.

Интервю с Ивайло Спасов - автор на скандална онлайн кауза

Вие сте автор на една от най-популярните в последно време каузи във Facebook "Да затворим зоопарка. Кога най-после ще имаме красива победителка на Мис България?". Как ви хрумна идеята да направите такава кауза? Както голяма част от българи

Интервю с Ивайло Спасов - автор на скандална онлайн кауза
ng>Вие сте автор на една от най-популярните в последно време каузи във Facebook "Да затворим зоопарка. Кога най-после ще имаме красива победителка на Мис България?". Как ви хрумна идеята да направите такава кауза?
Както голяма част от българите аз също останах дълбоко изумен от избора на победителката в конкурса. Моят начин да изразя свободно мнението си бе чрез създаването на тази кауза в най-популярната социална мрежа Facebook, като се радвам, че то е споделено от толкова много хора. Разбира се, реакцията ми не е уникална, защото виждаме, че в много сайтове беше отразен резултатът от конкурса и веднага те бяха буквално залети от хиляди отрицателни мнения от читатели. Именно тези мнения и определенията, използвани за победителката от наистина афектираните хора, ме вдъхновиха и за конкретното заглавие на каузата.

Какъв е броят на участниците които са подкрепили вашата кауза?
От началото на миналата седмица хората, присъединили се към каузата, са около 29 хиляди и броят им продължава да расте. В първите дни след създаването скоростта на нарастване достигна дори 500 души на час. Паралелно с тази кауза, се разви и друга активна група – „Мис България е крокодил”, която за седмица набра над 33 хиляди души. След проведен разговор с администратора на другата група, взехме решение да призовем хората да се регистрират паралелно и в двете инициативи, за да може наистина да се преброим.
Лошото остава за хората, защото много пъти са се чувствали излъгани в подобни SMS гласувания, но този път растежът на масовото недоволство е в резултат на дълбоката обида към чувството за красота. Огромният брой мнения срещу тезата, че българският народ е избрал победителката в конкурса, може само да докаже неговата опороченост и наличието на корупция. Да не забравяме, че жълтата преса изнесе името й като победителка дни преди самия конкурс.
Ние ще направим всичко по силите си, за да покажем не само на България, но и на света, че не сме съгласни нечии инвестиции да определят как изглежда най-красивата българка.
Искаме резултатите от SMS гласуването да бъдат публично обявени, както и по колко SMS-а са пускани от всяка карта и в какъв период от време.
Искаме след това огромно недоволство и скандал, Антония да върне короната и да се откаже от конкурса Мис Свят.

Какво смятате за образованието на Антония? Тя има две висши и е взела огромен брой изпити?
Нека не забравяме, че скандалът с подозренията за купуване на короната на Мис България се разраства в период, в който предишният скандал с купуването на дипломи още не е отшумял.
В днешно време висшето образование вече не е лукс, а пореден логичен етап в нашия живот. Имам голям брой познати и приятели, които завършиха паралелно 2 специалности от калибъра на Публична администрация, Право, Международни отношения, Връзки с обществеността, Психология и се пребориха с големия брой изпити. Това, което подразни българския народ, е, че Антония не спря да парадира с дипломите си. Всички знаем, че в съвременната българска действителност образованието не е най-важният критерий, по който се преценява интелектуалния капацитет на даден човек и неговата ефективност. Много по-важни са постигнатите резултати и начинът, по който умееш да комуникираш с околните. Ето защо смятам, че държанието й в предаването „Часът на Милен Цветков”, не беше обосновано, а по-скоро възмутително. За мен лично тя не отговаря на профила, който трябва да има Мис България, за да представлява гордо страната ни и да защитава световниизвестната красота на българката – естествена, без пластични корекции, нежна, женствена, състрадателна, скромна и най-вече позитивна. Четейки мненията на хората по форумите, мисля, че горе-долу това искат да видят в победителката, а не скандална личност.

А дали наистина не знае кога България е влязла е Европейския съюз?
Имам собствена теория по този въпрос. Това, което се опита да направи Милен Цветков, е да постави при равни условия претендентките за короната, като има задава въпроси от обща култура, защото всички сме съгласни, че не ни трябва гений за Мис България. Вместо да се заяжда с г-н Цветков, който има сериозен опит и авторитет като водещ, тя можеше да отговори на въпроса, без да натяква отново за дипломите си. А за да изпъкне повече, можеше да даде подробности относно историята на присъединяването, водените преговори и трудностите, които България е срещнала по пътя към Европейския съюз. Това наистина щеше положително да впечатли всички в залата и пред телевизионните екрани. Тогава той нямаше да я изгони така позорно от студиото. От нещата, които прочетох по форумите, се замислих, че всъщност хората, които симпатизират на миската, по-скоро не харесват Милен Цветков като водещ, отколкото наистина да споделят подобно поведение.

Антония Петрова сега е участва във VIP Brother, как ще коментирате участието й там?
Мога само да каже, че мненията на хората отново са критични. Всички намират държанието й за неадекватно и продължават да заявяват, че не притежава необходимите външни и вътрешни качества да представлява цяла България пред света. Оказва се, че може би и съквартирантите й вече имат подобни прикрити мисли. Всичко това напълно оправдава нашата кауза и големия брой хора, включили се в нея.

Какво смятате за въпросното предаване? Наскоро бе изнесена информация че въпросните випове са получили солидни хонорари?
Личното ми мнение е, че ако аз бях известна личност, щях да се задоволя с рекламата, която ще си правя два месеца в ефира на Нова телевизия. Не е правилно да превръщаме желанието за благотворителност в работа на трудов договор и то с висока заплата. В случая се получава следното: някой плаща на известни личности, които да накарат и без това обеднелия българин в условията на икономическа криза да дава още пари за благотворителност. По-лесно щеше да е определени известни хора да отделят от личните си сметки същата сума пари и с наистина отворени сърца, да я дарят на всички, които се нуждаят.

Кажете нещо за всички момичета които искат да станат миски, вип-ки и други подобни :)
Най-хубавото на този свят е да имаш мечти. Когато обаче те са свързани с представляване на цялата нация на международни конкурси, добре ще бъде съответният човек да има и реална оценка за своите качества, а не само за материалното си състояние, за да не се стига до подобни скандали.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...