.
Отговор в тема
Страница 1 от 11 12345 ... ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 258
    Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor

Темата на Калпазанка - въпроси и отговори

Тъй като и аз имам разни въпроси към Калпазанка, не ми се ще да пускам нова тема само за това, а не се вписват в никоя от активните в момента теми, реших да направя тази обща тема за въпроси (ако ти пречи и ти е твърде задължаващо и не ти се занимава, кажи :д).

Та, моето запитване е следното:
    По принцип имам някакъв проблем с корема и си ме понаболява от време на време, но тъй като не ми пречи особено, досега не съм се преглеждала (не обичам да ходя на лекар, натоварва ме и избягвам, докато не се наложи). Преди година обаче, някъде по коледа беше, за първи път от години, хапнах една поничка от ДД. Нищо ми нямаше 3 часа и след това започнаха някакви ужасни болки в корема, започнах да повръщам, изкарах всичко от стомаха си и усетих, че съм се обезводнила. Опитах да пия вода, но веднага я повръщах. Така цяла нощ и на следващия ден едва, едва стигнах до лекарския кабинет. Беше работен ден, но беше събота и съответно моята си тръгнала към 10 сутринта (по принцип е до 13:30, а аз бях там към 12), но имаше някаква "дежурна" лекарка. Прие ме доста неохотно, след като 10 минути се опитвам да ѝ обясня, че моята си е тръгнала, а не мога да чакам до понеделник. Разказах ѝ какво е станало и отговорът беше "А, то сега върлува стомашен вирус, сигурно него си хванала. Яж сухари и пий това хапче 3-4 дни и ще се оправиш." Нямаше смисъл да ѝ обяснявам, че не за първи път ми се случва да ме боли така корема и си тръгнах. Спазвах диетата за вирус 3-4 дни (без хапчетата) и се пооправих, но и по принцип си се оправям. След това нямах такива проблеми, освен обичайната лека тежест или от време на време по-силни болки, които обаче отшумяват.
    Лятото си смених личната, понеже от доста време съм недоволна, и отидох на преглед при новата. Обясних ѝ проблема (притеснявайки се за гастрит), но тя ме успокои, че там, където са болките, не е за гастрит, ами за някакъв проблем с червата (каза ми какво е, просто не помня). Не съм ходила на гастроентеролог досега от несериозност, а и защото се поуспокоих, че не е гастрит.
    Ще отида, знам, че няма как да мина без това, но все пак искам да чуя и твоето предположение какъв може да е проблемът и какво да изследвам.
    Имам газове, доста често ми се разстройва стомаха/червата, тежест и понякога болки. Цикълът ми е редовен и обикновено различавам предменструалните болки (които също са съпътствани от разстройство). От онази случка по коледа не съм повръщала пак, въпреки че понякога ми се гади.

благодаря много

anonymous708973
    Guest
    Ще се намеся аз мъничко. Подуваш се, нали? Имам предвид... сутрин, като станеш и се видиш в огледалото, коремът ти е (почти) плосък, а вечерта си като бременна в третия месец? И при някакви по-странни положения на тялото боли? Запек хваща ли те?

Цялото нещо с тежестта и болките ми е напълно познато и искрено съчувствам!
    Настрани от всички медицински неща - опрости си начина на хранене (Погледни в гугъл food combining и за колко време организмът ти преработва определени храни) и пий повече вода.
    Толкова е просто и логично, че няма накъде повече. Има вероятност да си нетолерантна към някои храни, ама надали. Просто... аз от около 2 седмици наистина внимавам как комбинирам храните и спрях да ям някои неща. В началото ми звучеше като голяма жертва, ама толкова бързо свикнах, че няма накъде. Напълно забравих какво значи тежест, подуване, резки болки, запек и тем подобни. Мога и по-конкретно да споделя, ако желаеш.

Мега фен Аватара на kalpazanka
    Град
    пространството на Дисе
    Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Има вероятност да си нетолерантна към някои храни, ама надали.
    И това ми мина през главата като идея. Не го изключвам напълно.
    Ewok, може да е чисто и просто съвпадение това с поничките. Или причината да е друга, а ти да набеждаваш именно тях.
    Не е зле да те види гастроентеролог, за да изключи някакво хронично страдание. Опитай да минеш на безглутенова диета, за да видиш има ли промяна.
    Друго, да намалиш баластните вещества- от тях също се стига до диария, подуване.

За твое успокоение може да си пуснеш кръвно изследване за хеликобактер пилори- той е виновникът за гастрита и се премахва успешно с комбинация хапчета.

Чудиш се дали си бременна? Кажи:
    1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Шофирай разумно- стигни жив!

Супер фен Аватара на Deadlock
    И аз имам подобни оплаквания, Ewok. Бтв, като каза, че имаш газове, боли ли те от тях някъде в коремната област? Аз сякаш усещам моите как се "събират" горе вдясно и имам болки от това Оо Възможно ли е, калпазанка?

Град
    пространството на Дисе
    Горе вдясно боли черен дроб.
    Иначе близо до там минава едната извивка на дебелото черво- може него да усещаш, Deadlock.

1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
    Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!

Значи е възможно да се събират газове в тази извивка и да боли? Мисля си, че са газове, защото понякога усещам/чувам как се придвижват, излизат :р и болката се облекчава от това.
    Пък черният дроб ми го следят по друга причина и е добре.

Град
    пространството на Дисе
    Цитирай Първоначално написано от Deadlock Виж мнението
    Значи е възможно да се събират газове в тази извивка и да боли?
    Да.

Освен че е дискомфортно, вредно ли е по някакъв начин?

Град
    пространството на Дисе
    Не, ако изключим дискомфорта за теб.

Ок, благодаря ти

Мега фен Аватара на Ewok
    Град
    The Moon of Endor
    Пантер:
    "Подуваш се, нали? Имам предвид... сутрин, като станеш и се видиш в огледалото, коремът ти е (почти) плосък, а вечерта си като бременна в третия месец? И при някакви по-странни положения на тялото боли? Запек хваща ли те?"
    Нем, даже сутрин обикновено ми е доста "подпухнал" корема, но през деня се стабилизира. Не съм забелязала зависимост от позата, а заепк не се сещам да съм имала през живота си :Д
    Иначе вода пия много, минимум литър и половина на ден.

Калпазанка:
    Не ми се вярва да е съвпадение това с поничките, защото два месеца преди това ядох кфц за първи път от доста време пак и ми беше тежко три дни след това. После по стечение на обстоятелствата пак се наложи да ям (бях забравила защо тр да го избягвам :Д) и ми беше гадно две седмици. Така че по-скоро си мисля, че е нещо от боклуците, които им слагат или от мазнината.
    Определено ще си запиша час за личната тези седмици. Ам, а какво са баластни вещества? :д
    И благодаря пак много.

Супер фен Аватара на batkodoki
    Град
    между Риман§Рахманинов
    Цитирай Първоначално написано от kalpazanka Виж мнението
    Да.
    Още системно си тук Колега?!
    Браво на теб!!! ))

А на пациентките си в тази нишка до тук смело предпиши Линекс Форте за пет дни, незабавно последвано от Лактакеър Дейли за още 30 дни. (второто е към 19 пари, но е за цял месец) - и ще забравят, мисля за проблемите си

Мега фен Аватара на Ivaaaaa
    калпазанке, най-после отидох до личната и тя ми препоръча да отида на ендокринолог-гинеколог (?) /не бях чувала за такова животно досега ;д/ в александровска. какво е мнението ти за лекарите там като цяло ( :

Цитирай Първоначално написано от Ivaaaaa Виж мнението
    калпазанке, най-после отидох до личната и тя ми препоръча да отида на ендокринолог-гинеколог (?) /не бях чувала за такова животно досега ;д/ в александровска. какво е мнението ти за лекарите там като цяло ( :
    И аз си търся свестен ендокринолог в София.
    Не е важно от къде идваш, нито къде отиваш. Важното е да си щастлив по пътя.

http://www.vbox7.com/play:21a70aa5

Град
    пространството на Дисе
    Цитирай Първоначално написано от batkodoki Виж мнението
    Още системно си тук Колега?!
    Браво на теб!!! ))
    Още, колега, ама ТИ липсваш!

Бай дъ уей съм фенка на Лактофлор/Лакто4.

Цитирай Първоначално написано от Ivaaaaa Виж мнението
    Нямам наблюдения, Ива.

Мега фен Аватара на pandabear
    Чудех се дали да питам, тъй като трудно май ще обясня, ама айде:
    От няколко дни (2-3) сутрин като се събудя усещам неприятна болка в бедрата. След като се пораздвижа малко ми минава, но през деня пак се появява по някое време дори ако не съм извършвала кой знае каква физичека дейност. И постоянно на едно и също място я изпитвам. Днес сутринта, когато си взимах душа на лявото бедро забелязах нещо като топченце, не много голямо и не е твърдо. Вероятно е някакъв липом? Не мисля, че от него се е появила болката, защото то е само на едното бедро, а пък мен и двете ме болят. Но все пак е по-добре да чуя мнение по въпроса. Благодаря предварително

Град
    пространството на Дисе
    ^Да си прекарвала в последно време вирусна инфекция?
    Мускулна слабост имаш ли?
    Нарушения в походката/координацията?

Мега фен Аватара на pandabear
    Ами в началото на миналото лято имах инфекциозна мононуклеоза.
    За другите два въпроса- не.

днес ходих на лекар /но в моя град/. още като ме видя и ми каза, че съм много бледа и тва бялото на очите /нз как се казва, сори хд/ е много бяло, хах :Д, което било признак за намалено съдържание на желязо в кръвта или нисък хемоглобин. прегледа ме. на листа пише, че матката ми е с добре развит ендометриум и хомогенна структура. десен яйчник - б.о. ляв - с персистиращ фоликул каквото и да значи това. така и не разбрах защо нямам цикъл вече два месеца. назначи ми изследвания на хормони /естрадиол и тестостерон/, както и пълна кръвна картина. обаче хормоните трябва да ги правя на 3-ти, 4-ти ден от цикъла, след като пия дуфастон и предизвикам менструация. изследванията на кръвта показаха занишено ниво на желязо и ми изписа феро-фолгамма. въпроса ми е, може ли да пропусна хормоните, защото съм в сесия и още един такъв пропуснат ден ще ми струва много скъпо и да ги правя евентуално на следващата менструация, но пък има голяма вероятност тя отново да закъснее и позволено ли ми е да използвам отново дуфастон? :Д май съм си наред.

Град
    пространството на Дисе
    Талон за хормоните към здравна каса имаш ли?

Поначало е разрешено дуфастон да си го караш на тримесечни цикли, т. е. по схема от еди кой си ден на МЦ до еди кой си ден.
    При теб, обаче, идеята е да се предизвика цикъл- т. е. за 10 дни пиеш по 2 таблетки, за да ти дойде на 3-4 ден след спирането и тогава да пуснеш хормони.

ами, не знам :Д. това, което ми даде е амбулаторен лист и направление за МДД. и ми каза да си направя изследванията по време на менструацията о.О /което за тази ми е невъзможно/.
    и да пия дуфастона 5 дни по 2 пъти

Мега фен
    Шефе, ще споделиш ли колко голяма трябва да е една рана за да трябва ваксина против тетанус? Че се одрах на едно ръждиво желязо, дребна работа - 5-6 сантиметра, ама все пак да питам.

Град
    пространството на Дисе
    Щом желязото е ръждиво, задължително оди да ти надупчат кожата

Ива, ако направлението за хормони е по ЗК, ще изгори и тогава ще си ги плащаш на ръка.

Супер фен Аватара на Naive
    Град
    София
    Не че нещо, ама пускането на едни хормони, не отнема повече от час, и то сутрин. За какъв ден иде реч? :Д
    След това отиваш на преглед, когато си свободна.

Град
    пространството на Дисе
    ^ Полага й се И вторичен преглед по ЗК. Ако се тутка, би пропуснала и него.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си