регистрация
вход в сайта
вход с FB
.
Затворена тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5

Тема: Оволация

 1. #1

  Оволация

  Кога си в оволация? Всичко за оволацията!?!

 2. #2
  Цитирай Първоначално написано от NeNoRMaLNiKa
  овУлация бе

  Процеса на пукане на доминантен фоликул и освобождаването на яйцеклетката от него се нарича “овулация”. Овулацията е много кратък период от време – максимум 12 часа.
  май много сложно и го обясни виж в google
  "Човек не обича истински, ако не обича вечно."
  Еврипид

 3. #3
  Мега фен Аватара на sasha_90
  Регистриран на
  May 2006
  Мнения
  5 468
  Всяка жена има нужда от метод за пресмятане на датата на овулация. По този начин може да прецени кои дни за зачеване са най-вероятни или обратното – да се предпази от такова.

  Овулация се нарича процесът на пукане на фоликул в яйчника на жената, в резултат на което се освобождава яйцеклетката годна за оплождане. Процесът настъпва 14 дни преди края на цикъла или средно от 24 до 36 часа след повишаване на Лутеинизиращия Хормон. Продължителността на процеса трае 1 – 2 дни, а освободената яйцеклетка може да живее само от 12 до 24 часа.

  Признаците за настъпване на овулация са напрежение в областта на гърдите, болки в яйчниците, увеличение на влагалищния секрет (цервикална слуз) и е възможно леко кървене.

  Методите за определяне на дните на овулация са няколко. Най-простият начин е “Календарният метод”. При цикъл траещ 28 дни, овулацията ще настъпи на 14-я ден. Ако е по-продължителен, например 30 дни, извадете 14 дни и се получава 16-ти ден на овулация. Начинът на определяне е приложим само ако имате редовен цикъл.

  При “Температурния метод” се наблюдава повишаване на “базалната температура” с 0.2 до 1o C. За целта е нужно да измервате температурата си всяка сутрин, преди да сте станали от леглото. Предварително трябва да сте запознати с температурните колебания на вашия организъм. През втората половина на цикъла се наблюдава по-висока температура от тази през първата. Базалната температура се покачва от 12 до 24 часа след пукане на фоликула и е над 37 С. Методът не винаги може да е точен, защото за повишаване на стойностите влияят и други фактори, като например инфекции, преумора, прием на алкохол и др.

  Друг начин за определяне е посредством цервикалният секрет. Три дни преди овулация и един ден след нея, се наблюдава увеличение на секрета, който се образува в шийката на матката. Той е точлив, слузест и прозрачен. Основното му предназначение е да подпомага придвижването на сперматозоидите към кухината на матката. Както при предишния метод се правят наблюдения всеки ден и определянето му не винаги може да е точно, поради влияние на други външни фактори, като например настинка.

  “Слюнчест метод” е подобен на принципа на увеличаването на цервикалната слуз. Наблюдава се промяна в количеството и състава на слюнката. В аптеките продават различни видове материали, като тестове-ленти и мини микроскоп. Тестването на слюнката става сутрин рано, непосредствено преди поемането на течности или храна.

  Препоръчително е за по-точното определяне на овулационните дни да комбинирате някои от изброените методи.

 4. #4

  Регистриран на
  Sep 2008
  Град
  спорно
  Мнения
  2 299
  http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=196416 а една не е ли достатъчна Няма нуда от спам

 5. #5

Правила за публикуване

 • Вие не можете да публикувате теми
 • Вие не можете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да прикачвате файлове
 • Вие не можете да редактирате мненията си