.

Сеишу Ханаока извършва първата операция на рак с обща упойка

Японският лекар Сеишу Ханаока,  е извършил първата в света успешна операция на рак на гърдата с обща упойка. Ханаока е роден на 30 ноември 1760 г. в провинция Киши, днешна Кинокава, по времето на управлението на Шогунат Токугава. &nbs

Сеишу Ханаока  извършва първата операция на рак с обща упойка
id="internal-source-marker_0.8326446111631777" style="font-size:12px;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Японският лекар Сеишу Ханаока,  е извършил първата в света успешна операция на рак на гърдата с обща упойка.

Ханаока е роден на 30 ноември 1760 г. в провинция Киши, днешна Кинокава, по времето на управлението на Шогунат Токугава.  През 30-те години на 17-ти век  шогунатът налага самоизолация на страната и сведения за живота и науката в другите страни стигат до японските учени само чрез Китай и Холандия, с които контактите са запазени. Ханаока изучава традиционна китайска медицина, както и т. нар. „холандска наука“,   включваща сведения за различни области на познанието, получени от холандски книги.

Повече от 20 години Ханаока разработва упойка, която нарича „цунен-сан“ или „мафуцу-сан“, за която използва растения като татул, самакитка  и  други.

На 13 октомври 1804 г.  Ханаока  извършва първата в света успешна операция на рак на гърдата  с обща упойка. Пациентката е 60-годишна жена на име Аия Кан. Ханаока извършва 156 операции на рак на гърдата, както и други хирургически операции. Той измисля и модифицира някои хирургически инструменти. Обучава и ученици.

Ханаока се занимава  с поезия. Определян е като един от най-известните японски лекари за времето си и в Япония, и в други страни.

Подробната биография на Сеишу Ханаока е описана в монография на Шузо Куре, публикувана през 1923 г. Това е най-задълбоченото изследване за Ханаока, но среща и някои критики за допуснати неточности. До днес е запазен ръкопис, отразяващ първата успешна операция на рак на гърдата, за който се счита, че е дело на Ханаока, макар че някои специалисти намират за по-вероятно да е писан от негов ученик.

Ханаока умира на 21 ноември 1835 година.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...