ужасна диплома :) Даже е добре и ти стига за доста от университетите. Препоръки.. трябва само една, защото в сайта можеш да изпратиш само една покана за препоръка.

За личната информация ще ти пиша на лично :)

rome0
07-01-2011, 20:25
повечето искат над 5,80

това е достатъчно за да го изтрия като опция.. ще помисля за нещо друго (за което да ми стигне успехът)
Мерси много!

shugababe112
07-01-2011, 21:03
В университета Единбург няма такси,сигурна ли си?Аз със сигурност искам да уча в чужбина,за сега се спирах само на Франция,защото другата държава,която ме влече е Англия,а там са много високи таксите...

Gwendoline
07-02-2011, 07:38
^ И не само в Единбург, а в цяла Шотландия. Значи да изясним въпроса с Шотландия - там има такси, но те се поемат от организация, наречена SAAS, която ги плаща, без да трябва вие да ги връщате или да плащате нещо. Тоест, безплатно е, няма такси, само трябва да кандидатствате в SAAS. :)

За таксите - В Англия до тази година таксите бяха около 3400 паунда на година, но от следващата ще стават около 6000 - такова се говори, по новините също го даваха. НО! имате право на опция - студентски заем (който го теглят да не кажа почти всички студенти, защото дори и за там не са чак толкова малко пари тия 3400 или 6000 паунда). Този заем не обвързва семейството ви по никакъв начин (в смисъл, че нашите се притесняваха да не да ми вземат апартамента и разни такива) :D не - единствено кандидатствате, те ви отпускат този заем (пращат парите направо към университета), трябва да кандидатствате всяка година междудругото, и след като завършите и почнете да работите и да изкарвате над 15 хиляди паунда на година (като станат 6к таксите ще е над 21 хиляди паунда) автоматично от банковата ви сметка държавата тегли по 9% на месец, т.е. започвате да изплащате заема. Ако спрете да работите - спират да ви теглят пари. Тоест всичко е направено като в "нормална" държава - имате пари - плащате, нямате - не ви карат на сила. Ако по някаква причина не ги изплатите за 25 (или 30 години мисля беше) - опрощава ви се.
Също така, ако се върнете в България пак ще трябва да го изплащате, НО! при едно условие - ако получавате заплата от порядъка на 3000 лева - малко трудно, затова най-вероятно ще ви бъде опростен. :D

Да кажа и за Уелс две-три думи. Там също има такси, но са по-малки от колкото в Англия и отново имате право на заем. За там не съм се интересувала, но мисля, че са около 2000 паунда таксите. Единствения недостатък на Уелс мисля е, че градовете там са по-малки и ще бъде по-трудно намирането на работа. ;/

Във Франция в Монпелие имам бивша съученичка. Тя ми обяснява един ден за условията там, но ... :D До колкото си спомням приемат почти всички кандидати първоначално, но после започват яко да режат, за да останат само тия, които могат да завършат - т.е. тия които имат положителни оценки на изпитите. Мисля, че има такси, но от втората година нататък. Първата е един вид преценка кой става и кой не - който става - продължава обучението си, който не - скъсват го на изпитите и чао чао. Но тя мисля, че със заем си плащаше таксите.

rome0, отвори един сайт на уни и виж списъка със специалности - има ужасно много специалности. :) Според мен, за да влезеш в хубав университет с диплома 5,00 трябва да е science - примерно software engineering, electrical engineering, computer science, artificial intelligence, мисля, че и aerospace engineering може, биотехнологии, химия, физика, .. междудрогото не си мисли, че дипломата ти е ниска :) Освен това, ако се постараеш на матурите и на ЗИП може и доста да е над 5.00 :) И аз съм минала по тоя път и знам, споко, само се постарай малко. :)

Има и друг въпрос за изискванията - има някои университети, които имам чувството, че си нямат представа какво искат от нас - някакъв задръстен университет в топ 30, дето имаш 0,00 перспектива с него иска 6,00 диплома за научна специалност - фейл. Затова пък има и хубави университети, които не са чак толкова строги в подбора и дават шанс на всички - примерно Royal Holloway - дори в сайта са си написали, че ще дадат шанс на всеки, стига да кандидатства и да не са му чак толкова хубави оценките. Той е доста напред по класациите и то не само в една област. Най-силен е сигурно в computer science and it.

rome0
07-02-2011, 08:02
^ Да, но работа с компютър изобщо не ме привлича :o Не искам цял ден с години да вися пред това нещо.. Всъщност както каза ти ще се постарая да си дигна оценките малко.

btw.. От къде гледат оценките ти, като се има предвид, че по времето когато кандидатстваш още нямаш диплома...

scrooper
07-02-2011, 09:23
Май се прави справка с годишните ти оценки от 8 до 12 клас и отделно на срочните от 11 и 12 клас... Това е просто слух 8-)

rome0
07-02-2011, 10:04
е как 8 клас.. като 8 клас се води основно !! ??

silver_moon
07-02-2011, 16:13
Ухуу, тъкмо мислех да пускам тема, ама видях тази :D
Първо значи, колко струва кандидатстването през UCAS, без друга фирма, и какви документи ми трябват при попълването на формуляра. Защото бях чувала сумата от 500лв ама нещо не ми се вярва много много. Също, трябва ли ми справка с оценките до този момент или няма такова животно?
Аз изкарах IELTS с 7.00 през май и дипломата ми ще е 5.90 и нагоре. Е, сега завърших 11 клас, до сега имам само една 5 по Техническо чертане :razz: Уча в ПГ по екология и биотехнолия където учим много химия и биология и излизаме със средно специално по екология. Та, това би трябвало да ми стигне за молекулярна билогия/генетика за Единбург, Гласгоу и Сейнт Андрюс, нали? Естествено предпочитам Единбург, но и другите два са добри. Ще пробвам и Абърдийн, но той ми е най-последен варянт. Почнах наскоро да пиша и мотивационно, с цел да го допълвам коригирам от време на време, та да е готово до октомври. :-D

scrooper
07-02-2011, 17:53
е как 8 клас.. като 8 клас се води основно !! ??

Ами да, справките са по- различни от дипломата. Всъщност аз ти говоря как стоят нещата в езикова гимназия- искат да видят оценките ти от началото до края на престоя ти в гимназията.

Gwendoline
07-02-2011, 20:15
^ Mмм, не знам от къде точно си извадил информацията, но аз също бях в ЕГ и ми искаха оценките 9-12 клас без разказвателните от девети клас. 8 клас се води основно образование (+ разказвателните от 9ти), което на тях не им трябва, те ти искат оценките от средното.

роме0, оценките ти 9-11 клас се пишат в сайта на UCAS ако кандидатстваш сам, ако е през агенция - те ти искат академична справка, но цените за нея варират много - някои казват, че са заплатили около 10 лева, но в моето училище е около 50-60 лв. Още едно доказателство, че е по-изгодно сам да си попълниш документите. :) Отделно искат predicted grades за 12 клас, но тях ги пише учителя в препоръката ти.

silver_moon, таксата за кандидатстване през UCAS е 21 паунда. Като добавим и няколко левчета за сканиране и от тоя сорт + вече като ме приеха превод на дипломата - 30 лева, всичко ми излезе под 100 лева. :) И пак да кажа - не си заслужава да давате 500/600/~ лева на фирма, за да ви попълни 5 неща :)
Справка ще ти трябва, ако кандидатстваш през фирма, ако не - намираш си старите бележници и си попълваш оценките от там :)
Оценките и резултата ти мисля, че е супер! Постарай се на ЗИПовете и на матурите за по-сигурно, за да ти се задържи резултата 5,90. :) Според мен ще те приемат тези специалности, но все пак драсни по един мейл да питаш какви изисквания имат за тези специалности за българи - някои университети изискват да кажем матура по биология. Естествено, това не е задължително да е така и ако не ти искат, можеш да си отидеш на английски.
Специалностите, които си си избрала са страхотни и имаш огромен шанс за кариера в тази сфера. Също така и биотехнологии. Преди да кандидатствам това, което сега ще уча, исках молекулярна биология, но по една или друга причина нашите не я харесваха тази специалност и ме накараха да запиша друго..
От изброените унита най-добре е St Andrews за тези науки, но разбирам опасенията ти - това е малко градче със страшно много студенти и най-отдачният вариант е Единбург наистина. :)
Успех с мотивационното, има хора, които го пишат за 2 дена, други за 5, на мен ми отне 2 седмици, но си го харесвам и ме приеха навсякъде. Може и да знаеш този сайт, но там има много материали и примерни писма за всякакви специалности :): http://www.thestudentroom.co.uk/

Thrombocyte
07-02-2011, 20:37
Искам да попитам най-изявеният участник в дискусията Gwendoline. Надявам се да ми отговориш на не много удачният въпрос как мислиш да живееш там, т.е вашите със собствени средства ли ще те издържат, ще работиш ли, заем ли сте теглили и т.н.
Въпросът може да ти се стори твърде личен, но нека си го кажем направо- най-голямата пречка за студентите са финансите, та затова ти като човек с опит би могъл да посъветваш останалите как е най-добре да постъпят.
Благодаря предварително.

Gwendoline
07-02-2011, 21:02
Eм аз нямам кой знае какъв опит :D , защото още не съм отишла, но за това как аз ще се издържам там - плана е първата година ще ме издържат нашите с това, което са събирали като пари за мен през годините (30-35 хиляди лева), а лятната ваканция да остана там, за да работя и да събера за втората учебна година, както и да работя през самата учебна година (студентите имат право на 20 часа седмично да работят само, иначе подлежат на глоби работодателите, нелегално е) и така за всяка следваща година. Надяваме се да останат поне малко пари за всеки случай, ако се наложи спешно нещо. Затова си мисля даже първите дни като отида да си подам документи за жълта карта и да си търся работа колкото се може по-рано (до 6 месеца след като отида, ако си намеря нещо ще е супер), 1-во, за да имам пари и нашите да ми пращат малко и така да има за черни дни както се казва :D, 2ро да свиквам да работя и да си разпределям времето да ми стига и 3то и контакти ще завържа хем. :) Тук не са теглили заем, единствения заем, който имам е студентския за таксата. Имайте предвид, че аз ще съм в Лондон и там всичко е тройно по-скъпо от колкото в другите градове. :D В Шотландия е още по-евтино. :)

Thrombocyte
07-02-2011, 21:06
Благодаря за бързия отговор :)

silver_moon
07-03-2011, 06:46
Ух, това за матурата не го знаех, аз си мисля по английски да държа, струва ми се бебешка като я правих тазгодишната. Мерси, ще драсна имейли на тези юнита да попитам дали искат матура по биология. Но аз разчитам на това, че уча в училище с много химии (Аналитична, Органична, Неорганична и тн.), към вяка химия има и отделно практика, както и Микробиология и тн., с отново много практика. Отделно и екологията + практика, където има огромна доза биология :D . Още в седми клас си знаех, че искам да уча биология и затова се набутах в такава гимназия. Гадното при нас е, че нямаме ЗИП по БЕЛ и втория предмет за матурата. Тъй като ни свалиха много излишни предмети като гадното Техническо чертане дето ще ми разваля хармония в дипломата от 13 клас (нали го премахнаха) и няма къде да набутат и ЗИПовете, та май ще ходя на уроци по БЕЛ отделно.
Иначе Сейнт Андрюс го харесвам много, но като чета в този сайт, "дъ стюдент роом" разбирам, че е много малък град, малко по скъп от Единбург, а и вероятно работа и квартира ще се намират много трудно. Но иначе университетът е добър.
Ииии вече ме отказа да използвам посредническа фирма. Само пари да им давам - дада :D Все едно съм саката и немога сама да попълня формулярите.
А и още едни въпрос: Тези препоръки, има ли значение от кои учители са, в смисъл по какво преподават и после как се прилагат към всичко останало, сканират ли се?

Gwendoline
07-03-2011, 09:20
Искам да попитам (като прочетох за 13ти клас) със средно или средно специално ще излезеш??? Ако е второто трябва да попиташ изрично университетите дали приемат средно специално, защото някои се правят на ударени с мокър парцал и искат foundation year (подготвителна година), която е пълна загуба на време и пари...
Естествено, не забравяйте да се пазарите с admissions office по всякакви въпроси! - ако ви искат прекалено много точки по английски пишете им дали не може да ви намалят изискването, ако ви искат прекалено висока диплома, описвате, че в БГ много малко хора могат да изкарат такава диплома и реално е непосилна, описвате ситуацията, че ви искат оценките от всички години и е много трудно да сте професори по всичко и т.н.!!! Ако ви искат трета матура - също! Опитвайте се (без да става нагло) да ви намалят изискванията до посилни за вас. :) Не винаги става, но има случаи на хора, които от 6,00 им намалят на 5,80 да кажем или им опрощават 3тата матура и така.

Обикновено, ако имат претенции каква да ви е втората матура ще ви кажат изрично - ако не пишете си каквато искате вие. Също така, ако кандидатствате право да кажем ви искат оценките по история от дипломата, ако е компютри - оценките по математика или физика, ако кандидатствате езици - оценките по езици, биотехнологии - оценките по биология и химия. В тази връзка го казах с матурата :)

Препоръката от учител принципно няма значение от кого е - ти си избираш, но според мен най-отдачният вариант е да е от учител по английски, защото ви я пише направо на английски. Ако си изберете някой друг, трябва да я дадете пак на учител по английски да ви я преведе и така. :)
Препоръката се изпраща по следния начин - в сайта на UCAS има отделни секции за попълване - лични данни, образование и т.н. Едната секция е точно за препоръка. Там има поле да попълните името, адреса и телефона на учителя и мейла му (много е важно да не го объркате, защото само веднъж може да се попълва това поле). След като напишете мейла и дадете Complete на секцията, от сайта му пращат линк с парола и той влиза и copy-paste препоръката, запазва я и излиза. Това е общо взето. :) Предната година е било направо ти я копираш в сайта, но са се усетили, че можеш и сам да си я напишеш и го промениха. :D

amk933
07-03-2011, 09:40
^Аз оферта с 3 матури освен от Warwick не съм виждал...

Chacho
07-03-2011, 11:02
Аз имам няколко по-простовати въпроса:

1.Кои са graduate и undergraduate students?

2.Ако имам бакалавърска степен в дадена област, мога ли да кандидатствам за някой от MIT, Stanford, Harvard на база на университетските ми резултати, а не на училищните, за магистратура?

3.Четох, че не можеш да вземеш PhD, ако вече имаш таква в друга наука (поне за MIT). Дали важи единствено за ВУЗ-а или е без значение от къде си получил степента?

silver_moon
07-03-2011, 12:21
Еми принципно, след 12 клас се държи държавен изпит за да си вземеш Средно специално, ако не искаш може и да не го взимаш. Но специалното е една идея по-високо от само средното, не виждам причина то да ме прецаква по някакъв начин. В дипломата на едно място се пишат само общообразователните предмети, които си се учат навсякъде и които се гледат от нашите юнита и с притурка се дават и специалните. Не е да кажеш да не съм учила тези, които се учат навсякъде. Гледам, че повечето великобритански университети за научните специалности искат да си учил преди това определени науки по-разширено в училище, това поне го имам, и имам 6.00 на всички :D
Но ще проверя как стоят нещата с матурите, дано не ми искат биология, че аз две години съм си решила, че ще държа английски :D

Gwendoline
07-03-2011, 12:28
^^ В момента се сещам за LSE и Oxford, но сигурно има и други (Durham, Bristol?)

^ Undergraduate са бакалаври, под graduate сигурно имаш предвид postgraduate , това са магистри; за магистратура естествено, че кандидатстваш с резултатите ти от бакалавърската степен, а не от основното :P
За третия въпрос не съм сигурна, ще е най-сигурно да питаш университетите.. до колкото знам в UK нямаш право да караш няколко бакалавъра и няколко магистърски степени; един вид не искат да има хора, които само учат и теглят заеми и в крайна сметка не правят нищо, но може и да се бъркам тотално и да е някакъв слух. Може и това да се отнася за заема - не можеш да запишеш друга специалност, ако си завършил една и не си изплатиш заема за нея... не знам, не знам, не съм сигурна и не искам да говоря глупости и да те обърквам ^_^

amk933
07-03-2011, 12:46
^^ В момента се сещам за LSE и Oxford, но сигурно има и други (Durham, Bristol?)

Тц. В Оксфорд не искат 3 матури - с две минаваш. Имам сега 3ма познати, които заминават натам и всичките са с 2. В LSE приемат мноооого трудно българи (да не кажа хич), защото както в UCL българското образование се гледа с лошо око.

Chacho,
Undergraduate - бакалавър
Graduate - магистър
Postgraduate - Ph.D. и разни специализации
Така са.

За Америка съм изписал супер много, защото им познавам системата идеално. Има една тема 12-13 страници само за UK и USA. Ако искаш погледни и там.

По втория въпрос...никой няма да ти иска дипломата от училище за магистърска степен. Ще трябва да държиш обаче или GMAT или GRE или LSAT или друг изпит за прием в дадения университет.

Супер много професори имат по 2 Ph.D.-та, така че това "правило" важи само за дадения университет и много ме учудва...

Gwendoline
07-03-2011, 13:03
Postgraduate не е ли магистър, а термина graduate се използва за всичко, което е "след undergraduate"? За първи път чувам postgraduate да е нещо, различно от магистър. В сайтовете има две секции - undergraduate и postgraduate. Изглежда ми по-логично :-o

бтв не можеш да си сигурен кой ще ти иска и кой не 3 матури или нещо WOW :D , след като попаднах на случая нa университет, дето едвам влиза в класациите да искат за science subject диплома 6,00 *.*

amk933
07-03-2011, 13:12
В Америка са така както ги написах. Единствено зависи от университета, Ph.D. може да спадне и в графа graduate, а postgraduate да бъдат отделни специализации...

Обучението, обаче, се дeли на undergraduate, graduate, postgraduate...

В Англия може и да са както си ги написала.

Можеш да си сигурен къде какво ще ти поискат. В Warwick не познавам и един човек в последните 2 години, на когото да не са му поискали 3 матури...логично е, че ще поискат 3 и следващата година.

Иначе на мен Великобритания ми е safety...

rome0
07-03-2011, 13:17
А те ли ти казват по кой предмет да е 3тата матура или просто искат да има такава, без значение по какво е. И винаги ли я искат с 5.50-6 ??

Gwendoline
07-03-2011, 13:45
Ами ако кандидатстваш математика/компютри да кажем ще ти искат матура по математика и така нататък. Само, че те ако ти искат 3та матура ще ти искат 6,00 и минимум 5,80-5,90 диплома. :)

kamen971
07-03-2011, 13:53
Малко ми е рано за университет,но искам да ви попитам-относно университетите в Германия и в Англия.Ще уча в езикова гимназия с немски език.Исках с немски,защото всички така ме съветваха,защото е по-труден и прочие.След 12 клас,да кажем ако са ме взели в Лаистунг паралелка ще се явя на изпита за немска езикова диплома DSD на C1 и ако я получа къде мога да кандидатствам ?Аз като си науча немския и си взема сертификат-той ще ще ми е като вход за немските университети.А ако след като науча немски се разубедя да кандидатствам,примерно в Германия,а реша ,че искам в Англия как мога да си изкарам сертификата ТОЕФЛ с ,който да кандидатствам в Англия.И според вас къде са по-добри университетите в Англия или Германия.От няколко дена следя темата ви и ще съм много благодарен ако отговорите на посочените от мен въпроси. :)

cunt
07-03-2011, 13:56
я кажете как се оформя бала за кандидатстване в университети плс

Gwendoline
07-03-2011, 14:35
^ Бала се оформя различно за различните видове училища. Мога да ти кажа за ЕГ как стоят нещата.

Малко ми е рано за университет,но искам да ви попитам-относно университетите в Германия и в Англия.Ще уча в езикова гимназия с немски език.Исках с немски,защото всички така ме съветваха,защото е по-труден и прочие.След 12 клас,да кажем ако са ме взели в Лаистунг паралелка ще се явя на изпита за немска езикова диплома DSD на C1 и ако я получа къде мога да кандидатствам ?Аз като си науча немския и си взема сертификат-той ще ще ми е като вход за немските университети.А ако след като науча немски се разубедя да кандидатствам,примерно в Германия,а реша ,че искам в Англия как мога да си изкарам сертификата ТОЕФЛ с ,който да кандидатствам в Англия.И според вас къде са по-добри университетите в Англия или Германия.От няколко дена следя темата ви и ще съм много благодарен ако отговорите на посочените от мен въпроси. :)

ТОЕФЛ се взема, като учиш английски :D В училище като 2ри чужд не мисля, че ще ти е достатъчна подготовката, но и зависи в каква гимназия си. :)

Това къде са по-добри университетите няма еднозначен отговор. Където ти самия смяташ, че са по-добри, значи те са по-добрите. Не може обаче да се отрече, че след САЩ, сигурно английските университети са следващите, спрямо световни класации, които съм виждала. За Германия нямам информация. :/ В Европа университети бол - Великобритания, Франция, Германия, Австрия, скандинавските държави - вярвам, че ще те подготвят достатъчно добре, зависи това коя страна и кой език повече ти допада (естествено не значи, че гледана отстрани нейния образ ще се запази в същата светлина като отидеш там :D ). :) Имам приятелка, която мечтаеше да отиде в Лондон и като отиде, се върна след 6 месеца, защото "това било най-ужасното място на света". Така, че не може да се каже къде е "най-доброто" образование - може пък да не ти провърви и дори да си в най-хубавия университет. :D

Chacho
07-03-2011, 14:38
@cunt - всеки университет си има свое балообразуване, за което можеш да си направиш справка в сайта на конкретното висше учебно заведение. Когато се ориентираш къде искаш - проверяваш как стоят нещата, за да си правиш сметка, дали трябва да пренареждаш приоритетите си. Като станеш 12 клас (всъщност е хубаво всяка година и въобще, когато се сетиш) правиш повторна справка, защото внасят промени всяка година.

kamen971
07-03-2011, 14:40
Как и от къде мога да получа ТОЕФЛ ?

Gwendoline
07-03-2011, 14:50
^ ТОЕФЛ (TOEFL iBT) е изпит, който се сдържи в няколко града в България, на компютър. Има 4 секции - Listening, Reading, Speaking и Writing, като за всяка секция има специфични неща, които искат да разберат дали притежаваш като знание. Максималкият брой точки е 120, по 30 на всяка секция. Трябва да се регистрираш на ets.org, изпита струва 180 долара. Можеш да потърсиш учебни помагала и учебници, с които да се подготвиш на http://englishtips.org/ . Дори и в Гугъл да потърсиш пак ще намериш. :) Затова мисля, че ако се чувстваш подготвен достатъчно добре по английски е добра идея да вземеш поне 1-2 седмици часове при частен учител, за да ти каже тънкости, да ти помогне със speaking-a и да ти каже за къде си. :) Аз ти препоръчвам учебника на Cambridge. Има също на Barron's, Longman...

Chacho
07-03-2011, 14:51
Трябва да се явиш на изпит и да го издържиш - тогава ти връчват сертификат. Доколкото знам, TOEFL-a е computer-, internet- и paper-based, ти си избираш какъв да държиш. Ето малко инфо тук:

http://www.fulbright.bg/bg/p-Amerikanski-Standartizirani-Testove-za-priem-universiteti-vuzove-Sasht-USA-12/

и тук:

http://www.ed-cmfnd.org/?page_id=787

както и тук:

http://www.ets.org/bin/getprogram.cgi?urlSource=toefl&newRegURL=&test=TOEFL&greClosed=new&greClosedCountry=China&browserType=Firefox&toeflType=&redirect=&t_country1=group_Bulgaria

Gwendoline
07-03-2011, 14:52
Computer based мисля, че няма в България, най-разпространения е iBT, също в София само има и писмен, но той е по-скъп от iBT. :)

edit: Преди половин година беше 180$ на ets.org. Баси как са го увеличили. ;д

kamen971
07-03-2011, 15:07
Благодаря! :) Ако реша да кандидатствам примерно в Imperial College London какви документи ще ми искат (диплома,сертификати) ?

Gwendoline
07-03-2011, 15:18
Мм.. там приемат трудно, даже не знам дали има българи. Искат foundation year. Иначе за всички университети се кандидатства по един и същи начин - диплома, мотивационно, препоръка, сертификат по език.. в плюс са награди от състезания (национални, международни, световни), но ако са челни места, иначе няма смисъл да пишеш, ако си бил на 50то място :д

Забравих като инфо да кажа, че някои университети викат за интервю, което понякога разрешават и да се проведе по телефона. (някъв пич беше излъгал мин. година, че бил болен от свински грип, но ся не знам дали е излъгал, за да се прави на интересен или наистина е казал такова нещо :D )

kamen971
07-03-2011, 15:26
Ти в кои университети мислиш да кандидатстваш ? :)

Gwendoline
07-03-2011, 15:31
Аз кандидатствах вече и ме приеха. :) Ако искаш ще ти пиша на лично в кой университет съм приета - опитвам се да си запазя анонимната черупка :oops:

directing
07-03-2011, 16:06
Аз кандидатствах вече и ме приеха. :) Ако искаш ще ти пиша на лично в кой университет съм приета - опитвам се да си запазя анонимната черупка :oops:

В Германия ли?

amk933
07-03-2011, 16:23

Прати ми едно ЛС на мен, че ми е интересно. Въпреки, че дори да го постнеш в темата няма да излезнеш от анонимността, защото хората не знаят нито в кое училище учиш и т.н., а няма университет (дори Кеймбридж или Оксфорд), където да има само един българин...

Gwendoline
07-03-2011, 16:51

В Германия ли?

Нем, в Англия. :)

cunt
07-03-2011, 19:11
Искам да уча в Италия или Испания , но още не съм избрал какво , а догодина съм 12 клас и ми е малко притеснено ,че нещо позакъснявам с избора си.

directing
07-03-2011, 19:13

В Германия ли?

Нем, в Англия. :)

Със стипендия ли или .. ?

Gwendoline
07-03-2011, 19:28
^ Не, взех студентски заем от там, който бива отпуснат от правителството. В Англия няма толкова много стипендии, защото има точно тоя студентски заем. Повечето от стипендиите се раздават за успех от втората година нататък и са само частични. По-скоро идеята е да ти служат като джобни пари и да облекчат престоя ти в университета. На Coca Cola има някаква стипендия, за която говорят доста, но не съм се интересувала по-специално за нея.

rome0
07-03-2011, 19:35
Знам, че е много относително но някой знае ли г/д колко излиза издръжка в Англия за 1 г. без таксата. И.. за колко години г/д се покрива този заем, 'щото ся като дигнат таксите ще е още по-голяма сумата и ще е по-трудно.

Gwendoline
07-03-2011, 19:36
Искам да уча в Италия или Испания , но още не съм избрал какво , а догодина съм 12 клас и ми е малко притеснено ,че нещо позакъснявам с избора си.

Не си закъснял... много.
Започни да се подготвяш за сертификат по английски - това е най-бавната работа, заради подготовката и после чакането на резултатите. Обикновено искат TOEFL, но има някои държави, които имат "вътрешни" изпити по английски - държиш изпит в самия университет, който е хипер лесен в повечето случаи. За Италия и Испания не съм сигурна, но в Холандия имаше такова нещо 100%. Имам един каталог в нас с университети и ще проверя по-подробно за Италия и Испания, и ще пиша след малко.
Ако се свържеш с Интеграл, те ще ти обяснят за крайни срокове, условия и т.н. макар че и ти сам можеш да пишеш на университетите как можеш да кандидатстваш. С Интеграл кандидатстването ще ти излезе безплатно за тези две страни.

rome0
07-03-2011, 19:46
Вярно ли е, че ви Италия приемали с доста ниски оценки в топ университети или е само клюка и има ли добри програми на английски?

Gwendoline
07-03-2011, 20:01
Знам, че е много относително но някой знае ли г/д колко излиза издръжка в Англия за 1 г. без таксата. И.. за колко години г/д се покрива този заем, 'щото ся като дигнат таксите ще е още по-голяма сумата и ще е по-трудно.

Първото си е относително, както сам каза. Зависи в кой град ще си - колкото по-малък град и колкото повече в провинцията се намира - толкова по-евтино. Освен това в Англия е най-скъпо, а в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия респективно по-евтино. Зависи и ти къде ще живееш - на квартира или на общежитие; дали ще си купуваш нови, втора ръка учебници или ще висиш в библеотеката; как си свикнал да живееш - да харчиш по барове или не, дали пушиш, колко харчиш за дрехи, даже и най-тъпото - колко и каква храна ядеш. Никой не може да ти каже точна цифра и аз съм питала такива неща :D Едно момиче, което е 3та година в Лондон ми каза, че за 1вата година е излязло около 25 хиляди лева, но не мога да знам какъв начин на живот води - зависи как е свикнал да живее човек, да се лишава или не.

Заемът покрива една учебна година (тази година в повечето университети таксата беше 3375 паунда, някои бяха маалко по-евтини, но пак над 3000 паунда). За всяка учебна година кандидатстваш наново, отпускат го на всички кандидатстващи. :)

А това дали ще е трудно пак си зависи от гледната точка - отстрани изглеждат страшно тези 6 хил паунда, но нещата са пресметнати така, че да може всеки да си изплати заема - няма логика иначе правителството да отпуска милиони паундове годишно и да няма възвръщаемост? Единствената разлика от 2012 нататък ще е, че заема ще се връща, след като човека почне да изработва над 21 хил. паунда годишно (до преди това над 15 хиляди, някъде го писах вече) и че ще изплаща в по-дълъг период от време, но няма да има разлика в месечната му издръжка дали изплаща 3 или 6 хиляди. Ако кажем получаваш 25 хил. на година, разликата (25-21) е 4 хиляди паунда - от тези 4 хиляди се пресмятат по 9 процента месечно, които ще връщаш. Аз обаче, както съм по "старата система", ако получавам също 25 хил. паунда, разликата (25-15) е 10 хиляди и на мен ще ми бъдат таксувани 9 процента не от 4, както при теб, а от 10 хиляди паунда, т.е. аз ще плащам повече от теб на месец. :)

cunt
07-03-2011, 20:05

Не си закъснял... много.
Започни да се подготвяш за сертификат по английски - това е най-бавната работа, заради подготовката и после чакането на резултатите. Обикновено искат TOEFL, но има някои държави, които имат "вътрешни" изпити по английски - държиш изпит в самия университет, който е хипер лесен в повечето случаи. За Италия и Испания не съм сигурна, но в Холандия имаше такова нещо 100%. Имам един каталог в нас с университети и ще проверя по-подробно за Италия и Испания, и ще пиша след малко.
Ако се свържеш с Интеграл, те ще ти обяснят за крайни срокове, условия и т.н. макар че и ти сам можеш да пишеш на университетите как можеш да кандидатстваш. С Интеграл кандидатстването ще ти излезе безплатно за тези две страни.
кога трябва да ги взема тея сертификати??

Violenza
07-03-2011, 20:20
Вярно ли е, че ви Италия приемали с доста ниски оценки в топ университети или е само клюка и има ли добри програми на английски?
Ниски оценки от кое?

Gwendoline
07-03-2011, 20:20
Когато решиш, колкото се може по-скоро е по-добре и да ти се маха от главата.

Ето за Испания:
http://www.integraledu.com/docs/Profiles_universities/european%20uni.pdf
http://www.integraledu.com/docs/Profiles_universities/IED-Spain.pdf

и Италия:
http://www.integraledu.com/integraleducgi/catalog/catalog.cgi?edu_kind_id=690

Gwendoline
07-03-2011, 20:22

Еми не знам, но някои университети нямат изисквания за дипломата, пише само "диплома за средно образование."

lovebug
07-04-2011, 10:09
Искам да попитам ако кандидатствам със специалност архитектура в Англия какви изпити трябва да взема(по рисуване, математика и т.н.)?

WesCraven
07-04-2011, 10:12
Авторе греша ли или искаш да те приемат в чужбина,в елитен университет ,който е много добър,а същевременно ти нямаш хубави оценки?

rome0
07-04-2011, 16:43
Ами.. естествено, според мен, всеки иска в добър университет, но наистина нямам много добри оценки и търся алтернатива.

Gwendoline
07-04-2011, 18:23
Искам да попитам ако кандидатствам със специалност архитектура в Англия какви изпити трябва да взема(по рисуване, математика и т.н.)?

искат ти портфолио, което значи да можеш да рисуваш - твоя работа дали ходиш при учител или си природен талант, също вземат оценките по математика и рисуване :)

VGB
02-02-2013, 15:42
Здравейте,
Аз съм в 11 клас и мисля да кандидатствам в Англия за висше образование.Притеснява ме това,че дипломата ми се очертава да е 5,20 а аз искам да кандидатствам с маркетинг.Искам да попитам някой кандидатствал ли е или поне дали има представа дали ще имам някакав успех ако се пробвам да кандидатствам там.
Благодаря предварително!

skok
02-02-2013, 19:09
Супер! Сега разбирам, защо толкова хора искат да учат в Германия. А дали ще ме приемат в качествен университет с 5 г/д от дипломата + toefl/CAE?

Много зависи от мотивационното писмо което пишеш при кандидатстване. Трябва да ги убедиш защо точно теб да вземат и какви умения имаш които те отличават от другите (спортни, лидерски, свързани със специалноста която искаш и тн.). В моита специалност пишеше че задължително трябва да имам диплома над 5.50, ама мойта е 5.36 и пак ме приеха

Himbeer
02-04-2013, 10:25
и аз да задам няколко въпроса за UK
1. Нали разглеждат оценките от 8-12 клас, но ако съм карала и 13 клас гледат ли 9-13 или 8-13 ?
2. До колкото разбрах имат различни изисквания за ученици от различни държави, което значи, че ако матурирам някъде другаде има шанс и с по-ниски оценки да вляза?