.

Как са празнували предците ни?

Дните от 22 до 25 декември са особено важни в прабългарския  слънчево-лунен календар. Прадедите ни са знаели, че по това време денят  започва да нараства "с едно житено зрънце всеки ден".  Те празнували раждането на светлинат

Как са празнували предците ни?
Днит
от 22 до 25 декември са особено важни в прабългарския  слънчево-лунен календар. Прадедите ни са знаели, че по това време денят  започва да нараства "с едно житено зрънце всеки ден".  Те празнували раждането на светлината с пищни тържества и групови езически оргии. Апогеят бил на 25 декември, когато се чествал празникът Мардукан (раждане на светлината).

Смятало се, че точно тогава небесният бог Тангра се борел с мрака и древните българи му помагали, като пъдели тъмните сили от дома си. За целта всякакви буйства били позволени. В нощта на Бъдни вечер групи от разюздани мъже, наречени бабугери, обикаляли селището и влизали в къщите. Те дръзко задиряли и опипвали невестите и момите в дома - можели дори да ги разголват и никой нямал право да ги спира. Избрана двойка сред тях, Старец и Баба, дори имитирали полов акт пред цялото семейство, дори и пред  децата. Всичко това се вършело като ритуал-заклинание за плодородие в  дома.

В Западна България и Македония групите на бабугерите се запазили дори и след покръстването. Отзвук от тях са кукерите, които и до днес дрънкат хлопки по това време.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...