.

СКАНДАЛНО! FaceBook е проект на МВР

Представителството на ГЕРБ направи поредното скандално разкритие преди часове на пресконференция в Министерство на Вътрешните Работи. Оказва се, че сайта FaceBook е идеен проект на МВР още от времето на комунизма. Поради липса на нужната техника тога

СКАНДАЛНО! FaceBook е проект на МВР
Пред
тавителството на ГЕРБ направи поредното скандално разкритие преди часове на пресконференция в Министерство на Вътрешните Работи. Оказва се, че сайта FaceBook е идеен проект на МВР още от времето на комунизма. Поради липса на нужната техника тогава системата била наречена ЕСГРАОН (Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението). Тя е създадена през 77-ма година и съдържа всичките ни лични данни и все още работи във всяко РПУ!

"Идеята ни беше да имаме цялата лична информация, социални контакти и да знаем какво прави всеки един гражданин във всеки един момент" споделя Антон Кехайов - бивша барета и настоят съветник в ДАНС.

През 89-та година екипът разработил Facebook заминава за Холандия, където необезпокояван от промените в страната продължава работа.

Първоначално те стартират системата в местен университет и я представят пред управата като електронен регистър за студентите, в последствие добавят редица функции за забавления и студентите започват да го ползват все по-често. Тогава все още изпозлват работно заглавие Vihren 14. След, като имат данните на хиляди студенти от цяла Холандия, агентите на ДС (Държавна сигурност) регистрират фирма в САЩ, чрез която официално създават сайта ФейсБук и стартират на няколко езика. Така планираният национален проект се превръща в международен проект, който изпълнява същите поставени през 70-те години цели.

"Не искахме да пускаме българска версия веднага, тъй като имаше голяма вероятност политиците в страната да разпознаят проекта, по който бяхме работили години и да го провалят. След, като натрупахме милиони потребители от цял свят, а и след около 40 години вече няма много хора, които помнят работата по проекта, но все пак рано или късно нещата излязоха наяве" - каза Михо Аспарухов - бивш началник промишлен шпионаж на 6-то главно управление на Държавна Сигурност.

"Оказахме натиск на всички медии в страната да си направят страници при нас, така създадохме система за контрол, на която хората имат доверие. Всяка телевизия и радио предаване всеки ден споменава името ни по няколко десетки пъти." - каза пред Dnes.bg основния виновник, който в момента е в ареста покрай операция "Октопод".

Цветан Цветонав обяви, че проекта най-вероятно ще бъде прекратен или продаден на някоя интернет компания, тъй като до момента този проект е струвал не по-малко от 2 милиарда евро на година. Парите са харчени от Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта и съобщенията и Министерство на отбраната.

За българския проект вече се спрягат и купувачи сред, които са Google, Майкрософт и китайската търсачка Baidu.com.

Скандалното разкритие за ФейсБук бе обявено днес тъй като се навършват точно 33 от стартирането на първата версия на системата на 1-ви Април 1977 г. Ако днес не беше първи април може би и тази статия щеше да е истина... Честит първи април на всички!

За да излъжете още хора гласувайте за тази статия на бутона по-долу :)

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...