- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Темата на Калпазанка - въпроси и отговори
Тъй като и аз имам разни въпроси към Калпазанка, не ми се ще да пускам нова тема само за това, а не се вписват в никоя от активните в момента теми, реших да направя тази обща тема за въпроси (ако ти пречи и ти е твърде задължаващо и не ти се занимава, кажи :д).
Та, моето запитване е следното:
По принцип имам някакъв проблем с корема и си ме понаболява от време на време, но тъй като не ми пречи особено, досега не съм се преглеждала (не обичам да ходя на лекар, натоварва ме и избягвам, докато не се наложи). Преди година обаче, някъде по коледа беше, за първи път от години, хапнах една поничка от ДД. Нищо ми нямаше 3 часа и след това започнаха някакви ужасни болки в корема, започнах да повръщам, изкарах всичко от стомаха си и усетих, че съм се обезводнила. Опитах да пия вода, но веднага я повръщах. Така цяла нощ и на следващия ден едва, едва стигнах до лекарския кабинет. Беше работен ден, но беше събота и съответно моята си тръгнала към 10 сутринта (по принцип е до 13:30, а аз бях там към 12), но имаше някаква "дежурна" лекарка. Прие ме доста неохотно, след като 10 минути се опитвам да ѝ обясня, че моята си е тръгнала, а не мога да чакам до понеделник. Разказах ѝ какво е станало и отговорът беше "А, то сега върлува стомашен вирус, сигурно него си хванала. Яж сухари и пий това хапче 3-4 дни и ще се оправиш." Нямаше смисъл да ѝ обяснявам, че не за първи път ми се случва да ме боли така корема и си тръгнах. Спазвах диетата за вирус 3-4 дни (без хапчетата) и се пооправих, но и по принцип си се оправям. След това нямах такива проблеми, освен обичайната лека тежест или от време на време по-силни болки, които обаче отшумяват.
Лятото си смених личната, понеже от доста време съм недоволна, и отидох на преглед при новата. Обясних ѝ проблема (притеснявайки се за гастрит), но тя ме успокои, че там, където са болките, не е за гастрит, ами за някакъв проблем с червата (каза ми какво е, просто не помня). Не съм ходила на гастроентеролог досега от несериозност, а и защото се поуспокоих, че не е гастрит.
Ще отида, знам, че няма как да мина без това, но все пак искам да чуя и твоето предположение какъв може да е проблемът и какво да изследвам.
Имам газове, доста често ми се разстройва стомаха/червата, тежест и понякога болки. Цикълът ми е редовен и обикновено различавам предменструалните болки (които също са съпътствани от разстройство). От онази случка по коледа не съм повръщала пак, въпреки че понякога ми се гади.
благодаря много![]()
Ще се намеся аз мъничко. Подуваш се, нали? Имам предвид... сутрин, като станеш и се видиш в огледалото, коремът ти е (почти) плосък, а вечерта си като бременна в третия месец? И при някакви по-странни положения на тялото боли? Запек хваща ли те?
Цялото нещо с тежестта и болките ми е напълно познато и искрено съчувствам!
Настрани от всички медицински неща - опрости си начина на хранене (Погледни в гугъл food combining и за колко време организмът ти преработва определени храни) и пий повече вода.
Толкова е просто и логично, че няма накъде повече. Има вероятност да си нетолерантна към някои храни, ама надали. Просто... аз от около 2 седмици наистина внимавам как комбинирам храните и спрях да ям някои неща. В началото ми звучеше като голяма жертва, ама толкова бързо свикнах, че няма накъде. Напълно забравих какво значи тежест, подуване, резки болки, запек и тем подобни. Мога и по-конкретно да споделя, ако желаеш.
И това ми мина през главата като идея. Не го изключвам напълно.
Ewok, може да е чисто и просто съвпадение това с поничките. Или причината да е друга, а ти да набеждаваш именно тях.
Не е зле да те види гастроентеролог, за да изключи някакво хронично страдание. Опитай да минеш на безглутенова диета, за да видиш има ли промяна.
Друго, да намалиш баластните вещества- от тях също се стига до диария, подуване.
За твое успокоение може да си пуснеш кръвно изследване за хеликобактер пилори- той е виновникът за гастрита и се премахва успешно с комбинация хапчета.
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
И аз имам подобни оплаквания, Ewok. Бтв, като каза, че имаш газове, боли ли те от тях някъде в коремната област? Аз сякаш усещам моите как се "събират" горе вдясно и имам болки от това Оо Възможно ли е, калпазанка?
Горе вдясно боли черен дроб.
Иначе близо до там минава едната извивка на дебелото черво- може него да усещаш, Deadlock.
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Значи е възможно да се събират газове в тази извивка и да боли? Мисля си, че са газове, защото понякога усещам/чувам как се придвижват, излизат :р и болката се облекчава от това.
Пък черният дроб ми го следят по друга причина и е добре.
Освен че е дискомфортно, вредно ли е по някакъв начин?
Не, ако изключим дискомфорта за теб.
Пантер:
"Подуваш се, нали? Имам предвид... сутрин, като станеш и се видиш в огледалото, коремът ти е (почти) плосък, а вечерта си като бременна в третия месец? И при някакви по-странни положения на тялото боли? Запек хваща ли те?"
Нем, даже сутрин обикновено ми е доста "подпухнал" корема, но през деня се стабилизира. Не съм забелязала зависимост от позата, а заепк не се сещам да съм имала през живота си :Д
Иначе вода пия много, минимум литър и половина на ден.
Калпазанка:
Не ми се вярва да е съвпадение това с поничките, защото два месеца преди това ядох кфц за първи път от доста време пак и ми беше тежко три дни след това. После по стечение на обстоятелствата пак се наложи да ям (бях забравила защо тр да го избягвам :Д) и ми беше гадно две седмици. Така че по-скоро си мисля, че е нещо от боклуците, които им слагат или от мазнината.
Определено ще си запиша час за личната тези седмици. Ам, а какво са баластни вещества? :д
И благодаря пак много.
Още системно си тук Колега?!
Браво на теб!!!))
А на пациентките си в тази нишка до тук смело предпиши Линекс Форте за пет дни, незабавно последвано от Лактакеър Дейли за още 30 дни. (второто е към 19 пари, но е за цял месец) - и ще забравят, мисля за проблемите си![]()
калпазанке, най-после отидох до личната и тя ми препоръча да отида на ендокринолог-гинеколог (?) /не бях чувала за такова животно досега ;д/ в александровска. какво е мнението ти за лекарите там като цяло ( :
Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.
http://www.vbox7.com/play:21a70aa5
Чудех се дали да питам, тъй като трудно май ще обясня, ама айде:
От няколко дни (2-3) сутрин като се събудя усещам неприятна болка в бедрата. След като се пораздвижа малко ми минава, но през деня пак се появява по някое време дори ако не съм извършвала кой знае каква физичека дейност. И постоянно на едно и също място я изпитвам. Днес сутринта, когато си взимах душа на лявото бедро забелязах нещо като топченце, не много голямо и не е твърдо. Вероятно е някакъв липом? Не мисля, че от него се е появила болката, защото то е само на едното бедро, а пък мен и двете ме болят. Но все пак е по-добре да чуя мнение по въпроса. Благодаря предварително![]()
^Да си прекарвала в последно време вирусна инфекция?
Мускулна слабост имаш ли?
Нарушения в походката/координацията?
Ами в началото на миналото лято имах инфекциозна мононуклеоза.
За другите два въпроса- не.
днес ходих на лекар /но в моя град/. още като ме видя и ми каза, че съм много бледа и тва бялото на очите /нз как се казва, сори хд/ е много бяло, хах :Д, което било признак за намалено съдържание на желязо в кръвта или нисък хемоглобин. прегледа ме. на листа пише, че матката ми е с добре развит ендометриум и хомогенна структура. десен яйчник - б.о. ляв - с персистиращ фоликул каквото и да значи това. така и не разбрах защо нямам цикъл вече два месеца. назначи ми изследвания на хормони /естрадиол и тестостерон/, както и пълна кръвна картина. обаче хормоните трябва да ги правя на 3-ти, 4-ти ден от цикъла, след като пия дуфастон и предизвикам менструация. изследванията на кръвта показаха занишено ниво на желязо и ми изписа феро-фолгамма. въпроса ми е, може ли да пропусна хормоните, защото съм в сесия и още един такъв пропуснат ден ще ми струва много скъпо и да ги правя евентуално на следващата менструация, но пък има голяма вероятност тя отново да закъснее и позволено ли ми е да използвам отново дуфастон? :Д май съм си наред.
Талон за хормоните към здравна каса имаш ли?
Поначало е разрешено дуфастон да си го караш на тримесечни цикли, т. е. по схема от еди кой си ден на МЦ до еди кой си ден.
При теб, обаче, идеята е да се предизвика цикъл- т. е. за 10 дни пиеш по 2 таблетки, за да ти дойде на 3-4 ден след спирането и тогава да пуснеш хормони.
ами, не знам :Д. това, което ми даде е амбулаторен лист и направление за МДД. и ми каза да си направя изследванията по време на менструацията о.О /което за тази ми е невъзможно/.
и да пия дуфастона 5 дни по 2 пъти
Шефе, ще споделиш ли колко голяма трябва да е една рана за да трябва ваксина против тетанус? Че се одрах на едно ръждиво желязо, дребна работа - 5-6 сантиметра, ама все пак да питам.
Щом желязото е ръждиво, задължително оди да ти надупчат кожата
Ива, ако направлението за хормони е по ЗК, ще изгори и тогава ще си ги плащаш на ръка.
Не че нещо, ама пускането на едни хормони, не отнема повече от час, и то сутрин. За какъв ден иде реч? :Д
След това отиваш на преглед, когато си свободна.
^ Полага й се И вторичен преглед по ЗК. Ако се тутка, би пропуснала и него.