.

Кафето като манипулатор

Специалисти от австралийския университет  в Куинсленд, които изследвали   влиянието на кафето върху човека, стигнали до извода, че ароматната напитка позволява да се манипулират хората и тези,  които  са негови почитатели

Кафето като манипулатор
id="internal-source-marker_0.5705246111888548" style="font-size: 10pt; font-family: Verdana; color: rgb(0, 0, 0); background-color: transparent; font-weight: normal; font-style: normal; text-decoration: none; vertical-align: baseline;">Специалисти от австралийския университет  в Куинсленд, които изследвали   влиянието на кафето върху човека, стигнали до извода, че ароматната напитка позволява да се манипулират хората и тези,  които  са негови почитатели по-силно се поддават на влияние.

По време на експеримента   учените са поканили 140 доброволци и ги разделили на две групи.  И на двете групи било предложено да кажат  мнението си относно проблема с абортите.  Но преди да отговорят на този въпрос,  на едната от групите било предложено да изпият няколко чашки кафе.  Доброволците от другата група пък били  почерпени с  напитки, които не съдържат кофеин.

След това и на двете групи било предложено да изслушат  изказвания,   аргументи и контрааргументи, които  коренно се отличавали от мненията и позициите им  изказани по-рано. Тези, които пили безкофеинови напитки, продължили да отстояват първоначалното си  мнение, докато  тези, които пили кафе, бързо и без особена съпротива  сменили  позицията си.

Така учените установили връзка между кофеина и възможността за манипулация на хората.  Засега обаче, те не могат да   разберат по какъв начин работи този механизъм и колко чашки кафе са необходими за постигане на нужния ефект.

Засега експертите смятат, че  причината е в кофеина - големите дози от това вещество води до състояние на еуфория и човек  не може да се съсредоточи върху какъвто и да е въпрос. Именно участниците в експеримента така лесно сменили мнението си....

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...