регистрация
вход в сайта
вход с FB
.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5
 1. #1
  Guest

  Една българка

  Моля ви се помогнете мииииииииии [-o< -някакви разсъждения или поне кажете във каква насока да развивам съчинение разсъждение върху думите на баба Илийца към бунтовника-"Как къде?Ами у дома?"Айде плссссс.....за утре ми трябва...много плс [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<

 2. #2
  Голям фен
  Регистриран на
  Dec 2005
  Град
  In the bottom of heaven...
  Мнения
  692
  Am.. che vie tva uchite li go? Az zashto sym razbrala che nqma...

 3. #3
  /Съчинение разсъждение върху 5 част на разказа „Една българка” от Иван Вазов/

  В своя разказ „Една българка” Иван Вазов разказва за пътя на една благородна жена към спасението на живота. Със своята майчина любов и свободата на своя дух, с вярата си в доброто тя е представена като силна личност, различна от другите българи в робското време.
  Главната героиня баба Илийца следва своя християнски дълг с обич и грижа за спасението на живота. Майката е готова да стори чудо, за да спаси чуждото чедо. Готова е не само да жертва живота си и да изложи на риск внучето си, но успява да бъде силна в момент на най – голямо изпитание, за да спаси живота и да защити човешкото и българското.
  Началото на пети епизод представя всеотдайната българка в момент на голямо изпитание – преминаването на водите на придошлия Искър с трудно – управляемата ладия. За това, колко сериозно е изпитанието, говори описанието на реката: „Тука Искърът, излязъл от скалистото гърло, разлива се широко”. Епитетите в описанието на ладията – „непокорна на лопатата” и „неумело управлявана”, разкриват причините за безпокойството, с което е изпълнена душата на упоритата българка. Вазовата героиня проявява изключително самообладание, което й помага да направи невъзможното възможно. С наречието „незабавно” Вазов подчертава самоотвержеността й. Тя, устремена към целта си, няма време да поласкае духа си с временните си успехи.
  Майчините грижи на баба Илийца се открояват и при втората й среща с бунтовника. Топлите й обръщения: „момче”, „синко”, изразяват майчиното й чувство, изпълнени са с много любов. Удържала на думата си, тя бърза да го подкрепи с хляба, който му е донесла, защото осъзнава, че той има нужда от сили, за да успеят да стигнат навреме в селото. Пестелива на думи, тя проявява внимание и съобразителност, като го оставя да се нахрани, без да го притеснява с въпросите, които я вълнуват. Бедното момче – „двайсетгодишно, голобрадо, тънко – високо”, трепери от студ. Баба Илийца бърза да го стопли с дрехата, която е взела за него. За да помогне на непознатия, тя е извършила нещо, което противостои на християнските ценности. Сторва грях в името на спасението на живота, иска прошка: „...Боже прощавай...”, но не се разкайва, защото е била подтикната от благороден мотив. Младият непознат подтиква баба Илийца да преосмисли християнските ценности.
  Доверил й се изцяло, Ботевият четник се осмелява да сподели тревогата си с въпроса: „Къде ще се дяна, бабо, сега?”. Бедната селянка, нахранила гладния, облякла премръзналия, споделила тревогата му, всякак опитва да му помогне. За нейната самоотверженост говори фактът, че сама, примряла от умора, взима пушката на бунтовника. Тя е готова да го приюти, въпреки че осъзнава колко напрегната е обстановката в селото: „Хората са наплашени сега и ме изгарят жива...”. Майчиното чувство не й позволява да го изостави. Тя го подкрепя безрезервно, макар че за здравия й разум на препатила жена е непонятна романтиката на революционното дело: „Що ви трябваше вам момчета?”. Баба Илийца не е безразлична към робската участ на народа, наложена от „тая пуста царщина”. Българката ненавижда поробителите. Спонтанният бунт срещу тях е предизвикан и от инстинкта на майката, призвана да бъде закрилница: „Изтрепаха ви като пилци”. Учудването й: „Как къде”, при въпроса на четника подчертава, че за нея не съществува колебание. Тя е приела отговорността за съдбата на младежа въпреки рисковете за самата нея и болното й внуче. Отговорът й: „Ами у дома!” доказва колко благородни и безкористни са положените от нея до този момент усилия. Героинята е убедена, че трябва да извърви пътя към благородната цел докрай.
  „Бабо, благодаря ти, ти си добра жена!” е оценката на българина, която отговаря на мотото на творбата. Изречена със голяма сърдечност, тя е допълнена от жестовете на синовна признателност. „Умилен до сълзи”, момъкът се прекланя пред човеколюбието и майчината всеотдайност на селянката, целува с умиление и нежност напуканата й от работа ръка, която държи детето. Четникът е трогнат от добрината на истинската българка и неговия жест е израз не само на уважение, но и на истинско преклонение пред смелостта и силата на баба Илийца. Изключителното нравствено въздействие на българката е представено чрез възходящата градация „Момъкът виждаше в тая жена своя майка, свой спасител, свое провидение”.
  За да спаси четника баба Йлийца е готова на всичко. Тя вярно преценява, че в това трудно начинание няма да срещне ничия подкрепа и дори времето е срещу нея: „През дърветата небето на изток повече побеляваше, челопешките петли пееха раздирателно, звездите бледнееха”. Вазов представя тревожността на българката от настъпващото утро. Наречието „раздирателно”, глаголът „окахъри”, метафората „да имаше крила...” подчертават стремежа на челопеченката да стори невъзможното, но да помогне на бунтовника в неравната борба с времето. Отново се откроява борбеният дух на възрастната жена. Когато физическите сили не смогват да преодолеят непреодолимото, на помощ идва способността й да разсъждава, да взима най – правилното решение. В качествата на селянката се е убедил и момъкът – в нито един миг не се усъмнява в думите й. Искрена е неговата благодарност към възрастната жена, безрезервно е доверието му към нея, приема я като своя майка.
  И точно в този момент Вазов доказва, че изпитанията са проверка за човечността и силата на човешкия характер. Епизодът, пресъздаващ личната драма на баба Илийца е една от кулминациите в разказа. В него е представено най – трудното изпитание за майката – мигът, в който разбира, че губи детето си. Вазов поглежда към случката с очите на бунтовника. Епитетите „цял потресен”, „безнадежден” показват какво означава възрастната жена за него. Младото момче съзнава, че няма право на помощ от нея. Потисната до този момент от самоотвержената грижа за чужд живот, любовта към внучето избликва с пълна сила в горките вайкания. Умалителните „ръчиците”, „гълъбчето” трогателно показват силната любов. Същевременно те разкриват огромната скръб, страшното отчаяние, сполетяло изведнъж решителната борбена жена, която преодолява най – тежки изпитания, а изведнъж е смазана от мъка, за която не е готова нито една майка. Изразителните глаголи „изплака”, „вайкаше се”, „вглеждаше се в лицето на детето” разкриват безнадеждността на ситуацията. Дори и в този тежък момент баба Илийца проявява изключителното у себе си, като преодолява своята болка в името на чуждия живот. Думите й към момъка: „Довечера – пак тука да те намеря” показват колко голяма може да бъде силата на доброто.
  Представяйки втората среща между двама страдалци, Вазов внушава своята идея, че за истинската българка са равноценни и двата живота, които желае да спаси. Писателят – хуманист утвърждава, че в един свят на злото добротата, надеждата и любовта са силите, които му противостоят. Те извисяват човека и му помагат да стори невъзможното.  ето ти разсъждения върху 5та част, само дето по друга тема - "в името на живота". Ти можеш да си ги промениш и да вземеш само някои неща - успех!

  Може би Бог иска да срещнеш много неподходящи хора, преди да срещнеш истинския, затова когато това се случи, бъди благодарен...
  http://glamorous-angels.piczo.com/?cr=6&rfm=y

 4. #4

  !!!!

  моля ви помогнете мииииииииииииииииии ... трябва ми спе6но съчинение разсъждение на тема : Ролята не експозицията в разказа ''една българка'' - 1 част

 5. #5
  Супер фен Аватара на katericArofl
  Регистриран на
  Aug 2009
  Мнения
  1 093
  Заглавие: Литературни анализи 7. клас
  Автор: Елена Митева и колектив, Веди
  купувяш си тази книжка и край на проблемите, няма на всяко домашно да се правят теми

Правила за публикуване

 • Вие не можете да публикувате теми
 • Вие не можете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да прикачвате файлове
 • Вие не можете да редактирате мненията си