.

Алкохолизмът - генетично заболяване?

Алкохолизмът, който руши здравето, е антисоциално явление и поведение, което нарушава нашето спокойствие, а понякога - и сигурността ни.  Не само близките на алкохолика са подложени на всекидневен тормоз и стрес. Науката отдавна търси &n

Алкохолизмът - генетично заболяване?
id="internal-source-marker_0.012226023424194543" style="font-size:12px;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Алкохолизмът, който руши здравето, е антисоциално явление и поведение, което нарушава нашето спокойствие, а понякога - и сигурността ни.  Не само близките на алкохолика са подложени на всекидневен тормоз и стрес.

Науката отдавна търси  отговор на проблема с алкохолизма.  Знаем, че гените определят човешкото поведени. Всички зависимости, които унищожават  личността и отнемат достойнството й,  произтичат и от  взаимодействието среда-геном.  Но дали е възможно средата да надделее над кодираното в генома?

Ако алкохолизмът е фамилна обреченост - поради определени гени, това определя жизнеността му и в далечнo бъдеще.  Можем ли да се  справим с алкохолизма по някакъв начин или има лечение?

Според специалистите, алкохолизмът е многофакторно  заболяване, което се развива от взаимодействието между генетични фактори и фактори на средата.  Често той се съчетава с други зависимости и психични нарушения.  Учените са на мнение, че алкохолизмът е фамилен - децата на родител-алкохолик са с пет пъти по-висок риск да станат такива.

Гените, които  имат главна роля за алкохолизма са два  и техните продукти  участват в метаболизма  на етанола.  Алкохолдехидрогеназата метаболизира етанола  до ацеталдехид - токсичен продукт, който се превръща в ацетат от алдехиддехидрогеназата.

Тези, които са носители на съчетания от варианти в гените за тези два ензима, имат необичаен метаболизъм на етиловия алкохол и неговите продукти.  Резултатите при носителите на тези два ензима е, че при приемане на малко количество етилов алкохол, настъпват зачервяване, главоболие, хипотония, сърцебиене, гадене и повръщане.

Разрушаването на личността при алкохолика е толкова страшно, че понякога се питаме за един и същ човек ли става дума.  Алкохоликът не контролира поведението си, интелектуалните му възможности остават нереализирани...

Оптимистична е  мисълта, че  поведението на болните - защото алкохолизмът е заболяване - ще може да бъде контролирано. Много емоционални и социални трагедии  тогава ще имат своето друго развитие. Все пак, науката трябва да ни даде тази надежда...

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...